Modern család – Egy családi komédia a javából Téma: Egyéb kategória

Most látom, hogy már évek óta nem volt kritika a blogon a Modern családról. Igaz, ezen meg sem lepődöm, hiszen alig egy éve adtam újra esélyt a sorozatnak. Eredetileg a legfőbb bajom Sofia Vergara borzalmas akcentusa volt, emiatt hanyagoltam éveken át a showt. Tudom, nagyon sokan szeretik Vergara hangtónusát, van, aki viccesnek tartja de akadnak olyanok is, akiket irritál – jómagam az utóbbi kategóriába vagyok sorolandó. Viszont a jó kritikák és a folyamatos díjözön engem is meggyőzött, de voltam olyan eszes, hogy szinkronnal essek neki a sorozatnak. Mondanom sem kell, hogy úgy mérföldekkel jobban szórakozom, ráadásul az HBO-n fut, az pedig köztudott, hogy az HBO általában jó szinkront készít.

Amióta tehát magyarul nézem a Modern családot, nem tudom nem imádni. Nehéz volt mondjuk megszokni a dokumentarista stílust, de idővel a szívemhez nőtt, plusz kifejezetten vicces jeleneteket tud szülni az, amikor kvázi kiszólnak a nézőknek a karakterek. A családi jelleg erősítése mondjuk egy kicsit túl erőltetett a számomra, de ne felejtsük, ez egy családi sorozat, ergó nem is szólhatna másképpen. Több helyen olvastam, hogy éreztek némiféle minőségromlást az évadok múlásával. Lehet, hogy azért, mert három évadot egyben néztem meg, a negyedik évadot pedig pár napja, de nekem nem tűnt fel a minőségromlás. Speciel úgy gondolom, hogy tartja azt a színvonalat a Modern család, amit már az eleje óta produkál. Nem lett jobb, de rosszabb sem, a stagnálás pedig jót is jelenthet egy komédia esetében. Amiben pedig kifejezetten erős a sorozat az, hogy milyen ügyesen fésüli össze a kvázi három család életét.

Mondanom sem kell, Dunphyékra szavazok. Imádom azt a lökött ötöst, leginkább Phil az, aki mindig feldobja a sorozatot, de Luke beszólásain is nagyon tudok röhögni. Az pedig, amikor összeeresztik Philt és Luke-ot, hát az valami zseniális. Azonban Haley és Alex kettőse is mókás, a negyedik évadban viszont egyre jobb testvérekké váltak, ez pedig tök jól látszódott a képernyőn is. Claire és az idegbeteg viselkedése hihetetlenül jó, a buszos részben, amikor kvázi várta, hogy a gyerekei mikor esnek egymásnak (“De nagyon szeretem őket“) hát sírva röhögős volt. Az igazat megvallva, ha a Modern család csak és kizárólag a Dunphyk életét mutatná be, nekem akkor sem lenne hiányérzetem. Ezt nem azért mondom, mert kvázi ők testesítik meg az “átlagos” család mintaképét, hanem mert olyan jó karaktereket alkottak meg az írók.

Azért az öreg “Al Bundy” (höhö ne nyeljetek le keresztbe 🙂) és Gloria kettősén is jókat tudok röhögni. Amióta Pikali Gerda tolmácsolásában hallom Glóriát, nos, azóta már Sofia Vergarát is megkedveltem – akcentus kilőve! Ollé! Jay és Gloria közös jelenetei sokszor megmosolyogtatnak, Gloria pedig önmagában is vicces. Az a rész, amikor megjöttek Kolumbiából a rokonai, hát haláli volt, Gloria ott kifejezetten viccesnek tűnt. Aki viszont az abszolút fekete bárány, az Manny. Fogalmam sincs mit akarnak kezdeni az írók a karakterrel, és ez látszik is a képernyőn. Négy év alatt tulajdonképpen az összes karakternek kialakítottak egy ösvényt, amin nagyon szépen vezetik őket az írók. Manny azonban kivétel, mert nála nem igazán értek el semmit, és folyton dobálják őt a “lánybolond hormontúltengéses”, meg a “gyerek testébe zárt öregember” és újabban a “kezdem megutálni az anyám” szól között. Ezt még elnézném, de szerencsétlen karakter annyira irritáló, a szememben abszolút felesleges karakter.

Hm, elértünk a legnehezebb részhez. Nekem imádnom kellene Cameron és Mitchell párosát. Meleg karakterek, egyes felmérések szerint pedig a jelenlétük egyértelműen segítette az Egyesült Államokban a melegek elfogadását. Szóval, kétségkívül üdítő a jelenlétük, mert a sorozat-béli pozitív példa valóban segít(het)i a melegek helyzetét. Azonban nekem a legtöbbször feláll tőlük a szőr a hatáamon. Kezdjük ott, hogy Cameron és között semmi kémia nincs. Nuku, nulla, zéró, eközben meg Jay és Gloria vagy Phil és Claire között izzik a levegő. Egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy Cameron és Mitchell szeretik egymást, és közös gyereket akarnak. Legtöbbször csak hülyeségeken veszekednek, féltékenykednek és rendkívül irritálóan meg ostobán viselkednek, és előadják a tipikus meleg sztereotípiákat. Néhol azonban mondanak pár vicces dolgot, legjobban Cam beszólásait szeretem – a nyugdíjas klubbos pletykázás, vagy a tanya folytonos felemlegetése például zseniális. Ettől függetlenül apukat nem bírom annyira, mint azt kellene. Lilly viszont iszonyat jópofa, imádom azt a kiscsajt. Azok a beszólások! Hát a legtöbbször lehidalok tőle 🙂

Értékelés: 7/10
Egy laza hét pontot simán megérdemel, azt viszont le kell szögeznem, hogy mindent összevetve a Modern család egy jó sorozat. Tart még egy ideig a nyár, darálásra pedig ez a sorozat kifejezetten alkalmas. Mindenesetre én azt javaslom, magyarul tegyétek a magatokévá a sorozatot, mert úgy sokkal élvezhetőbb – de ez természetesen csak az én véleményem.