Kritika: Jobb-e a Konyvhafőnök, csak mert celebek főznek? Téma: Egyéb kategória

A Konyhafőnök már a premierje óta az RTL Klub egyik legnézettebb műsora. Egyáltalán nem volt rászorulva arra, hogy celebek bevonásával akarjon magasabb nézettséget elérni, nemrég mégis elindították a Konyhafőnök VIP-et, amiben ismert celebek ragadtak fakanalat.

Persze, valahol érthető, hogy egy olyan országban, ahol kábé több a celeb, mint az orvos és a nővér (ami mondjuk szomorú), rá akarnak pakolni a hírességek vonzerejére. Nézettség tekintetében különösebb hatása nincs, noname emberkékkel is ugyanannyian nézték, mint most. No és mi a helyzet a minőséggel. Jobb-e a Konyhafőnök az újításnak köszönhetően?

A válasz nem, pedig abszolút megvolt a lehetősége annak, hogy odacsapjanak. Hiszen a celeb pontosan tudja mi kell a népnek, hogyan tudja izgalmasabban és jobban eladni magát és a teljesítményét. Itt ez so-so megtörtént, Horváth Éva némely megmozdulásán például nagyon lehetett érezni, hogy bűvöli a kamerát, és ez jól is állt neki.

Külön szimpatikus volt az is, hogy némely híresség megmutatta a másik arcát is. A fene hitte volna, hogy Sváby András ennyire alázatos tud lenni a konyhában, és ennyi mindent meg akar tanulni. Külön meglepetés volt Peller Anna is, hát meg kellett zabálni, ahogy Horváth Évát is nagyon megkedveltem az adások alatt. Az viszont minden celebre igaz volt, hogy alázatot tanusítottak a műsor, a főzés és a séf felé, nem érződött semmilyen sztárallűr, és mindez jót tett a megítélésüknek.

Direkt végignéztem az e-heti adásokat, és sajnos nem tudom azt mondani, hogy jobb lenne ez az évad. A vágók továbbra is borzasztó munkát végeznek. Konkrétan öt perc alatt legalább tízszer elmondták, hogy Danics Dóra vegetáriánus, ezért neki nehéz a hússal dolgoznia. Az is teljesen felesleges, hogy megmutatják, mi van a konyhában, aztán leültetik a celebet, elmondatják vele mit csinált, és kábé újra megkapjuk ugyanazt, csak egyszer látjuk, egyszer meg halljuk. Lássuk be, a műsornak az 1 óra 20 perces részek nagyon nem tesznek jót: 50 percben izgalmasabb és ütősebb lehetne.

A celebes adásokban amit sajnálok, hogy nálam abszolút kiesik az “úgy izgulok, úgy drukkolok érted” faktor, amiért teljes mértékben én vagyok a hibás. Van egy nagyon hülye gondolkodásom ezügyben, amire nem vagyok büszke, de őszinte emberként felvállalom, és leírom. A fődíj ugyanúgy 10 millió forint, ide pedig olyan elismert emberek jönnek, akik már celebek – sztárok, és valahogy nem tudok izgulni, hogy “na, Sváby vagy Szabó Győző legyen már 10 millió forinttal gazdagabb“.

Tudom, nagyon hülye ez a gondolkodás. Nem ismerem a celebet a magánéletében, simán lehet, hogy Svábynak devizahitele van, Horváth Éva egy kis garzonban él ahová nem tudja majd tenni a gyerekét vagy Peller Anna munkanélküli és kell a pénz. Nem olvasok bulvárt, nem tudom kivel mi van, és a celeb is pénzből él, miért ne kellhetne nekik is 10 millió forint. Az agyam ezt felfogja, de a szívem nem, és egyszerűen az átlagembernek drukkolok jobban, aki nagy valószínűséggel csak akkor lát 10 millió forintot, ha felveszi a banktól a lakáshitelt.

Azért azt nem mondanám, hogy radikálisan romlott volna a Konyhafőnök színvonala, a zsűri például sokkal szerethetőbb, mint amilyen tavaly volt. A feladatok sem rosszak, a celebek közül is vannak, akik nagyon szerethetőek, és nem egy kellemes meglepetés ért már.

De az első hét alapján jobbnak se nevezném, mint a korábbiakat, a vágás minősége pedig még mindig kritikán aluli, és nekem nagyon hiányoznak a hétköznapok hősei, azok a versenyzők, akikért a szívem is igazán tudna drukkolni… Azért bízom benne, hogy a későbbiek folyamán mindez javulni, változni fog, és ráakadok arra, ami miatt igazán beleszerethetek ebbe a kiadásba. Sose lehet tudni, no.

Ui.: Az RTL Klub megint szégyellje magát. Tovább tartott képeket keresni a bejegyzéshez, mint megírni azt. Mégis, mire való a sajtónak fenntartott részleg?