Glee: Kritika a hatodik évad kezdetéről Téma: Egyéb kategória

Többször is leírtam az oldalon, hogy magam sem tudom, várjam-e a Glee hatodik évadát. Nekem bejött az ötödik évad második fele, amikor New Yorkra koncentráltak az írók, és kevés szereplőt láthattam. A hír, hogy visszatérnek Limába, és jön a gimiskedés, hát, őszintén szólva letaglózott. Látva a hatodik évad első két részét kicsit pozitívabban tekintek előre, mert nagy meglepetésemre jó kis duplarész perc volt ez, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem lesz ez mindig így az évad folyamán. Tudom, groteszk, hogy nem tudok pozitív jövőképet látni egy olyan sorozatnál, ami alapvetően a vidámságról szól. De hát, ezt is magának köszönheti a sorozat.

Tehát, mi történt, amíg nem láttuk a srácokat? Rachel sorozata, a That So Rachel minden idők legalacsonyabb nézettségével nyitó show lett, így hamar el is kaszálták. A lányt kipaterolták Hollywoodból, ő pedig Limába költözött, hogy otthon nyalogassa a sebeit, majd úgy döntött visszahozza a Glee Clubot a McKinley-be, és segítséget kér hozzá az iskola vezetéstől, megkerülve Sue-t. Ez így persze mind szép és jó, de most őszintén, ti Rachelt úgy ismertétek meg, mint aki elsunnyog a városból? Ami engem illet, az én képzeletemben ha Rachelt kirúgják az ajtón, visszamászik az ablakon. Ha azt mondják neki, “ki vagy rúgva“, akkor elfogadja, kibérel egy olcsó, lepukkant kis szobát Hollywoodban, pincérnőként dolgozik, és naponta hatszor jár castingra. Vagy visszamegy New Yorkba és bekönyörgi magát a Brodwayre. Szerintem Rachel ilyen. Eddig ilyennek láttam őt. És remélem, miután véget és a New Directions kalandja, újra elhagyja Limát, ilyen is lesz. A lány, aki harcol az álmaiért, pont úgy, ahogy eddig megismerhettük.

Ami valószínűleg sokaknál kicsapta a biztosítékot, az Kurt és Blaine szakítása. Én csak azért vagyok emiatt dühös, mert tizenhárom részen keresztül bámulhatom a kutyaszemű, szomorú pillantásaikat, és majd hallgathatom, hogy de szerelmesek egymásba és végül újra összejönnek. Pedig én örülnék, ha nem tennék. Szívesen látom Karofskyt Blaine mellett. Kurtnek meg egy olyan pasi kellene, mint az a focista-srác, aki majd jól helyreteszi őt, mert amúgy elég undorító, ahogy a sorozat folyamán Kurt bánt Blainennel. Szóval, jah, ilyen az élet, ezt eltolta. Vannak az életben első szerelmek, akik nagy tűzzel lobognak, aztán egyszer csak vége, és tovább kell menni. Valószínűleg nagyon nagy lenne a felháborodás, ha a végén sem jönnének újra össze, de igazából én tényleg azért drukkolok, hogy ne tegyék. Kurt kapjon egy kemény pasit, aki letöri a szarvát, Blaine-nek meg jó a gondoskodó Karofsky, akihez hozzábújhat.

A többi régi szereplőről még említés szintjén sem tudtunk meg igazából semmit, hiába jöttek vissza Limába, hogy segítsenek tagokat toborozni a Glee Clubhoz. De talán majd megtudjuk, hogy alakult Quinn, Tina vagy Mercedes sorsa, mert őszintén szólva, engem még mindig ők érdekelnek jobban. A Glee új főszereplőket toborzott, mentem be is mutattak ötöt, akik szimpatikusak, aranyosak és rohadt jó hangjuk van. Szokás szerint jól sikerült az új karakterek integrálása, ahogy általában, most is felmerült bennem a gondolat, hogy szeretnék többet megtudni róluk, de aztán majd szokás szerint úgy járok, hogy kevés a játékidő, túl sok a szereplő, és nem juthat mindenkire idő. Viszont azt, hogy a régi-új generáció, azaz Marley, Jake, Unique és Ryder nem tért vissza, számomra hatalmas érvágás. Nem is értem amúgy, miért kellett őket kiírni, amikor simán eldalolászhattak volna a háttérben pont úgy, mint Tina vagy Quinn, és amúgy is tizenketten kellenek a színpadra a Sectionalson.

Ami a Glee fő mozgatórugóját, a dalokat illeti, hát csak hallgatás során nem igazán varázsoltak el, de a képernyőn már igen. Tetszettek a koreográfiák, különösen a Problem esetén, és hát, az újoncok bemutatkozásánál Jane és a The Warblers előadását kétszer is visszatekertem, annyira bejött. Örültem, hogy láttam némi kreativitást is, még úgy is, hogy a nagy dérrel-dúrral beharangozott Lea Michele-féle Let it Go csak egy bazinagy karaoké volt. Amúgy jah, durva, hogy már annak is lehet örülni, ha vannak olyan Glee-dalok, amik nem a karaoké vonalon mozognak… A sorozat amúgy minden idők leggyengébb Glee nézettségével nyitott, 0.7-es demót ért el, ezzel a FOX legkevésbé nézett sorozata is egyben. Egy Gotham ismétlés hoz ennyit, ugyanebben a sávban. Őszintén remélem, hogy leadják a maradék tizenegy részt, mert az sem lepne meg, ha nem tennék, ilyen nézettség láttán.

Értékelés: 8/10
Hatalmas meglepetésként éltem meg a hatodik évad nyitányát! Jól szórakoztam rajta, és ha csak egy picit is, de itt-ott megcsapott a régi Glee-feeling, amiért nem lehetek elég hálás. Remélem tartja ezt a színvonalat a szezon, és legalább minőségében méltóságteljesen búcsúztathatom a sorozatot, ami a legnagyobb hatással volt az életemre.