Hatalmasat kaszált a Csillagainkban a hiba. Téma: Egyéb kategória

Hatalmas diadalt könyvelhet el a Csillagainkban a hiba. A John Green népszerű regényéből készült filmet múlt héten mutatták be az Egyesült Államokban, az első vetítés során pedig a rajongók már pénteken a mozikban tolongtak, a közönség java része pedig 25 év alatti hölgyekből állt. A 12 millió dollárból készülő alkotás már az első héten gigasikerré vált, ugyanis csak az Egyesült Államokban 48 millió dollár értékben váltottak rá jegyet, ezzel pedig olyan produkciókat utasított maga mögé, mint A holnap határa Tom Cruise főszereplésével.  Azóta pedig már 58 milliót, világviszonylatban pedig 17 millió dollárt gyűjtött össze a film. Az pedig, hogy egy ilyen kis költségvetésű film ennyire sikeres legyen, nem túl gyakori eset Hollywoodban.

Itthon sajnos már nem ilyen rózsás a helyzet. Az [origo]ezt e-képpen “magyarázta”: “Lehet, hogy Magyarországon nincs óriási rajongótábora a Csillagainkban a hiba című ifjúsági regénynek, mert a filmváltozat 17 moziban csak 5187 látogatót szerzett“. Igen, 17 moziban. Ez a kulcsszó. Sajnos kevés helyen adták le a filmet. Nagyon kevés helyen. A Demóna 55 moziban gyűjtött 26 762 nézőt. Ha mindezt lebontjuk, akkor kiderül, hogy a Csillagainkban a hiba mozinként 305, míg a Demóna 486 nézőt szerzett. Nem olyan hatalmas a különbség, és nagyon számít, hol elérhető a film, és hol nem. Sajnos én is emiatt nem tudtam megnézni, mert nálunk nem vetítik. Szomorkodom is miatta.

Ilyen mértékű sikerre még az író, John Green sem számított: “Nem egyszerű egy filmstúdiónak olyan romantikus filmet készítenie, ahol a főszereplők fogyatékkal élnek (de nem ez határozza meg őket). Soha nem gondoltam volna, hogy a könyv, vagy a belőle készült film ilyen nagy durranás lesz. Csak egy dolgot mondhatok: Köszönöm. Köszönöm. Köszönöm. Köszönöm” – írta a Twitterén. A Csillagainkban a hiba sikerén felbuzdulva pedig nem is kérdéses, hogy további John Green könyvekből készüljenek-e filmek. A Paper Townsből például mindenképpen lesz a Fox 2000 Stúdió jóvoltából, a főszerepre pedig Nat Wolff a legnagyobb esélyes.

 

John Green – Csillagainkban a hiba
Kiadó: Gabo / Talentum
Oldalszám: 296 oldal
Megjelenés: 2014. május 13.
A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni. A Csillagainkban a hiba mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen mű, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában.
,,Ez már majdnem zseniális… Csillagainkban a hiba szerelmi történet, a kortárs amerikai szépirodalom egyik legbecsületesebb, legmeghatóbb könyve, ugyanakkor félelmetesen intelligens, bátor és szomorú egzisztencialista tragédia”. New York Times
,Ettől a könyvtől megszakad az olvasó szíve… nem azért, mert elkopik, hanem mert addig nő és dagad, amíg meg nem hasad.” The Atlantic. John Green többszörösen díjazott, nemzetközi hírű bestseller-író. John és testvére, Hank, közösen írják a Vlog-fivérek
(you.tube/com.vlogbrothers) blogot. Te is csatlakozhatsz John sokmilliónyi követőjéhez a twitteren (@realjohngreen), a tumblr-en (fishingboatproceeds.tumblr.com), vagy meglátogathatod a honlapját (johngreenbooks.com).