Az ének iskolája: A második évad is döbbenetesen jó Téma: Egyéb kategória

Ezen a héten sajnos véget ér Az ének iskolája, ami továbbra is az ultimate kedvenc műsorom a magyar televíziózásból. A második évad talán még jobb is, mint az első volt, és ez leginkább azért, mert a tanárok már igazán hozzászoktak a kamerákhoz, a szerepléshez, és egyre inkább generálják ők is a show. Amúgy meg, annyira adott a családias feeling, hogy az hihetetlen. Szerintem mostanra mindenkinek elmúlt a „csak kihasználják a gyerekeket” félelme, hiszen itt tényleg tehetséggondozás zajlik, ráadásul nem is akármilyen. A többszörös zenekari próbák és előadások során megtanítják a gyerkőcöket hogyan kell élőben, zenekari kísérettel jót produkálni, a nevelőtanárok a színpadi képük fejlesztésében és a hangok szebbé varázsolásában segít, utóbbiban részt vesznek az énektanárok is. Egy szó, mint száz, itt tényleg tehetséggondozás folyik, és meg is nyugodtam, mert a bulvár nem falta fel a gyerekeket, noha lett volna rá lehetőségük, hiszen akadnak a múltjukban rejlő címlapsztorik, amiket mégsem írtak meg. És ez így van jól. Mert itt az a lényeg, hogy tanuljanak, fejlődjenek és mutassák meg a tudásuk legjavát, ami sikerül is.

A tanárok közül a legtöbbre talán Hajós Andrást tartom. Ő az, aki konstruktív kritikákat adva igazán a fejlődésre ösztönzi a gyerekeket, míg a többiek inkább a jól hangzó „légy magabiztosabb, sugározz jókedvet” típusú kommentekkel jönnek elő. De a háttérben maximálisan támogatóak, és olyan kapcsolatokat ápolnak a saját diákjaikkal, ami csodálatos. Szulák Andreát például meg kell zabálni, amikor Józsikával van. Mégis, legjobban Hajós András az, aki elnyerte a maximális tiszteletem, és tulajdonképpen ő az, aki miatt a műsorra igazán rá lehet lőni a tehetséggondozó jelleget. Ami Friderkuszt illeti, hát én imádom a pasit. Néha olyan beszólásai vannak, hogy az hihetetlen, amikor pedig dalra fakadt és Kiarával énekelt, hát ott sírva röhögtem. Friderikusz mögött ott áll a magas szintű szakmai rutin, de mégis, alázattal és jó humorral kezeli az egész műsort. És ez tök jó. Nem is igazán tudok elképzelni tőle jobb műsorvezetőt Az ének iskolájához. Ó, és ideje lenne már visszahozni a Gyerekszájat is. Az ének iskolája háttere tehát remekül van felépítve, a Tv2-hoz szokatlan a produkció minősége, a díszletek, a vágás, a koncepció terén. Érdemes a Keshet-tel való együttműködés.

A mostani gyerekek is nagyon tehetségesek ám. Öröm látni milyen jól énekelnek, és mennyit fejlődtek hétről-hétre. A „felhozatal” pedig sokkal minőségibb, mint akár egy X-Faktor esetében. Egyszerűen jobbak ezek a gyerekek, mint a felnőttek egy része, ez pedig valami hihetetlen. Olyan tisztán, lendületesen és érzelmekkel telve énekelnek, ami láttán és hallatán nehéz elhinnem, hogy ők még csak gyerekek, nem pedig kész, felnőtt előadóművészek. Csak egy a gond, hiányoznak a tavalyi srácok, ezért is örülök, hogy a fináléban együtt énekelnek majd a legjobb hattal. Elárulom ám, hogy kedvenceim is vannak. Legjobb Radics Jani, Mata Ricsi és Tóth Kiara győzelméért drukkolok. Ha közülük kerülne ki az osztályelső, nagyon örülnék neki. Mindhármuknak imádom a hangszínét, és azt,a hogyan énekelnek. Kiara nagyon profi, nagy jövőt látok előtte, Janiban azt a mosolygós, jókedvű énjét csípem, Caramel dalát pedig őrült jól tolta el, meg igazából a többit is, amit énekelt. Király Lindával nagyon odacsaptak. Mata Ricsi pedig már az első pillanatban belopta magát a szívembe. A másik három „döntőst” is csípem, és mivel itt mindenki tehetséges, nem lehet rosszul dönteni, de azért örülnék, ha a három kis kedvencem közül kerülne ki az osztályelső. Ami pedig a már kiesett kisdiákokat illeti, nagyon bízom benne, hogy beáll egy menedzser a Sara – Rita – Lídia által létrehozott Single Ladies-trió mögé, mert igazán látok bennük lehetőséget, és piac is lenne a számukra. Ha jól menő menedzser lennék, tuti „lecsapnék” rájuk. Akit pedig még külön meg kell említenem, az Karcagi Józsika. Cukipofa az a srác, és olyan szépen énekel, nem is értem miért nem került be a top hatba.

A héten tehát véget ér a műsor, jövő héten érkezik ám még egy kritika, csak ezek a gondolatok már régóta kikívánkoztak belőlem.