Conchita Wurst: Nyugat vs. Magyarország Téma: Egyéb kategória

NYUGAT:

Tegnap egy fogadást tartottak Conchita Wurst tiszteletére az osztrák fővárosban, később pedig az Eurovíziós Dalfesztivál győztese egy négy dalból álló minikoncertet adott az ott egybegyűlt hatalmas tömegnek, akik között több vidám gyermek is feltűnt. A nyilvánosság előtt Ausztria és Európa királynőnek nevezték Conchitát, mire a tömeg éljenzésben tört ki.

Wurst két saját dalát adta elő élőben, a That’s What I Am és a Rise Like a Phoenix is hangos sikert aratott. Ezen kívül elénekelte még a My Heart Will Go On-t és Cher dalát, a Do You Believe In Love-ot.

A győzelme után Wurst ellátogatott Angliába is, ahol részt vett a Graham Norton Showban, kivívva magának többek között a Pókember-trilógia sztárjának, Kirsten Dunstanak is az elismerését. Szintén támogatását fejezte ki több világsztár is, mint Cher vagy Russel Brand.

 

MAGYARORSZÁG:

A magyarok világszövetsége egy sajtóközleményt adott ki “Kolbász Pina” címmel, amivel Wurst ellen keltek ki. “Az, aki magának ilyen azonosságot választ, az agyament. Ha ilyen külsővel nyilvános dalversenyre jelentkezik, akkor provokál. Akik egy ilyen lényt az európai nyilvánosság elé küldenek, azok elvetemültek. Akik odaengedik, azok merényletet követnek el. Egy ilyen lényt egy európai megmérettetés győzteseként tálalni, az vélemény-terrorizmus. Ha egy állam egy ilyen lényt dicsőít, az állami szintű, obszcén vélemény-terrorizmus.” – hangzik a dilettáns szöveg, amit nem restelltek németre is lefordítani.

Az oldalra feltöltött képek sajnos nem médiahekkek voltak, a Jobbik tényleg komolyan gondolja, hogy Conchitát beállítva negatív példának reklámozzák saját magukat. A sajtótájékoztatón természetesen a gyermekek védelmére helyezték a hangsúlyt. “Egy felnőtt ember olyan életet él, amilyet akar, de a médiában nem szabad olyan módon megjeleníteni, ami a gyermekek egészséges fejlődését, a hagyományos keresztény erkölcsök alapján álló családmodellt rombolja” – ők legalábbis így vélekednek.

Biztosan tudom, hogy itthon is vannak támogatói Conchitának, jómagam is közéjük tartozom. Csak egyszerűen mások hangosabbak, de mi is tudunk kiáltani, mégha halkan is. Ez már nem csak arról szól, hogy ki és miért nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált. Már nem.