A Beavatott: Március 20-án debütál a film! Téma: Egyéb kategória

Március 20-án érkezik meg A Bevatott filmverziója a magyar mozikba, míg az Egyesült Államokban a héten mutatkozik be a film. Nagyon várom már a premiert, mivel a könyveket nagyon szerettem. Ami a filmverzió kapcsán érdekes kérdés, hogy vajon miként teljesít majd a mozik pénztárainál. Az utóbbi években egyedül Az éhezők viadala-trilógia volt az, ami Young Adult feldolgozásként nem bukott hasalt el. Legutóbb a Vámpírakadémia próbálkozott a lehetetlennel, de ezidáig alig 9 millió dollárt keresett világszerte, ráadásul a vámpírok idehaza is leszerepeltek, a 8 premier előtti vetítésre is csupán 321 néző volt kíváncsi.

Az elemzők azonban bíznak A Beavatott sikerében, az előrejelzések szerint pedig pont Az éhezők vidala-béli hasonlóságai miatt számíthat sikerre. Nagyon hatásos előkampányt folytattak a marketingesek, az utóbbi hetek A Beavatottról szóltak, ráadásul Shailene Woodley A-ligás sztárnak számít Hollywoodban, így akár konkrét esélye is lehet a sikerre. Ami engem illet, nagyon drukkolok, szívesen látnám a teljes trilógiát filmként.

Mindenesetre amíg várunk a filmre, akár olvashatunk is! Veronica Roth történetének az első két része ugyanis már kapható, nemsokára érkezik A hűséges címmel a lezárás is. Sőt, a közeledő filmre való tekintettel filmborítós Beavatott is jön, de sajnos Négyes csak a hátsó borítón kapott helyet. Emlékeztetőül íme, a teljes trilógia, amiből két részt már olvastam, és teljesen magával ragadott. Úgy érzem nektek is bejönne ám 🙂

Beatrice az antiutópisztikus Chicagóban él, ahol a társadalom öt csoportra tagolódik: Őszinték, Bátrak, Önfeláldozók, Barátságosak, Műveltek. Minden fiatalnak tizenhat éves korában kell eldöntenie, hogy melyik csoporthoz kíván tartozni. Beatrice választása nemcsak a családját lepi meg, hanem saját magát is…

Egyetlen döntésed hatására megváltozhatsz – vagy akár meg is semmisülhetsz. Minden egyes választásunknak megvannak a maga következményei – Tris Prior is megtapasztalja ezt, amikor nyugtalanság s zavar támad körülötte a társadalom valamennyi csoportjában. Meg kell próbálnia megmenteni a szeretteit – és önmagát –, miközben újra meg újra szembesül a fájdalom, a megbocsátás, az azonosulás, a hűség, a politika, a szerelem és a szeretet kérdéseivel.

Darabjaira hullott a csoportokra épülő társadalom, amelyben Tris Prior hitt korábban: erőszakos cselekmények és hatalmi harcok vezettek a széteséséhez, a túlélők veszteségek és árulások sebeit hordozzák. Tris ezért aztán él a felkínált lehetőséggel, hogy feltérképezze a város általa ismert határain túli világot. Hátha ott, a kerítésen túl megadatik neki és Tobiasnak, hogy elkezdjék egyszerű, közös életüket, amelyet nem terhelnek szövevényes hazugságok, érdek-összefonódások és fájdalmas emlékek. Az új világ azonban félelmetesebbnek bizonyul, mint amelyet Tris maga mögött hagyott. A korábbi felismerések értelmüket veszítik, veszélyes új igazságok formálják át az embereket, akiket szeretett. Trisnek ismét meg kell vívnia a maga csatáját, hogy megérthesse a bonyolult emberi természetet és önmagát: képtelennél képtelenebb döntéseket kell hoznia a bátorság, a hűség, az áldozatkészség és a szeretet próbatételei során.