Pilotkritika: Reign Téma: Egyéb kategória

Hát elkezdődött a The Tomorrow People mellett az évad – általam -, legjobban várt újonca. Miután megnéztem a pilotot, az jutott eszembe, hogy nekem “haragudnom kellene” a Reignre, méghozzá azért, mert ezt a királyos sorozatot választotta a The CW a The Selection helyett. Aztán rájöttem arra, hogy képtelen vagyok haragudni erre a bájos, aranyos és minden ízében szerethető pilotra, amiben ugyan akadtak hibácskák, de az összképet tekintve valami olyat varázsolt a képernyőre, ami már régóta hiányzott onnan. Jómagam például nagyon hiányoltam már egy hercegnős-királyos sorozatot, ti nem?

Amúgy, egy történelmi sorozatról van szó, a főszerepben ugyanis Mary, a skótok királynője. A történelem azon időszakát dolgozza fel a regény, amikor Mary megérkezik a francia udvarba, jegyeséhez, Francis herceghez. A történelmi hűség egy CW sorozat esetében nem hiszem, hogy olyan tényező, amit nagyon komolyan kellene venni, szóval vegyítve van számos fikciós elemmel. Sőt, keverték is a dolgokat, lévén a francia udvarban tartózkodik Nostradamus is, tehát lehetőleg ne a Reign-ből akarjon bárki is felkészülni a történelem órára. Ha pedig az utóbbit elfogadjuk, és úgy nézzük az egészet, mintha Mary csak egy kitalált szereplő lenne, akkor úgy érzem sokkal szerethetőbb lesz ez a sorozat.

A pilotot Írországban forgatták, a folytatást viszont már Kanadában, de remélem, hogy ez nem fogja rányomni a bélyegét a részletgazdag megvilágításra. Gondolok itt arra, hogy nem csak a táj és a palota volt gyönyörű és látványos, hanem a szereplők ruhái is. Persze, a korhűség most is nyugodtan megkérdőjelezhető, egy divattervező biztos felkiáltana, hogy akkoriban milyen dolgot nem használtak a varrónők, de engem most csak a látványvilág érdekel, amiből nálam a Reign csillagos ötösre vizsgázott. Kifejezetten tetszett egyébként a sok kültéri jelenet is, bár, gondolom már észrevettétek, hogy engem azzal könnyedén le tudnak venni a lábamról. A zenéért viszont irgum-burgum. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nálam annyira hangulatgyilkos tud lenni az, amikor régi időkben játszódó szériában mai zene megy. Inkább lenne instrumenális a zene aláfestés.

Ami a szereplőket illeti, Adelaide Kane tökéletesen hozta Mary figuráját. Nagyon tetszik a karakter felépítése, és kíváncsian várom azt az utat, amiképp egy erős királynő válik majd a most még ijedt tinilányból. Mindenesetre csírájában már ott vannak benne a dolgok, a kifejtést pedig epekedve várom. A herceg, azaz Francis annyira helyes, hogy az valami hihetetlen, így sürgősen megpróbálom elfelejteni azt, hogy Toby Regbo castingja láttán anno elhúztam a számat. (Bár, szerintem nem tartják olyan sokan helyesnek Tobyt – tessék, pár mondat és rögtön hiteltelenné válok 😀). Persze többeteknek Sebastian jön be, azaz Torrance Coombs, de mint karakter, és mint pasi, szerintem több lehetőség van a hercegben. A pilotban vázolt szerelmi háromszög most még érdekesnek tűnik, de meglátom mit gondolok majd a kifejtés után. Mary és Francis között jó a kémia, de Sebastian és Mary közt is működik, szóval ez egy győztes pozíció, amit remélem jól kiaknáznak majd az írók

A pilot alapján arra figyeltem fel, hogy itt nem csak a szerelmi háromszög fog dominálni, hanem az udvari intrika is, amit üdvözítően fogadok. A királynő már most félelmetes figura, tetszik az, hogy gond nélkül ölik az embereket, így az izgalmi faktor szerintem a továbbiakban is garantált. Mary és Francis epizód-béli veszekedése pedig jól bemutatta azt, hogy nagyvonalakban mire számíthatunk majd a folytatásban. Egyesek szerint a Reign olyan, mint a Gossip Girl párszáz évvel ezelőtt. Hajlok arra, hogy némiképp igazat adjak a “vádnak”, ugyanis a tinibarátság, a “haragszom rád” és így tovább eléggé ezt az érzetet adta meg a számomra is, DE a Reign-ben azért sokkal több van, mint a GG-ben volt. Itt azért a szereplőknek komoly dolgokkal, egy egész ország népének a kormányzásával kell megbírkóznia, ez pedig komolyabb megközelítést követel. Amúgy, a barátnő kirohanása jópofa volt, amikor elmagyarázta Marynek, hogy ők bizony nem barátok. Egy szó, mint száz, sok lehetőség van a Reignben, csak ne tolják el. Különösen azért, mert ezt a sorozatot kellett “beáldozni” a The Selection helyett.

Értékelés: 10/10
Mivel végig vigyorogtam az egészet, hibának pedig csak azt tudom felhozni, hogy miért kellett mai zenével aláfesteni egy részt, ezért száz százalékosan megérdemeltnek érzem a maximális értékelést. Epekedve várom a folytatást, továbbá reménykedem abban, hogy nem barmolják majd el azt a remek vázat, amit a pilotban felépítettek. Ami a nézettségét illeti, viszonylag jól debütált, ha tartja a számait, akkor nem lesz gond a teljes évados berendelés.