The Originals – Elkezdődött a TVD spin-off Téma: Egyéb kategória

Áprilisban már bemutatkoztak az originál-testvérek, és a The Originals c. sorozat egy backdoor pilot keretein belül – ami nagyon nem tetszett, sőt, azon kevés pilotok közé került, amit 1/10-re értékeltem. Úgy érzem az akkori kritikámban érthetően leírtam azt, hogy mi és miért nem tetszett benne, így nem vesztegetnék időt a magyarázkodásra. Most ősszel egy újravágott pilotot vetített le a The CW, ami ezúttal Elijah szemszögéből mutatta be a sztorit, sok új jelenettel, amik között akadt flashback is bőven. Miután megnéztem az “új” pilotot ismét fogtam a fejem, mert olyan koncepciót tárt elénk Plec-asszonyság, amiből egyszerűen nem lehetne józan ésszel sorozatot kreálni.

A pilot alaptörténete egyszerűen nevetséges. Adott egy halhatatlan vámpírcsalád, akiket egyszerűen nem lehet megölni. (Oké, a TVD univerzumban voltak rá módok, de ezt most felejtsük el). Erre olyan dolgokon nyavalyognak, ami hihetetlen fájdalmas volt mindkettő pilotban. “Jajj, Marcell a király és nem én” -> Öld meg. “Jajj, a boszik fogva tartják a hibrid babám anyját” -> Öld meg a boszikat, kivéve azt, aki összeköttetésben áll Haley-vel, aztán igézd meg. “Jajj, meg kell törni Marcell rezsimjét, mert ismét varázsolni akarok” -> Költözz el, vazze, sok helyen élhetsz még. Felhozhatnék még pár dolgot, de inkább nem teszem,  de úgy érzem ezek a példák bizonyítják azt, hogy mennyire életképtelen volt az első rész. Olyan problémákat vázolt ugyanis fel, aminek pofonegyszerű a megoldása, ilyennel pedig egyszerűen nem lehet kooperálni – pláne nem kétszer. Azt hiszem jobban jártunk volna, ha dupla-hosszúságú pilottal nyitnak, mert a második rész kifejezetten jó lett – de ezt később kifejtem bővebben.

Bevallom őszintén, a pilot után nem éreztem magamban elég kedvet ahhoz, hogy megnézzem a második részt, de végül csak megtettem, elsősorban Cservenyák Natália unszolására 😉 A folytatás már tényleg jobb volt, és választ adott néhány égető kérdésre is, ergó Plec-asszonyság talán elolvasott pár kritikát. Felvezettek egy nagyon erős boszorkányt, Divinát, aki Marcell szolgálatában áll, megtudtuk, miért nem költözik el a többi boszorkány. Hála flashback jeleneteknek sokkal komplexebbé vált a Marcell vs. Originálok története, továbbá Rebekah jelenléte tette igazán egyedivé és szerethető a The Originalst. (Talán az első részből is ő hiányzott?). Olvastam pár véleményt, miszerint a The Originals pont azt a minőséget nyújtja, amire a The Vampire Diaries már nem képes. Ezt egyelőre megvétózom, úgy érzem egy szinten van a két sorozat, de a spin-offnak megvan minden esélye arra, hogy igazán jó lehessen.

Hála a második résznek, úgy érzem nem csak potenciál van ebben a sorozatban, hanem létjogosultságot is szerzett annak a kapcsán, hogy a képernyőn lehessen. Egész jó világot építettek fel, és a múltbéli jelenetek sokkal színesebbé és egyedibbé varázsolták az egészet. Az általam eddig nem ismert karakterek egyelőre nem érdekelnek túlzottan, sem Cami, sem a boszorkánycsaj nem túl izgalmas, ellenben Marcell és Divina érdekesek lehetnek. Utóbbi feltétlenül, ráadásul a Star Struck-os Danielle Campbell egész jól hozza a figurát. A Vámpírnaplókból idemenekített csapatra nem lehet panaszunk, Claire Holt továbbra is elképesztően hozza a figurát, Joseph Morgan még mindig cuki, Phoebe Tonkint én imádom, és alig várom, hogy az Elijah-t alakító Daniel Gillies végre kikeljen a koporsóból.

Értékelés: 6/10
Az eddigi két rész mediánja legyen egy erős hat pont, ami magában hordozza azon ígéretet is, miszerint minden héten jelen leszek The Originals nézőként (a rajongói felcímkézésemet ki kell érdemelnie). Nem mondom, hogy máris száz százalékosan beleszerettem a sorozatba, de a második rész olyan szintű minőségnövekedést hozott, amit nem hagyhatok figyelmen kívül. Kíváncsian várom a jövőheti epizódot.