Switched at Birth ajánló – Írta: Zsanie Téma: Egyéb kategória

Bizonyára a sorozatot sok mindenki ismeri a két lányról, akiket születésükkor elcseréltek. Ez eddig még nem nagy szám, egy átlagos tini vagy akár családi sorozatnak nevezhető. Igen ám, csakhogy van egy plusz érdekessége, ami ezt a műsort kiemeli a többi közül. Az egyik lány siket, amit nyilván nem könnyű megszoknia a vér szerinti családjának, akik nem is látták őt tizenhat éven keresztül.

Az ABC Family 2011 nyarán tette adásba a legelső Switched at Birth részt, és azóta is töretlen a sorozat sikere. Az első tíz részt egymás után hétről-hétre játszották le, majd egy hosszabb szünet jelentkezett. 2012 januárjában a közönség ugyanolyan lelkesedéssel fogadta a visszatérő sorozatot, ezt Magyarországon az M1 ezeket a részeket második évadként tüntette fel.

Az Elcserélt lányok lényege az elcserélős incidens mellett természetesen a süket és a halló emberek közötti különbségek. Volt már próbálkozás ebben a témakörben, például a Sue Thomas – FBI, ami egy siket nyomozónőről szólt, de jelenleg a Switched at Birth az egyetlen olyan sorozat, amely most a témában fut. Fontos tudnivaló, hogy a süket szereplőket, így Daphnet, Emmettet és az anyukáját, Melodyt, valóban halláskárosult színészek játsszák, ami még több hitelességet ad a szériának. „Ahhoz, hogy a sorozat valódi és eredeti legyen, halláskárosult színészeket kellett találnunk” – árulta el Paul Stupin, a producer. – „Olyan egyént kerestünk, aki vezetője lehet egy ABC Family sorozatnak, aki remekül néz ki és csodálatos színésznő. Akiben olyan magabiztosság van, mint a karakterben is, aki mindannak ellenére, hogy halláskárosult, optimista.”

A Daphne karakterét játszó Katie LeClercnél öt évvel ezelőtt diagnosztizáltak Meniere-kórt, ami egy degeneratív fülbetegség, aminek a tünete többek közt a halláscsökkenés és a szédülés.  Elmondta, hogy néha egészen jól hall, néha meg egyáltalán semmit. Katie nem tudta megfizetni a hallókészüléket, azonban a Switched At Birth meghallgatásán az ABC Family ezt biztosította neki. „Nagyon hálás vagyok érte, de néha nem működik” – tette hozzá a színésznő. Érdekesség, hogy Vanessa Marano, aki Bay karakterét formálja meg és Katie Leclerc a sorozat szerint egyidősek, mégis a valóságban hét év van közöttük, hiszen Marano tizenkilenc éves, míg LeClerc most novemberben töltötte be a huszonhatot.

Emmett alakítója, Sean Berdy már süketen született. Az Elcserélt lányok előtt többnyire jelbeszédes szerepei voltak, például a The Deaf Family-ben Wesleyt alakította, a The Legend of the Mountain Manben Nick karakterét játszotta, de feltűnt A grund második részében is, mint Sammy. 2010-ben őt választották meg Mr. Deaf Teen Americának egy felvonuláson, amelyet 1999 óta rendeznek meg az iskolájában. „A szereplőválogatáshoz azt írtam, hogy egy süket James Deant keresek. Azt hiszem megtaláltuk” – nyilatkozta a sorozat írója, Lizzy Weiss.

„Süketnek születtem. Egyszerre nevelkedtem a süketek és a hallók világában, de egyiket sem szeretem jobban, mint a másikat. Elég jól beszélek, de gesztikulálok is. Ha nem értek valamit, akkor ott a toll és a papír. Mindent bevetek” – mesélte Berdy, aki azt is elmondta, hogy mennyire lenyűgözte az első rész, amiből kiderült milyen módon akarja a sorozat bemutatni a siketek kultúráját. „Fontosak a kis dolgok, mint például a hallássérült emberek kommunikációja és a süketek iskolája. Pont olyan, mint az én életem.” Sean és Emmett karaktere között egyébként sok hasonlóság található, például mindketten érdeklődnek a fotózás iránt.

A sorozatnak fontos üzenete van. A szokásos szülő-gyermek, iskola, barátok és szerelem  problémákon túl betekinthetünk  a fogyatékkal élők világába is. Az ő helyzetükre a legjobb példák azok a jelenetek, ahol Daphne és Emmett „beszélgetnek”. Látjuk, hogy mozog a szájuk és kommunikálnak, de a csönd nagyon jól bemutatja, hogy ők mit hallanak – illetve, hogy mit nem. Ez segít egy kicsit, hogy beleéljük magunkat a helyzetükbe és könnyebben megértsük a nehézségeiket. A sorozat elindított egyfajta nagyobb érdeklődést a siketek iránt, hiszen nem egy fórumon lehetett hozzászólásban olvasni, hogy a műsor hatására szívesen megtanulnák a jelbeszédet, hogy segíteni tudjanak nem halló társaikon.