Pretty Little Liars – Már a csajok is untatnak Téma: Egyéb kategória

Lassan a végéhez ér a negyedik évad nyári etapja, így a nyári finálé előtt úgy gondoltam érdemes írni az eddigi tapasztalatokról. Őszinte leszek: nem vagyok elragadtatva a sorozattól. Nem feltétlenül az a bajom, hogy a korábbi minőség már csak egy távoli emlék – ezt még képes lennék lenyelni, ha elfogadható részeket produkálna a show. Utóbbit hellyel-közzel megteszi, de ahogy a karaktereit kezeli, no az már lassan bicskanyitogató. Az “A” rejtélyt, és a “Ki ölte meg Alit?” kérdést már réges-rég meguntam, de a sorozat attól még viszonylag tetszett, mert a négy hősnő magánéleti szálait jól kezelték. Mostanra már minden megváltozott: sem a rejtély, sem a csajok nem érdekesek, sőt, mondhatni unalmassá váltak.

Mielőtt rátérnék a lányokra, a rejtélyről egy kis szösszenet. A tavalyi évadban Emily és a zaklatója bizonyították azt, hogy WTF faktort nem csak az “A” rejtéllyel lehet elérni – el se hiszitek mennyire tudnám díjazni azt, ha a közeljövőben hasonló szálakon futna tovább a show. “A” tettei legtöbbször alaptalanok, és amióta megtudtuk, hogy Mona is közéjük tartozott, egyre idegesítőbbé válnak a számomra az sms-ek, és a gonoszok tettei. Egyszerűen idegölővé vált az, hogy a lányok nyomoznak, mindig olyan emberekkel találkoznak, olyan szobákat fedeznek fel, amik két év távlatából is Alihoz – vagy éppen máshoz, – köthetik őket. Ideje lenne már új dolgon törni a fejüket az íróknak, mert négy év bőven elég volt a kifulladásra, ez pedig közvetve a nézettségen is meglátszik: évről-évre egyre kevesebben nézik a csinos kis hazugokat. Na most jöhetnek a csajok – spoileresen folytatom ám.

– Aria: Sokáig ő volt a kedvenc karakterem, de mostanra rájöttem, az írók vele bánnak a legmostohábban. Azt még lenyelném, hogy Mike mindig csak akkor kerül elő, ha valami bajt okoz és Ariának nincs magánéleti szála. Egyáltalán felmerül az írókban az, hogy Mike közel egy évadon át még a háttérben sem tűnt fel? Nagyon hülyén kezelik ám a család témát, ezt meg kell hagyni. Ami a szerelmi életét illeti, az Ezra-Aria vonal már teljesen hidegen hagy, el kellene engedniük a párost. Leginkább azért mondom ezt, mert megint ugyanott vagyok, mint a kezdetek kezdetén: Ezra a tanár, Aria a diák és adott a titkos szerelem. Egy ideig izgi volt, most már szánalmas. Persze most már vannak törekvések az Aria – Jake párosra, de legyünk őszinték, meddig? Még 1-2 rész és végre? Ami a legjobban fáj az, hogy Aria kapott egy tök jó lehetőséget, mikor elkezdték ribancozni őt az iskolában – miért kellett annak ilyen hamar véget vetni? A nyilvános  megaláztatások sorozata érdekes deformációkat okozhatott volna a lány lelkében, ami új szintre emelhette volna a karaktert.

 Emily: Rá lassan szavakat sem találok. Teljesen elpocsékolják a játékidőt, az érdekesnek tűnő konfliktusokat és magát a színésznőt is: Shay Mitchell sokkal többre képes attól, mint amit ebben az évadban eljátszatnak vele. Az egyik részben még az a fő dráma, hogy “A” elintézi a családjogi perpatvart, és már attól rettegünk, hogy Emilyt elveszik az anyjától. Utána rögtön jön a lakás para, azzal a hihetetlen hülyeséggel, hogy valaki kocsival nekimegy egy háznak, aztán vígan elszalad, mint aki jól végezte a dolgát. Eközben a háttérben megbújik a “megsérült a hátam, brühü, nem tudok úszni” és a “nemsokára szakítunk Paigde-dzsel, ebbe belehalok szindróma”. Félreértés ne essék, mind a négy szál érdekes lehetne önmagában is, de az írók valahogy hülyén kezelik az egészet. Egyik részről a másikra hol az egyiket, hol a másikat emelik ki, hogy aztán végül egyik se kapjon igazán jelentőséget.

– Spencer: Most elgondolkodtam. Történt egyáltalán valami ezzel a lánnyal az idei szezonban? Oké, ezerrel nyomoz, meg ugye aggódik a főiskola miatt is, plusz az egyik a-ligás egyetem is elutasította őt, de mindezeken kívül történt vele bármi érdekes? Őszintén szólva nekem semmi sem rémlik. Hiába kirándult el Ravenswoodba, az sem olyan nagy durranás, mint ahogy a folytonos “ó, hol van Caleb anyja” szál sem. Igazán sajnálom, hogy ennyire leépítették Spencert, leginkább azért, mert ha bent tartják a sorozatban Melissát, – aki ugyebár sokkal többet tud, mint amit elmondott Spencernek a kikötőben, – akkor nem csak a sorozat lehetne érdekesebb, hanem Spencer karaktere is. Itt is meg kell említenem azt, hogy Troian Bellisario is többet el tudna játszani, mint amik az írók megírnak neki. Miért hagyja a produkció a parlagon heverni ezeket a tehetséges lányokat?

– Hannah: Az egyetlen, akire nem panaszkodhatom az eddigi részek alapján, az bizony Hannah. A Wilden megölése körüli problémák, Ashley börtönbe menetele és a pisztoly elásási dilemmák mind érdekessé tették a karaktert, erre pedig igazán szükség is volt, hiszen legutóbb akkor volt ennyire jó Hannah, amikor lebukott Mona. Apropó, Mona. Vajon mit akarhatott elérni azzal, hogy hamisan feladta magát Wilden megölésével kapcsolatban? Úgy tűnik megint beáll “A”-nek, vagy “csak” segíteni akart Hannahnak? Na ez egy érdekes kérdés, legalábbis szerintem, szóval remélem, hogy kifejtik majd a közeljövőben. Visszatérve Hannáhra, egyszerűen imádom most a karaktert. Végre, valamit jól is csinálnak az írók ebben az évadban. A Hannah és az anyja, Ashley közötti jelenetek mind odavágnak rendesen, nem is csodálom, hogy a sorozat kreátorának Hashley a kedvenc párosa, hiszen én is így vagyok vele. Remélem legkésőbb jövőre Ashley-é lesz a legjobb tévés szülő díja a Teen Choice Awardson, feltéve, ha van még ilyen kategória.

– Mona: Ugye nem csak én érzem azt, hogy mennyire nem használják ki a karaktert? Annyi lehetőség lehetne a karakterben, leginkább ugye azért, mert korábban ő is A volt, viszont azt veszem észre, hogy az írók nem használják eléggé. Volt egy-két jó jelenete, mint amikor rohamtempóban válaszolt 1-2 kérdésre, vagy az a beszólás, hogy sityak helyett tűsarkút hord, illetve a trükkje Wilden halálának a “bevallásával” kapcsolatban, de mindezeken felül akad még egy raklap lehetőség a karakterben, amivel nem élnek :/
(Off: Rummer Willis öt perces cameójáról találtam vagy hat HQ minőségű hivatalos képet – Monáról egyet sem. Talán ez is jelent valamit…)

Értékelés: 4/10
Szerintem még ez a négy pont is sok, és nem csak azért, mert ez a sorozat sokkal többre is képes lenne. Egyszerűen  fájdalmas látnom azt, hogy már nem csak a rejtély, hanem a főszereplők legtöbbjének a magánéleti szálait sem tudják megfelelően kavarni. Pedig alapvetően jól felépített a sorozat univerzuma, behoztak már egy csomó jó és érdekes mellékszereplőt, arról nem is beszélve, hogy játszik nem egy tehetséges színésznő a sorozatban. Mégis, egyik pozitív adottsággal sem tudnak igazán élni, mert azt hiszik, hogy négy év után a “melyik random mellékszereplő ölte meg Alit?” szál érdekesebb lehet, mint azok a hősnők, akiket négy után a szívébe zárt a néző.