Coming Out: Csányi Sándor melegből lesz heteró Téma: Egyéb kategória

Poligamy rendezője, Orosz Dénes készíti a Coming Out című új magyar nagyjátékfilmjét, ami jelentős állami támogatásban részesült A Magyar Nemzeti Filmalap jóvoltából. A Coming Out főszerepében Csányi Sándor látható, aki Eriket, egy meleg rádiós műsorvezetőt kelti életre, aki minden fronton küzd a homoszexualitás elfogadásával, és éppen házasodni készül barátjával (Karalyos Gábor alakításában), ám történik egy váratlan esemény. Találkozik egy gyönyörű nővel, akit Tompos Kátya alakít, és beleszeret, ezzel pedig a saját szexualitását is kétségbe vonja…

Csányi Sándor adott egy érdekes interjút az [origo]-nak, amiből sok minden kiderül, például az, mit gondol a melegekről, illetve a karakterről. Ó, és az általa alakított Erik nem fog csókolózni a filmben, csak Kátyával… És miért? Így nyilatkozott: “Ha egy szórakoztató vígjátékot akarunk csinálni, amit megnéznek heteró pasik is, akkor jobb, ha nem csókolóznak benne férfiak. Ha beül a moziba egy heteró férfi – és nem kell ehhez homofóbnak lenni -, aki azt látja, hogy két faszi smárol, azonnal felemeli a kezét, és azt mondja, én ezt nem kérem. Nagyon kényes téma ez a mai napig, és rengeteg nézőt veszítenénk egy ilyennel.”

Örülnöm kellene, amiért egy meleg-film-féleség kerül a hazai mozikba, ráadásul magyar film, magyar szereplőkkel, de őszintén szólva nem nagyon tudok lelkesedni ezért az alapötletért. Igen, kifacsarták a megszokott szituációt, általában a heterónak hitt férfiakról (vagy nőkről) derül ki, hogy a saját nemükhöz (is) vonzódnak, és ez a fajta újítás akár még sikeres is lehet, de nekem valahogy bűzlik. Egyszerűen elképzelhetetlennek tartom azt, hogy ehhez hasonló megtörténjen a valóságban, ezzel pedig számomra maga a film is hiteltelen. Persze érdemben majd 2013 végén derül ki, akkor debütál ugyanis a mozikban az alkotás.