Mike Tompkins, a Youtube legtehetségesebb sztárja Téma: Egyéb kategória

Bármilyen hihetetlen, de a Youtube ma már jobb terep az ifjú, tehetséges zenei titánoknak, mint egy tehetségkutató, és ezzel a lehetőséggel szerencsére egyre többen élnek is – nagy sajnálatomra a műfaj viszont Magyarországon nem olyan elterjedt, de reméljük, hogy a külföldi siker majd ezen is módosít. De gondolom még mindig azon morfondíroztok, hogy mitől jobb a Youtube, mint egy tehetségkutató?

Hát, valljuk be őszintén, elég hűtlenek tudunk lenni a tehetségkutatókban feltűnt énekesekhez. Ott vannak, énekelnek, jó esetben kijön egy saját daluk, az vagy tetszik, vagy nem. A végeredmény pedig az, hogy van pár kedvencünk minden szériából, akiket idővel elfelejtünk, mert jön az újabb felfedezett. Viszont, hogy működik ez a Youtube-sztároknál? Dolgoznak keményen, feltöltök a hálóra a munkájuk gyümölcsét, aztán emberről-emberre bővítik a rajongótáborukat, akik idővel megszeretik az adott énekest, és hűséges rajongói maradnak. Ráadásul a Youtube feltöltésekkel már pénzt is lehet keresni, így van fedezet arra, hogy elkészülhessenek az újabb videók. Az I-Tunes értékesítésről nem is beszélve. Hát nem zseniális?

A Youtube legnagyobb felfedezettje minden bizonnyal Justin Bieber, akinek a világhálón indult a karrierje. A másik sikertörténet Grayson Chance, aki előadta zongorán Lady Gaga “Paprazzi” című dalának lassított verzióját, ami pár hét alatt bejárta a teljes világot. A bő két évvel ezelőtti felvétel megtekintése már majdnem ötven milliónál jár. A tehetséges srácon megakadt egy producer szeme, már pedig Chance egyre elismertebb énekes lett, a rajongóinak a magvát pedig azok alkotják, akik a világhálón is nyomon követték a munkásságát.

Az én legnagyobb kedvencem a Youtube sztárjai kapcsán nem Chance – ő csak a második, – hanem Mike Tompkins, az egyszemélyes zenekar. Ez a pasi zseniális. A videói esetében nem használ sem zongorát, sem gitárt se semmit. A szájával csinál mindent: gitárhangot, zongorahangot, tapsol és minden mást leművel, amitől úgy tűnik, mintha egy komplett zenekar szólna mögötte. Emellett pedig olyan szerethető hangja van, amit öröm hallgatni. Egyszerűen imádom ezt a pasit, és a legtöbb feldolgozását jobban szeretem, mint ahogy az eredeti előadótól szól. Ami miatt pedig a Youtube számára a legjobb terep az, hogy egy tehetségkutatóban nem valószínű, hogy túl sokáig eljutna. Jó a hangja, de élőben vélhetően nem eléggé, mert a magas hangok még így, a megszerkesztettség mellett is hiányoznak a dalaiból. De ezek nem is igazán hiányoznak, hiszen annyira jól nyomatja a dolgait, hogy öröm hallgatni.

Érdemes szétnézni Mike Youtube csatornáján, ahol már számos slágert dolgozott fel, mint aRolling In The Deep (Adele), Paradise (Coldplay) vagy a We Are Young (Fun). Most egy mash-uppal jelentkezett a mester, ezúttal Justin Bieber As Long As You Love Me és Taylor Swift Trouble című dalát vegyítette. A végeredmény pedig zsenális lett. Ezt nektek is látnotok kell!