Pál Dénes szemei jöttek, láttak és győztek Téma: Egyéb kategória

Fogadjunk, hogy senkit sem ért meglepetésként a tegnap esti végeredmény. Pál Dénes szemei jöttek, láttak és győztek, de azért tegyük hozzá, a hangja is adott volt a diadalhoz. Mert tényleg van valami egyedi és különleges Dénes baritonjában, csak sokat kell még tanulnia ahhoz, hogy a “meg akarok halni” dalokon túl mást is jól közvetítsen a nézők felé.

A The Voice első – és vélhetően utolsó, – évada tehát tegnap este véget ért, és mit mondjak, nem fog hiányozni. Szabályszerűen majdnem rosszul lettem a villódzó fényektől, Szabó Kimmel Tamás bakijaitól a fülem kettéállt, ahogy Somló is már megint az idegeimre ment. Ráadásul annyira erősen nyomatták ezt a “szavazz, szavazzál már az Isten szerelmére” témát, hogy azt még nézni is rossz. Bármennyire is minőségi volt a műsor a párbaj adásoknál és az első élő műsorok alkalmával, köszönöm, de azt hiszem nem kérek többet belőle. Érkezzék tehát az utolsó kritika, a négy döntős és mestereik, duettpartnereik elemzésével.

Az, akiről nem szeretnék sokat mondani, az (Mű)Májer Gájer Bálint. Még soha nem volt senki sem annyira unszimpatikus egy tehetségkutatóban sem, mint Bálint, pedig ez nagy szó, mert volt itt rockerbarbie is. A teljesítményét se méltatom inkább, mert annyira irritál a pasi, ami az ítélőképességemet is befolyásolja. Caramel pedig bizonyította azt, hogy énekesnek nagyon király, olyan gyönyörűen énekelte el 2012 legjobb dalát, hogy még hallgatnom is öröm volt. Mármint, a szóló részét. Dukai Regina már annál gyengébbnek mutatkozott a számomra, ha nincs ott mögötte a női vokálosok erős hangja, akkor simán eltörpült volna (Mű)Májer mellett a Coca Cola felfedezettje, akinél jobban örültem volna, ha hű marad egyetlen slágeréhez, aminek címe: Most már befogom a szám. Egyébként, ha lesz még egy The Voice, remélem Caramel egyetlen barátja sem jelentkezik, mert akkor már előre lehet sejteni, ki virít majd mellette a döntőben a színpadon.

Weisz Viktor előadásai továbbra is untatnak engem. Az a fajta énekes ő, akit meghallok, de nem kapom fel rá a fejem. Igaz, nem alszom el alatta, és elkapcsolni sem akarok. Egyszerűen ott van, énekel és kész. A Somlóval lévő duettje nem volt rossz, de leginkább azért, mert Somlót nagyon bénának találtam alatta. A sztárduettjében pedig annyira felejthető volt, igaz, Szulák Andrea sem erőltette meg magát, tőle viszont sokkal többet vártam volna, hiszen énekesnőként mindig is nagyon szerettem. Nem volt meglepő, hogy Weisz lett a negyedik, és az is teljesítmény, hogy idáig eleve eljuthatott. Somló pedig, szerencsétlenről beszéltem már eleget. Nem tehet arról, hogy öregségére már egy értelmes mondatot sem tud elmondani. Csak nekem ne kelljen hallanom.

Nádor Dávid a döntőre érkezett meg igazán a műsorba, a tegnapi teljesítménye alapján Dávidnak kellett volna nyernie. A Bangó Margitos duettje nagyon szép volt, annyira éltek a színpadon, ráadásul olyan szépen énekelte végig Dávid a szóló részeit. Az önálló produkciója is nagyon tetszett. Amin a legjobban megdöbbentem, az a közös duett Malek Andreával. Azért, mert Malek Andi rettentő hamis volt, ellenben Dávid nem, és a tanítvány mentette meg a mesterét a totális lebőgéstől. Ha nem kormányozza olyan jól Nádor a duettet, teljesen nyilvánvalóvá vált volna Malek alkalmatlansága és hamissága, de azért aki fülelt, az így is meghallhatta. A tanítvány túlnőtt a mesterén? Van ez így. Sajnálom, hogy nem Nádor nyerte a műsort. Neki kellett volna.

Ó, te szerencsétlen Pál Dénes. Nem lehet azért kellemes neki az, hogy egy kvázi énekversenyben mindenki a szemével meg a szépségével foglalkozik, de azt hiszem nem kell panaszkodnia miatta, hiszen a szemei megnyerték a műsort. Persze, mint feljebb írtam, Dénesnek hangja is van, csak azzal nem nagyon tudott meggyőzni. Amikor Agárdi Szilviával énekelt, akkor a vak lány továbbjutásáért drukkoltam, és a Veres Mónika és Pál Dénes párbaj során sem fért a fejembe az, hogy eshetett ki Mónika Dénes ellen. Mindegy, ez van, ezt kell szeretni, mindenesetre a tv2-nél is tudták, hogy csak Dénes nyerhet, ezért a The Voice végén még elénekeltették vele és Szilviával az új dalukat, ami vélhetően az Eurovíziós Dalfesztiválra is ki fog jutni – Dénes szemei megnyerik majd “A Dal”-t is. És emiatt csak azért nem vagyok szomorú, mert nem csak Dénes szemei, hanem a hangja sem rossz. Van benne valami. Csak az nekem nem elég. Illetve, felmerült bennem egy kérdés is: Ha az egész adás alatt rajta marad a napszemüveg, akkor is Pál Dénes lenne a The Voice győztese?

Azt hiszem mást nem is tudok, és nem is akarok hozzáfűzni a The Voice záró adásához. Amit lehetett már leírtam, az összes adásról legalább ezer szóban értekeztem, pedig a legtöbb a felét sem érdemelte volna meg. Amit kellett leírtam, és azt is, amit nem. A gondolataim mindenesetre nyilvánosak, ahogy az is, hogy Pál Dénes lett Magyarország Hangja. Örülünk vagy sem, ez van, számomra a műsor győztese akkor is Veres Mónika. És Fatima. No meg Henderson Dávid. Nekik kellett volna győzni. De nincs igazság, pláne egy tehetségkutatóban, mert a The Voice első évadában nem – csak, – a hang, hanem a szemek is számítottak.