Gossip Girl – Készen álltál a végső búcsúra? Téma: Egyéb kategória

Ma hajnalban véget ért a Gossip Girl az Egyesült Államokban, az utolsó epizód pedig sok mindenről lerántotta a fátlyat, többek között Gossip Girl személyazonosságára is fény derült, sőt, kaptunk jövőképet is, “öt évvel később” formában, amiből ha csak homályosan is, de megtudhattuk, mi lesz hőseinkkel, és mondhatni kit merre sodort az élet. Mielőtt azonban kitérnék a finálé történéseire, következzék egy kis mementó rólam, és a Gossip Girlről.

Ezentúl ha New Yorkra gondolok, már nem csak Carrie és a csajok jutnak majd az eszembe

Hat évvel ezelőtt a Született Feleségek harmadik évada volt az első sorozat, amit felirattal követtem, de a legnagyobb szűz a Gossip Girl volt, aminek már akkor epekedve vártam a premierjét, és hetente faltam a friss részeket. Volt olyan időszak az életemben, amikor a Gossip Girl volt A kedvenc sorozatom, ami azért volt nagy szó, mert hat éve is sok szériát követtem figyelemmel. Az elején sem beszélhettünk arról, hogy ez egy világmegváltó széria lenne, a kritikusok már akkor a nemtetszésüket fejezték ki, de nekem bejött amit láttam, és az első évad úgy ahogy van, zseniális volt. A legkedvencebb részem természetesen az volt, amikor kiderült, hogy Eric meleg, és az a jelenet, amikor Georgina csevegő stílusban gratulál Eric-knek a dögös pasijához, hát oltári volt. Szóval igen, én azt mondom, hogy a Gossip Girl csúcsponja az első évad volt, de úgy a harmadikig még bőven élvezhető volt. Az, ami utána jött, egy pofoncsapás volt a rajongóknak, de üsse kavics, elviseltem, mert az önismétlő történetelemek és a hiteltelen karakterek között megbújt a dinamika, és bár megkopott az idők során, de a régi báját még a legnehezebb időkben sem veszítette el a széria.

Emlékeztek még? Körülbelül hat évvel ezelőtt így indult útjára a Gossip Girl

Nyár végén azon filozofáltam, hogy mi a jobb. Ha úgy búcsúzik a Gossip Girl, hogy egy gyenge hatodik évadot hagy a háta mögött, ami alapján nem fogom sajnálni januártól a hiányát, vagy az lenne a jobb, ha egykori dicsőségéhez méltóan, királyok módjára térne örök nyugalomra. Nos, a készítők valahogy a kettő közé helyezték el az utolsó évadot, ami nem volt tökéletes, és sikerült kiherélni nem csak Serena, de még Georgina karakterét is, ennek ellenére nem volt olyan vállalhatatlanul rossz sem. Bár, ki tudja, talán csak a nosztalgia beszél belőlem, és azok az érzések, amiket a Gossip Girl irányában táplálok. Na meg, túl friss még a finálé emléke, ami azért odacsapott rendesen. A tovább mögött spoileresen folytatom, kitérek a hatodik évadra, és persze az utolsó részhez is, illetve Gossip Girl személyazonosságáról, és a személyével alkotott véleményemet sem rejtem véka alá. Megvolt már a klikk?

Serenának sem tettek jót az elmúlt évek, jelentősége alaposan megcsappant az évadok során

Több új szereplőt kaptunk a hatodik évadra, és amennyire érdekesnek tűntek, végül pont akkora csalódást okoztak, például mini-Blair mindenképp, tőle többet vártam, bár, azért volt egy-két jó pontja Sage-nek is. Az évad legnagyobb csalódása kétségkívül Serena volt, aki az egyik rész elején még őrülten szerelmes volt Barry Watson karakterébe, aztán meg huss, úgy húsz perccel később már azon lamentált, hogy mégiscsak Dan élete szerelme, és őt rendelte neki a sors. Bla, bla meg bla. Szerintem sikerült kinyírni Serenát, a kezdeti jófej, aranyos álomlányból kreáltak egy idiótát, és mindezt azért, hogy Blair kiléphessen “S” árnyékából, és olyan hősnőt faragjanak belőle, amilyen Serena nem tudott lenni. És ezzel nem azt mondom, hogy nem tetszene az, amilyen utat bejárt Blair, csak azt sajnálom, hogy Serena volt az, akit feláldoztak Blair oltárán.

Chuck és Blair – És boldogan élnek, amíg meg nem halnak, mert a szerelmük örök 🙂

És ha már szóba került Blair: kétségkívül a Chuckkal való szerelmi története alapozta meg a sorozatot, amit az első részek alapján nem hittem volna, hogy bekövetkezhet. A kettejük közötti dinamika és kémia nagyon jól működött végig, csak kár, hogy a hatodik évadra már nevetségessé vált a szétszakított szerelmesek szituáció. Elvileg romantikusnak szánták a “nem jöhetünk össze, amíg te anyád nyomdokaiba nem lépsz, én meg ki nem csinálom Bartot” elemet, egy idő után már tökre unalmassá vált, mint ahogy a Bart elleni hajsza is. Nem kellett volna visszahozni az öreget, és az, ahogy elbántak vele, és Chair kvázi megölte őt, elég brutális volt, bár, egy könnycseppet sem ejtettem érte. Blair viszont ebben az évadban fantasztikus volt. A csatározásai Nelly Yukival imádnivalóak voltak, mint ahogy az is, amikor végre magához tért, újra felfedezte önmagát, és kiadta az új kollekcióját. Amikor Sage segítségét kérte, és megvolt az a titkos “maffiás” találkozó az zseniális volt, de az évad legjobb beszólása is Blair száját hagyta el. És itt nem a szöveg feltétlenül a lényeg, hanem az a fej és hanghordozás, amit Leighton Meester bevetett 🙂

Now I want you all to get Bart talking. We’ll merge your master manipulations, your wanton disregard for authority, and your brilliance at playing dumb. Bart Bass may be able to fool the FBI, but he has never had to face off against Blair Waldorf and her bitches.

Kicsit szomorú, hogy Nate-ben sose láttak többet az alkotók, mint egy bugyimágnes

Ami pedig a többi szereplőt illeti, Ivy bőven elveszítette a jelentőségét, és az a két kamu szerelmi szál, amivel kiszúrták a szemét, az még viccnek is rossz. Georgina nagyon jól kezdte a szezont, végre főhősi pozícióba került, csak sajnos az alkotók nem nagyon tudtak élni vele, pedig övé volt az egyik legjobb karakter a sorozatban. Nathan  eddig sem zavart sok vizet, és ez a hatodik évadban sem változott, bár, kapott több önálló szólat, de most őszintén, Nate és a “spicli” dolog izgalomban tartott bárkit is? Természetesen a szokásos “Nate minden nőt meghág, aki mozog” faktor sem maradhatott ki, és jobban belegondolva szerintem nincs is olyan női visszatérő szereplője a sorozatnak, akit ne csábított volna el Nate, leszámítva Blair és Serena anyját, no meg Dorotát. Ez azért megérdemel egy virtuális, lassú, de kínos tapsot.

Georgina és Dan – Kettejük között kiről hitted volna, hogy ő Gossip Girl?

A finálé viszont nekem nagyon bejött. Annak ellenére, hogy a hatodik évad nem volt túl erős, a fináléra bőven összekapták magukat az írók, és végre valami olyat prezentáltak, amire büszkék lehetnek. Szerencsére minden szálat elvarrtak, és végre az is kiderült, kicsoda is Gossip Girl. Vagyis, inkább Gossip Boy. Úgy ám, Gossip Boy nem más, mint Dan Humphry, aki azért alkotta meg az oldalt, és a blogot, hogy kívülállóból bennfentes legyen, és mivel Lonely Boy-ként beszéltek róla az emberek, a célját el is érte, persze, az igazi trófea Serena lett volna, de ugye tudjuk, hogy ez is összejött. Érdekes lehetne úgy újranézni a részeket, Gossip Girl kilétének az ismeretében, mert kereshetnénk annak a jeleit, hogy tényleg Dan-e az. Mert azt ne felejtsük el, három showrunner váltás történt, ki tudja, az előző kettő kit akart ugye GG-nek, így az is meglehet, hogy más jeleket rejtettek el. Most így hirtelen nem tudok visszaemlékezni olyan esetre, amikor Dant szivatta volna GG, és csak ő egyedül volt a szobában, de talán nektek jobb a memóriátok. Egy szó, mint száz, az évad eseményei alapján számomra totál hihető volt Dan, mint Gossip Girl, tehát ki vagyok békülve a fejleménnyel 🙂

Tudtam volna értékelni, ha egy kicsit többet kapok Jenny és Eric életéből, alig volt szerepük…

Visszatérve a fináléra, nekem rohadtul bejött, és a sorozathoz méltó módon sikerült búcsúztatni. Úgy gondolom mindenkinek megvolt a happy end, Chuck és Blair házasok is, meg sikeresek is, akárcsak Serena és Dan. Nate sikeres lett a magazinjával, Georgina pedig úgy fest összejött Jackkel, ami pedig Jenny és Eric életét illeti, ők csak mosolyogtak az utolsó percekben, Jenny meg sem szólalt, szóval róluk semmit sem tudtunk meg, amit nagyon sajnálok. Azét viszont jár a pacsi, hogy ha csak egy snitt erejéig, de mindenkit megmutattak, aki főbb szerepet játszott a sorozatban, sokkolta például Vanessa és Juliette személyét is a tény, miszerint Dan volt Gossip Girl. No de mi van a Kristen Bell faktorral? A színésznő is cameózott, magával hozta Rachel Bilsont is, akik éppen egy jelenetet vettek fel, ahol Rachel Blair szerepére pályázott. Remek kikacsintás volt – ezt szó szerint kell érteni :), – Bilson cameója pedig nagyon kellemes meglepetés volt.

Ugye milyen kellemes meglepetés volt Kristen Bell és Rachel Bilson cameója?

Értékelés: ???
Nem tudok most értékelni, nem is akarok. A hatodik évad gyengus volt, magán hordozta a Gossip Girl összes betegségét, amit az elmúlt szezonok során magára pakolt. A finálé viszont odacsapott rendesen. Azt hiszem leírhatom azt, hogy örülök a végnek. Jobb ez így, nem szívesen láttam volna a további minőségromlást, és ebben a történetben pontosan ennyi volt, se több, se kevesebb. Kicsit azért hiányozni fog, januártól már nincs több XoXo, de legalább szép véget ért, és ez a legfontosabb. Adiós, Gossip Girl, köszönöm a szép perceket 🙂