Glee 4×10 – Glee Actually Téma: Egyéb kategória

Nos, mi történik akkor, ha a Glee és az Igazából szerelem című kultuszfilm találkozik? Hát egy kétes minőségű epizód, aminél csak fogtam a fejem, és arra gondoltam, miért nem kaszáltam el egy résszel korábban, pont ahogy tanácsoltam nektek. Félreértés ne essék, ez még mindig jobb próbálkozás volt, mint az előző kettő karácsonyi epizód, de még ezt is sikerült eltolniuk. Kicsit olyan érzésem volt, mint amit egy foci őrült élhet át: a kedvenc csapata egy karácsonyi meccset játszik, az első félidő végéig tök jól játszanak, mennek a remek gólpasszok, megszületik pár nagyon szép gól, és tökre nyerésre áll minden. Aztán bumm, a második félidőnél eljön a gyengélkedés, jönnek a könnyűnek hitt nehéz akadályok, aztán eredményhirdetés nélkül véget ér a meccs. Nos, elég hülye hasonlat belátom, de hasonló érzésem volt a Glee karácsonyi része esetében. Tele volt jó részletekkel, voltak benne érdekes ötletek, amiket tornádóként söpört el Brittany és Sam, a folytonos történetismétlési elemek no meg a két Puckermann. Spoileresen folytatom, de előtte hagy gratuláljak azoknak, akik már kaszálták a sorozatot: tisztelve irigylem az erőtöket.

Brittany már kezd túllépni azon a határon, amit még épp ésszel tolerálni lehet

Az Igazából Szerelem nem csak úgy volt jelen a részben, hogy Sue kvázi leszarozta a naplójában, hanem hasonlóan a filmhez, itt is több, egybefüggő történetet akartak összefűzni a végén, és ők összefűzés alatt azt értették, hogy elénekeltettek velük egy kvázi közös dalt, amitől giccsesebb és idegesítőbb csak Brittany és Sam voltak. Annak idején annyira szerettem mindkét karaktert. Brittany remek egysorosokkal, Sam pedig csodaszép arccal, és lenyűgöző hasizmokkal rendelkezett – és ez igazából nem múltidő, Chord Overstreet még mindig nagyon dögös, Brittany pedig néha kap egysorost, de így, együtt annyira idegesítőek, hogy azt kifejezni sem nagyon lehet. Tipikus Barbie és Ken a párosuk, agyilag mindkettő nulla, és ezen alapvetően tudnék nevetni, de akkor is szánalmasak, pláne ha belegondolunk,, hogy két végzős gimnazista – (akik közül az egyik másodjára az) – ennyire síkhülye legyen… A “Héj, Tina, vettem neked egy autót, mert jön a maja apokalipszis” poénokon sem tudtam kacagni. Persze, értem én, űzzünk poént ebből is, de most komolyan, ezt felettébb muszáj? Nem lehetne valami normálisabb történetszálat kettejük közé tenni? És eleve miért kellett összejönniük? Legjobban persze arra leszek kíváncsi, Tina megtartja-e majd a kocsit.

A látvány magáért beszél, de ettől még unalmas volt a Puckermanek kisfilmje

A két Puckermann sem varázsolt el, pedig az ő történetük valahol aranyos akart lenni, plusz, Puck is megkapta végre a “nagy sztoriját“, amiből kiderült, hogy ugyanolyan suttyó idióta senki, mint amilyen mindig is volt. Nem azt mondom, hogy a két tesó egymásra találása, és anyucik összehozása nem volt jó gondolat, csak a kivitelezés untatott, de nagyon. Ha már család, Marley és az anyukája nagyon aranyosak voltak, külön pacsi azért is, mert nem felejtették el Marley problémáját, és úgy fest, tesznek is gyógyulásáért, azt pedig mindannyian tudjuk, hogy a Glee világában ez mennyire nagy szó. Viszont az, hogy Sue körülbelül egy angyal lett, és a Glee Klub énekelt neki egy nyálas dalt, tudván, hogy mennyit tett azért, hogy elpusztítsa őket, és volt képe meg is tenni azt, elég nagy balgaságnak tartottam. Na meg, egy évvel ezelőtt Beiste volt karácsonyi angyal, amikor műlábat (-.-) adott Artie-nak, de természetesen ismételni kellett a szálat, mert miért ne. Apropó, Artie.

Kaptunk egy képzelt, fekete-fehér világot, akárcsak tavaly, idén sem volt teljesen színes a rész

Akárcsak tavaly karácsonykor, most is felfedezte Artie azt, hogy milyen rossz tolószékesnek lenni. Azért, hogy ezt az érzést leküzdhesse magában, kapott egy fekete-fehér jelenetet, amiben elképzelte azt, milyen lenne az élete, ha nem lenne a székhez kötve. Mit mondjak, elég brutális univerzum, és nem azért, mert Quinn halott benne. Hogy a csudában lehetne a ballagás után Rachelből könyvtáros? És miért pont Artie lenne a “Glee Klub ragasztója”, amikor ezt a szerepet folyton-folyvást Finnre osztották az előző évadokban? Az egyetlen, amiben volt ráció, az Kurt, és a folyamatos bántalmazások miatti évismétlése. Persze, mondhatjuk azt is, hogy ez a Glee, ráadásul ez csak egy elképzelt jelenet volt, de azért akadtak benne balgaságok bőven, ennek ellenére tetszett, remekül megalapozta az epizód elejét.

Kurt és Blaine között már megint csak úgy szikrázott az a bizonyos levegő 🙂

A végére hagytam a Glee Actually legjobb részét, méghozzá a Kurt és Blaine jeleneteket. De előtte: Burt rákos! Remélem meggyógyul, a szívem szakadna meg, ha meghalna szerencsétlen. Annyira aranyos volt Blaine, ahogy bejelentette, majd ő vigyáz az öregre Kurt helyett is. Na meg, a közös dal, ahogy kerülgették egymást, és azok a nézések … alig várom már, hogy újra összejöjjenek, még akkor is, ha kíváncsi vagyok arra is, milyen lenne Blaine és Kurt, ha egy ideig más-más srác oldalán tapasztalnák meg a boldogságot. Az epizód legjobb része kétségkívül az ő kisfilmjük volt, nekem legalábbis ez tetszett a legjobban.

Értékelés: 6/10
A tavalyi karácsonyi rész (3×09 – Extraordinary Merry Christmas) értékelése 3/10 volt, ahhoz képest bőven javuló tendenciát mutatott be idén, ami meglepő, mert a harmadik évad – ami alapból gyenge volt, – még mindig jobb, mint a mostani. Ez a karácsonyi rész pedig nem igazán nevezhető vészesen rossznak, csak afféle “tele van hibákkal” titulussal látható el, ami tulajdonképpen a Glee-től már annyira megszokott, hogy meg sem kellene lepődnöm rajta. Ennek ellenére a karácsonyi hangulatomat az epizód, és persze a dalok eléggé megalapozták, ennyi előnye legalább volt, csak valahol fáj a szívem azért, hogy mennyivel jobban is meg lehetett volna csinálni, ha egy kicsikét jobban odafigyelnek az alkotók.