Muri Enikő: Enciklopédia – Írta: Marianna Téma: Egyéb kategória

*** Ne feledjétek, ma este indul az RTL Klub műsorán az X-Faktor legújabb szezonja, Marianna pedig pont ma küldött egy remek kritikát a tavalyi felfedezett, Muri Enikő debütáló albumáról, az Enciklopédiáról. Érdemes elolvasni! ***

Muri Enikő a 2011-es X Faktor második szériájának legjobb énekesnője és második helyezettje. Ő már az első szezonban is próbálkozott, de nem jött össze neki, mert a mentorok házában kiesett. Aztán 2011-ben egészen a döntőig menetelt. A műsor után megérkezett az első önálló albuma Enciklopédia címmel, ami szerinte az ő történetét foglalja össze.

Az album a slágerré vált Késő már című dallal kezd, amiben Johny K. Palmer is közreműködött. A szám leginkább a szintetizátorra épít, ami ebben jól működik, így egy kedvelhető rádióbarát dallá teszi. Sem nem egyedi, se nem túl különleges. A  Miért jó? és a  Soha ne érjen véget eléggé hajaznak az első számra. A Ne ments meg!-nek a szövege nagyon jó: ,,Kérlek, ne ments meg/Most tovább lépve elhagyom/A várost, az élet elsodor/Félek, de értsd meg/Csak az utam járom egymagam/Én tudom, honnan s merre visz az út

 

Jó nem akkora durranás, mert elég egyszerű és sablonos, de nekem nagyon tetszett. A dallama viszont kikészített, mert az első négy számé szinte ugyanolyan. Talán a Miért jó? című nótáé egy kicsit más. A Mama egy nagyon szép, jó szövegű dal az elhunyt nagyszülőhöz. Talán ez a legjobb az egész korongon, mert, mintha érzelmek is lennének benne., ,Mama/Úgy fáj, hogy itt hagytál/Mama,/Hisz el se búcsúztál/Fentről hallasz talán../ A Célba értem és  az Őrültség nagyjából az első négy szám színvonalát folytatja, mert ezek is majdnem tök egyformák. Az Amikor minden összedől ez sem egyedi, de a mondanivalója az tetszik, bár Enikő így is csak szinte végig ordibálja a dalt. A Menj! Christina Aguleira Back to Basics című lemezére emlékeztetett, ami ennek a számnak jót tesz, mert ettől más, mint a többi dal. Persze a téma még mindig a pasik… Bárhová is mész ugyanolyan elektronikus  tömegcucc, mint a legtöbb szám a lemezen. A Botladozva pedig egy egész szép szám, de szerintem a Mama jobb lett. A  Give Some Get Some egy amerikai nótára hajaz, ami most nem jut eszembe. A Make Me Okay a Késő már című „remekmű” angol verziója. Maradjunk inkább magyarnál. Valahogy úgy jobban hangzik.

A lemez nem rossz, mert a mai divatirányzatnak megfelelő nóták vannak rajta, amiket én személy szerint utálok. Szerintem a dalok többségével az a baj, hogy nagyon egyforma. Nagyjából mindegyik a szerelemről szól és a férfiakról. Néhány eltérő azért van. Engem az zavart a legjobban, hogy az egész géphangokra épült, ezért lett elég egyhangú. Sajnálom, hogy mai popzenéből már a gitár, a dob és a zongora szinte kiveszett. Azért a Menj című nóta egy kellemes csalódás volt.

Összességében: nem egyedi, elég egyhangú és felejthető, de szórakoztató, mert, hát attól, hogy szinte egyforma minden dal még lehet élvezni őket. Nem is tudom… Mert a szövegek jók, vagyis inkább az átlagos kategóriában sorolnám őket, viszont a zene nagyon unalmas és felejthető. Nem nevezném az év magyar lemezének, mert a többi tucathoz sorolható. Úgy látszik a magyar popzene egy rosszabb, mert az igénytelen amerikai tömeggyártást majmolja. Szóval 10/5.