4 gondolat a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjéről Téma: Egyéb kategória

Tegnap lement az Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntője, amit naná, hogy megnéztem, kényelmesen pihenve. Nem mondanám, hogy rossz volt a műsor, de azért némi kritikával élnem kell. Íme, 4 gondolat az első elődöntőről.

#1 – A látvány rendben van. Tekintve, hogy Ukrajnában nemrég még háború dúlt, és az ország nem a gazdagságáról híres, bennem is volt egy apróbb félelem: vajon rendesen meg tudják szervezni a versenyt? Szerencsére eddig úgy tűnik, hogy összejön. Az első adás látványvilága simán hozta a tavaly stockholmi színvonalat.

#2 – Hiányzik Gundi! Sejtettem, hogy nehéz lesz Gundit pótolni, de azt nem hittem, hogy ilyen tré lesz a helyettesítés. Rátonyi Kriszta és Freddie veszekedtek 3 órán keresztül, hogy ki szólaljon meg éppen, szerintem még strigulázták is, hogy ki győzött, kinek a hangját lehetett többször hallani. Az még hagyján, hogy egymás szavába vágva versenyeztek, de rém modorosak voltak. Ez a sokadszori “fogadják szeretettel“, “reméljük tetszeni fog” és társai kikergetett a világból. Először még elment, huszadjára sokk volt. Ó, és Freddie véleménnyilvánításai a dalokról iszonyatosak, a “kit érdekel?” kategória. Csaknem Tatár Csillától vett elfogultság órákat?

#3 – Tényleg ezek legjobb dalok? Általában egy Eurovíziós döntő után egész éjjel az ott elhangzott dalokat hallgatom. Na ez most elmaradt. Volt, ami tetszett, szó se róla, de valahogy egyiknél sem éreztem, hogy ez lehetne a győztes, mert annyira ütős. Még akinek előzetesen drukkoltam (Isaiah – Ausztrália), az is leszerepelt élőben a színpadon.

#4 – Csak angolul lehet énekelni? Eléggé elszomorított, hogy a 18 előadóból csak 2 énekelt az anyanyelvén, de az egyikük Ausztrália, akiknek angol az anyanyelvük. Tehát értsd: a 18 elhangzott dalból 17 szólt angolul. Csak nekem volt sok? Durván felül van reprezentálva az angol nyelv a versenyen. Ez pedig olyan szomorú, mert így azért kevésbé lehet bemutatni a saját kultúránk. Remélem mindez azért Joci malmára hajtja a vizet, aki ugye magyarul fog énekelni.