Filmkritika: Túlméretes szöszi (2007) Téma: Egyéb kategória

Szeretem, ha egy film necces témához nyúl, mert az mindig felkelti az érdeklődésem. Így történt ez most is, amint megtudtam, hogy a Túlméretes szöszi létezik, azonnal el is kezdtem nézni. Meglepően jó lett a film, holott nem moziba készült, csupán egy tévéfilmről beszélünk. Jól körbejárták a problémát, megvoltak a szükséges karakterfejlődések és a drámák is, eközben pedig remekül szórakoztatott.

A történet a kövérségről szól. Ally lenézi az édesanyját, aki nem tud gátat szabni az étvágyának, annak ellenére sem, hogy mindet egészségügyi gondokhoz vezet. Ám amikor Ally elveszíti a lehetőségét a sportösztöndíjra új témát talál: kövér jelmezbe bújva végzi el a város másik gimijének a nyári kurzusát. Nem várt felfedezéseket tesz eközben, új barátokra is lel, és jobban megérti az édesanyját is. És átéli milyen, ha gúnyolódások célpontjává válik.

Egy cseppet didaktikusan tálalták az írók a történetet, sokszor a képünkbe tolva a tanulságot, de jelen esetben azt hiszem ezzel nincs is baj. Ally karakterfejlődése tökéletesen rámutatott a témára. A film elején azt hitte, elég ha csak mosolyog és szimpatikus lesz, és ugyanolyan népszerű marad duci lányként is, mint sportolóként a saját gimijében. Aha… ahogy azt Móricka elképzeli. Persze akadt nem egy giccses része, mint a kibékülés a barátnővel, vagy az elmaradhatatlan nagy szónoklat, hogy felnyissa mások szemét is, de még ez is belefért.

Jelen esetben színészi alakításokról nemigazán beszélhetünk, Kaley Cuoco is mintha csak keresgélte volna, hogy mi áll jól neki, és hogy is működik a színészet (a film kilenc éve készült), de tény, hogy hozta, amit kellett. Örömmel láttam újra a Sabrina a tiniboszorkányban megszeretett Caroline Rheát, de a többiek új arcok voltak. Ezzel mondjuk nincs is semmi gond, de a kisöcsit játszó gyerek azért irritáló volt 😀

Értékelés: 8/10

Nehéz hosszan beszélni erről a filmről, mert úgy minden poént lelőnék. Inkább csak azt mondom, hogy szerintem érdemes megnézni, mert elgondolkodtató, jól kezeli a témát és a didaktikussága ellenére átjön a fő üzenete.