Könyvkritika: Neil Patrick Harris – Így jártam az életemmel Téma: Egyéb kategória

Amint megtudtam, hogy megjelenik magyarul Neil Patrick Harris életrajza szinte madarat lehetett volna fogadni velem. Nagyon tisztelem Neilt, mint embert, színészként és énekesként pedig lenyűgözően tehetségesnek tartom. Nagyon kíváncsi voltam az életére, meg akartam ismerni az embert a sztár mögött. A végeredmény után viszont nem voltam túl vidám.

A memoár szerkezete igencsak… egyedi. A “döntős” könyvek mintájára alkotta meg HPH a könyvét, tehát a fejezetek végén ugrálhatunk az oldalak között, és ha rosszul döntünk, akkor hamis fejezetekhez érünk, ahol Neil meghal és társai. Értem én, hogy jó dolog, ha eldönthetem, mi legyen a karakterekkel, de egy memoár nem ezért érdekel az embert…

Elég kellemetlen volt úgy olvasni, hogy minden egyes fejezet végére oda kellett lapoznom, hogy megtudjam, igazi vagy hamis. És ami rosszabb, hogy sok, általam valósnak vélt fejezetnél is volt bennem egy olyan gondolat, hogy mi van, ha ez is hamis? Így elég idegölő volt az olvasás. Az E/2 sem könnyítette meg a helyzetet. Alapból nem szeretem, ráadásul én nem Neil Patrick Harris akartam lenni, hanem az életéről olvasni. Nem mindegy!

A könyv stílusa és felosztása tehát nem nyerte el a tetszésem, de tartalmában itt-ott megdobogtatta a szívemet. Szeretem a kulisszatitkokat, és itt egy csomót kaptunk. Különösen érdekesnek láttam a karrierje kezdetéről szóló beszámolókat, érdekes volt belelátni a ’90-es évek gyerekszínészeinek az életébe. Szerettem, ahogy a mozikarrierjéről beszélt, átéreztem mennyire imádja a színházat és mit jelent számára az Így jártam anyátokkal.

Magánéleti szempontból is sok minden kiderült Neil életéből. Jó volt látni hogyan kezeli az LMBT szálat, érdekes volt a coming outjának a története, a Daviddel való megismerkedése vagy a gyerekvállalás mikéntje. A közös életük tényleg például szolgálnak, és éppen ezért örültem, hogy odaadott némi szeletkét önmagából, a férjéből és a bűbájos gyerekeiből. Nagyon feldobta a könyvet Neil barátainak a véleménye is, üdítő volt látni, hogy mennyien szeretik őt.

Értékelés: 6/10

Neil Patrick Harris életére voltam kíváncsi, a kulisszatitkokra, a gondolataira, a vágyaira… Úgy érzem nem kaptam meg teljes mértékben, ez a “dönts helyettem” formula nem működött, ahogy az E/2 sem. Sajnálom Neil döntését, mert így is sok minden kimaradt az életéből és a karrierjéből, amiket elmesélhetett volna, de a hamis fejezetek miatt nem tette. Azért nem bánom, hogy elolvastam a könyvet, jutott jóság így is.

Hogy tetszik a borító? Passz. Nem mondanám sem rossznak, sem jónak. Elmegy.

Kinek ajánlom elolvasásra? Neil Patrick Harris és az Így jártam anyátokkal rajongói szeretni fogják.

 

BLOGTURNÉ – NEIL PATRICK HARRIS – ÍGY JÁRTAM AZ ÉLETEMMEL

 

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”] [restab title=”A blogturnéról” active=”active”]

Néhány hete jelent meg az Athenaeum gondozásában Neil Patrick Harris egészen különleges koncepciót követő önéletrajzi kötete, az Így jártam az életemmel, melyben ráadásul Te játszhatod a főszerepet! Dönts Te, bújj a színész bőrébe, és alakíts úgy az életed, ahogy szeretnéd. A happy end csak rajtad áll! Ráadásul, ha a Blogturné Klub négy bloggerével tartasz, a Kiadó jóvoltából megnyerheted a könyv egy példányát!

[/restab] [restab title=”Nyereményjáték“]

Neil Patrick Harris nevét leginkább az Így jártam anyátokkal sorozatból ismerheti a magyar közönség. A könyvhöz kapcsolódó nyerményjátékban most picit utánajárunk, milyen filmekben találkozhattunk még vele. Minden állomáson elrejtettünk egy-egy filmcímet. A ti feladatotok, hogy a kiemelt betűket sorba rakva, kitaláljátok, melyik filmről van szó, s a címet beírjátok a rafflecopter megfelelő sorába! Figyelem! A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy 72 órán belül válaszoljatok levelünkre, ellenkező esetben újrasorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

[/restab] [restab title=”További állomások“]

  • Letehetetlen (nov. 2.)
  • Media Addict (nov. 4.)
  • Deszy könyvajánlója (nov. 6.)
  • Szembetűnő (nov. 8.)