Pilotkritika: Empire – Az évad legnézettebb újonca Téma: Egyéb kategória

Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy mindenkit meglepett az Empire hatalmas sikere. Nem csak az évad legnézettebb újocnáról beszélünk, hanem a legnézettebb drámáról is a network tévéken, sőt, 18-49-ben is egyedül a The Big Bang Theory az, amit többen néznek, mint az Empire-t. Ekkora sikerre szerintem senki sem számított. Ami azt illeti, én sem, de látva a pilotot, nagyon örülök, hogy bekövetkezett.

Már a beharangozó olvasatakor kíváncsi lettem a sorozatra. Naná, originál dalokat adnak benne elő, a zeneipar világában játszódik, az egyik főszereplője meleg, és Dallasos beütést emlegetettek. Hogy a fenébe ne lehetne várni ezt a sorozatot? Oké, aláírom, biztos vannak olyanok, akiknek nem fekszik a téma, de én abszolút nem tartozom közéjük. Nagyon vártam az Empire-t, imádtam a pilotot és örülök a sikernek.

A történetben tényleg van némi Dallasos beütés, de inkább csak stílusában, plusz az itteni főszereplő, Lucious is afféle Jockey karakter. A sztori röviden annyi, hogy Lucious, az egykori gangszer zenekiadót alapított, ma már brutál sikeres. Megtudja, hogy ALS-ben szenved, és maximum három éve van hátra, így ki kell választania, hogy a három fia közül ki kapja az örökséget. Ekkor szabadul a sittről Cookie, a neje, aki miatta került a hűvösre. Az asszony veszi pártfogásába a középső, meleg fiút, a homofób apa az idegesítő kistesóra szavaz, a legidősebb tesó meg afféle Jockey Jr. aki megpróbál trükközni. Miközben pedig keverik a szart, brutál jól énekelnek és persze rappelnek.

A sorozat szereplőinek a kilencvenöt százaléka fekete, szóval, amit előre el lehet képzelni, az itt van is. Nagy pofájú feka nő, idegesítő rapperek, fukszok, aranyláncok, menőzés és így tovább. Klisé klisé hátán, de annyira jól állt mindez a pilotban, hogy az hihetetlen. A poénokon nagyokat nevettem, a dalokat imádtam, a karakterek érdekesek a dráma pedig üt ezerrel. Nem csak a múltbéli visszaemlékezések, hanem a jelenben folyó dráma is, az utolsó pár perc WTF pillanatai pedig keményen odacsaptak.

Oké, nem tagadom, ha nem lenne a történetben Jamal, a középső fiú, aki meleg, akkor nem imádnám annyira az Empire-t. Viszont szerencsére itt van, és behoztak általa egy tök jó történetszálat. Jamal apja ugyanis totál homofób, szerinte választás kérdése a másság, a fiú pedig igenis bizonyítani akar az apjának és legyőzni a saját öccsét, akit amúgy szeret, hogy odacsaphasson apunak. (Én legalábbis ezt szűrtem le). Nagyon jó pillanatok voltak Jamal szemszögéből, és anyut is imádtam ezekben a jelenetekben, szóval jah, véleményem szerint ez a legerősebb szál a sorozatban.

Szerencsére február 11-én a magyar FOX is bemutatja az Empire-t, a folytatással tehát bevárom a premiert, mert felirat sajnos nincs a sorozathoz, szóval, jöhet a szinkron. Az teljesen biztos, hogy megadom az esélyt a folytatásnak, mert ami azt illeti, a pilotba egyszerűen nem tudok belekötni. Sorry, nem megy.

Értékelés: 10/10
No kérem, így kell elkezdeni egy sorozatot. Remek karakterek tabutémák bevállalása és mindennek a megkoronázása a nagyon jó dalok, amiket egyszerűen öröm hallgatni – és jó párszor vissza is kell tekerni, jelentősen megnyújtva ezzel a pilot időtartamát. Remélem a folytatás is ennyire erős, mind zenei, mind történetmesélési szempontból.

Jah, és gondolom mondanom sem kell, hogy a Glee rajongók csapjanak le, az Empire nekünk való! Íme, két dal a pilotból, ami majd meggyőz mindenkit!