LERÁNTJA A LEPLET INDIÁRÓL A LOVE COMMANDO Téma: Egyéb kategória

Balogh Boglárka bejárta már az egész világot, miközben cikkeket írt az általa látottakról. Járt a Kenya és Szomália határán létrehozott menekülttáborokban, Közép-Amerikában és Indonéziában is. Könyvében, a Love Commandóban igaz történeteket dolgoz fel, amiket Indiai látogatása során tapasztalt.

Halálos szerelem. Indiában ez nem költői túlzás, hanem maga a valóság. Ha egy fiatal lány vét a házassági szabályok ellen, és a szívére hallgat, az életével kell fizetnie. A család a szégyent csak becsületgyilkossággal moshatja le magáról. A menekülő párok egyetlen reménye a Love Commando. Könyvében megdöbbentő sorsok tárulnak elénk, sikeres és kudarcba fulladt életek – India sötét oldala.

A köztelevízión futó On The Spot egyik adásából már megismerhették a nézők a Love Commando szervezetet, ami a szüleik haragja elől menekülő szerelmes fiatalokat segíti. Indiában ugyanis még ma is rendkívüli hatással van az emberek életére az ősi kultúra, aminek értelmében azokat az embereket, akik nem a saját kasztjukból választanak párt maguknak, kiközösítik, sőt, a családjuk “becsületgyilkossággal” jogi felelősségre vonás nélkül megölhetik gyermeküket, megtisztítván ezzel családjuk “hírnevét”.

„Két órával az elhurcolása előtt még vele voltam. Mosolyogva kért, hogy maradjak, de nem tehettem. Csak később tudtam meg, hogyan törték rá férfirokonai a ház ajtaját és rángatták ki az utcára. Nem adta meg magát egykönnyen, így a hasára mért rúgások az arcán folytatódtak. A sikoltását mindenki jól hallotta, de senki nem sietett a megmentésére. Teste felismerhetetlenné vált, a baseballütők felszaggatták a bőrét, a füléből vér szivárgott. Fekete haja, mely mindig fényesen csillogott a válla körül, most ragacsosan súrolta a járdát. Azt hiszem, már akkor haldoklott. A felbőszült rokonokkal senki nem mert szembeszállni.”

Boglárka könyve rávilágít arra is, hogy ma India sok részein a nőket még mindig másodrendű állampolgároknak tekintik, az apa pedig rendelkezik lányai sorsáról, az esküvőket elrendezi, sőt, ha az ultrahang megerősíti, hogy a magzat lány, gyakran abortuszra is sor kerül.

A Love Commando az Indiában dúló állapotokról mesél olvasóinak, sokszor szomorú és kilátástalan történetet felvázolva. Ha el akarsz merülni India sötét bugyraiba, ha kíváncsi vagy más kultúrákra és azokra a harcokra, amiket fiatalok tízezrei vállalnak fel az igaz szerelemért, akkor a Love Commandoa te könyved!

Balogh Boglárka – Love Commando
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Megjelent. 2013. november 29.
Megrendelés: papírkiadás + e-book
Fülszöveg: Halálos szerelem. Indiában ez nem költői túlzás, hanem maga a valóság. Ha egy fiatal lány vét a házassági szabályok ellen, és a szívére hallgat, az életével kell fizetnie. A család a szégyent csak becsületgyilkossággal moshatja le magáról. A menekülő párok egyetlen reménye a Love Commando, amelynek tagjai megpróbálják védelmezni az üldözötteket, és felveszik a kilátástalannak tűnő harcot a rokonok, a törzsi tanácsok és korrupt rendőrség önkényes döntéseivel szemben. Balogh Boglárkát egy véletlen találkozás vezette a Love Commandóhoz. Az éjszakai vonaton menekülő lányt hallgatva érett meg benne az elhatározás, hogy önkéntesként próbáljon meg ő is segíteni. Könyvében megdöbbentő sorsok tárulnak elénk, sikeres és kudarcba fulladt életek – India sötét oldala.