A DAL 2014: ELSŐ ELŐDÖNTŐ – ÉLŐ BLOG Téma: Egyéb kategória

Nahát, eljött ez a pillanat is. Megannyi várakozás után végre ismét elstartolt A Dal és az Eurovíziós Dalfesztivál szezonja. Mondanom sem kell, de számomra ez az év legjobb, legszebb időszaka a tévézés szempontjából, mivel mindkét műsornak nagy rajongója vagyok. Hozzá kell tegyem, az Eurovíziós Dalfesztivál az, amit a legjobban szeretek, így számomra igenis tétje van annak, hogy ki nyeri meg A Dal-t.

A tavalyi formula sajnos változatlan, azaz idén is elhúzzák egy cseppet a műsort, de sebaj, így legalább lesz miről blogolni. Szóval, a tíz elhangzott dalból hármat a zsűri, hármat pedig a nézők juttatnak tovább a középdöntőbe. Ma este lép színpadra Cserpes Laura, a Depresszió, Extensive és a Group’N’Swing zenekar. A Megasztárból 4-ből Hien és Király Viktor, az X-Faktort képviselve Lil C. Itt lesz Marge, és a legelső Megasztárból Szabó Leslie és Oláh Ibolya.

Ami ezt a tízest illeti, a csapatok felőlem kieshetnek, akárcsak Lil C. Akiknek első blikkre drukkolok, az Cserpes Laura, Király Viktor és Oláh Ibolya. Oké, Hiennek is 🙂 Mindenesetre majd az élő produkció eldönti, hogy a kezdeti bizalom meddig marad meg.

Őszintén remélem, hogy technikai bakiktól mentes esténk lesz 🙂

– 20:20 – “Múlt évben a dal, mindent vitt. A dal, ami mindenkit meghódított. A dal, amit egész Európa hallgatott. Idén újra szól a dal” – ByeAlex sikereinek a felelevenítésével kezdődik “A Dal” harmadik évada, ráadásul kaptunk egy új intrót is, amin ByeAlex dala hallatszik.

– 20:26: Nahát, Novodomszky Éva egyszerűen gyönyörű (de ez nem meglepetés). Ma este más sorrendben lépnek színpadra az előadók, mint ahogy az korábban szerepelt, de legalább hamarabb láthatom/hallhatom Oláh Ibolyát.

– 20:28: “Az Eurovíziós Dalfesztivál egy olyan buli, amit megéri komolyan venni” – ripacskodik Csiszár. “Kiderült, hogy az egyéniség legalább olyan fontos, mint a dal” – búgja Kovács Kati, aki üdvözli is magát, mint új zsűritagot. Egy Élő Legendát köszönthetünk, generációjának egyik kiválóságát.

– 20:29: ByeAlex lett a dal netes kommentátor-izéje, míg Harsányi Levente és Rátonyi Kriszta a versenyzők mellett vannak, ők faggatják őket. Buda Márton hiányozni fog.

– 20:30: ByerAlex elismétli, hogy Király Viktornak és a Depressziónak drukkol: “De a többi dal is nagyon jó a mezőnyben, lehet, hogy változni fog a véleményem“.

– 20:33 – Group’N’Swing: “Fel sem mértük, ennek a súlyát, de amikor bekerültünk a 30 legjobba, akkor éreztük a komolyságát. A dalszöveg a női lélek komolyságáról szól” – nyilatkozza a zenekar, akik egy rétegzenét képviselnek.

– 20:36: Wow, ez nagyon tetszik, jó a stílus, remek a dal, és jól énekel az énekesnő is. Látványos, energikus, ütős produkció, amit akár az Eurovízió színpadán is el tudnék képzelni. Hihetetlenül sokat hozzáad a produkcióhoz a színpadi kép, ami itt különösen jó. Ez tetszett 🙂

– 20:38: Rákay Philipp elfogult, mert a zenekar koncertjeire is jár. “Te voltál majdnem az egyetlen, aki végig tűpontosan, nem hamisan, és gyönyörűen énekeltél.” – ebben végtére is igaza volt. “Szeretnénk gratulálni, mert olyan zenét hallottunk, amit ritkán hallunk. Nagyon jó volt, zene füleimnek” – mondta Kovács Kati. Csiszár bejelenti, hogy ő bezony nem változott, olyan marad, mint mindig is volt.  “Azt gondolom, hogy A Dal tényleg a zenészek pártolója, ezért örülök, hogy én is részt vehetek benne” – dícsér Ruzsa Magdi. Összesen 34 pontot kaptak, ez kevés lesz a továbbjutáshoz.

– 20:45 – Cserpes Laura: “Sokat változtam, magabiztosabb lettem, megváltoztam. Ha létezik olyan, hogy Eurovíziós dal, ezt mindenképp ehhez sorolnám, hiszen olyan üzenete van, amit fontosnak tartok” – mondja Cserpes, aki korábban azt is nyilatkozta, hogy a tavalyi A Dal tette őt énekesnővé.

– 20:48: A rádió már rongyossá játszotta a dalt, és szeretem is, tényleg jó. A színpadi kép is tetszetős, olyan egyszerűen szép, akárcsak tavaly. Laura viszont most is ugyanolyan hamis, akárcsak tavaly. Nem megy neki az élőben éneklés, tehát legyen bármennyire is gyönyörű, és legyen bármilyen is szerethető maga a dal, ha hamis, akkor maradjon itthon. Adiós, Laura.

– 20:50: “Nagyon örülök, hogy ‘A Dal’ neked sikereket hozott. Azt látom, hogy dolgozol, énektanárhoz jársz, és sokat fejlődtél. Azért most is volt egy-két finom kis megcsúszás, de örülök annak, hogy megmaradtál őszinte, tiszta lánynak” – kritizál szelíden Rúzsa Magdi. “Tavaly is nagyon szerettünk, volt a produkciódban valami éteri tisztaság, megfoghatatlanság. Szerintem nagyon nagy a fejlődésed tavalyhoz képest” – szólt Rákay Philip. Összesen 28 pontot kapott, majd a nézők juttatják tovább.

– 20:52 – Lil’C: A dalát azoknak ajánlja az X-Faktor felfedezettje, akik reményre vágynak, mert Bostonból hazajövet azt látta, erre van szükség.

– 20:55: Ezt még hallgatni is rossz. Egyrészt ő is hamis, ráadásul irritáló a hangszíne. Az viszont pozitív, hogy megkapta Mohamed Fatima tavalyi nagyon cuki táncosait, ráadásul a The Voice-os csávó adja a vokált. De ez a dal még véletlenül sem Eurovíziós színvonal. A színpadi kép viszont tetszik.

– 20:56: “Ez egy ízig-vérig trendi, mai popdal volt. Egy biztos, te színpadra termettél, állati jó volt nézni” – Csiszár azért kritizált. “Fiatalos, lendületes produkció volt, látszik, hogy sokat dolgoztatok rajta. Ha visszanézed magad rájössz, hogy az élő éneklés nagyon nehéz” – úgy látom Kovács Kati szigorú lesz, ennek örülök. Összesen 30 pontot kapott LOL’C.

– 20:58 – Oláh Ibolya: “A dal olyan témáról beszél, ami nincs kimondva. Sajnálom ezeket a fiatalokat, mert valami elkezdődik az életükben, aztán véget ér” – mondja Oláh Ibolya, aki a tehetségkutatósoknak énekel, de hát, ő is az volt. Hú, ez a sok tetkó nagyon furán fest rajta :/

– 20:59: FANTASZTIKUS! Nem ragadt be a caps clock, ez csodálatos. Csak becsukom a szemem, és hagyom, hogy elsodorjon ez a zenei orgazmus. Csodálatosan szép ez a dal, még a mondanivalója is odacsap. A színpadi kép egyszerű, Ibolya pasisra vette a figurát, de jól is áll neki. Ez a kedvenc dalom ma este. Eurovízióra vele? 🙂

– 21:01: “Visszarepítettél 2003-ba, és emlékszem, én annyira szorítottam neked végig. Nagyszerű előadóművész vagy” – mondja Magdi. Csiszár szerint 15 percet kapott Ibolya a sztárságra, “Bármennyire is herótod van ettől, te a színpadra születtél. A közönség szeret!“. Összesen 34 pontot kapott.

– 21:04 – Extensive: “Másfél éve alakult a zenekar, és olyan számok születtek, amik érzéseink szerint remekek voltak” – mondja a srác. – “A dalunk arról szól, hogy tennünk kell az álmainkért, és ha nem figyelünk oda a rossz kritikákra, bármit elérhetünk” – nahát, ez mennyire “szimpatikus” hozzáállás.

– 21:06: Már emlékszem, ez volt az a dal, amit alig bírtam végighallgatni stúdióverzióban is. Bármennyire is azt mondják, hogy A Dal nem végez tehetségkutatást, mégis azt teszik, csak kár, hogy ezek a srácok nem elég jók ahhoz, hogy több, mint 400 dalból a legjobb harmincban legyenek. A fronténekes hangja fáj a fülemnek (valószínűleg a hangszín miatt). A színpadi kép az jó, kár, hogy ennyi nem elég. Talán ha más énekelné a dalt, jobban tetszene, de így…

– 21:08: Sose hittem volna, hogy ezt mondom, de lehetne már reklám. “Bárhová beillesztenék a világ bármelyik színpadára, megállná a helyét” – legalábbis Kovács Kati szerint. Rákay Philipp büszke a műsorra, mert a srácok tizenévesen idekerülhettek, de elismeri, hogy a a srácok még (közelről sem) tökéletesek.

– 21:11 – Szabó Leslie: Miután sokáig nem írt magának dalt, úgy döntött, ír magának is valamit, így született meg a dala.

– 21:14: Már a Megasztár 1-ben is szimpi volt a pasi, hiszen remek dalszerző és énekesnek sem utolsó. Ez egy olyan kedves, szerethető, egyszerű dalocska. Hangilag teljesen rendben volt a pasi. Hamis hang nulla, ráadásul saját magát kíséri gitáron, ami számomra mindig pozitívum. Szóval, ez egy korrekt előadás volt, akár az Eurovízión is szívesen látnám. Remélem a rádiók is felfedezik majd Lesliet, megérdemelné.

– 21:16: “Emberek, ez a látvány ami pluszban jött a dalhoz egészen megbabonázott. Úgy éreztem megkönnyezem. Lehet, hogy a hangszerelés lehetett volna még modernebb, de úgy éreztem, mintha ülnék az autóban és hallgatnék egy csodaszép dalt” – dícsér Rúzsa Magdi. “Egy sallangmentes dalt hallhattunk, aminek végre volt valami mélysége” – Rákaynak is bejött Leslie dala. Összesen 35 pontot kapott, vezeti is a mezőnyt.

– 21:19 – Hien: “Mondanivalója igazából az ösztönösség, és ne agyaljuk túl a dolgainkat. Az tenne boldoggá, ha a magyar emberek is elfogadnák, hogy magyar vagyok, és hinnének bennem annyira, hogy megállnám a helyemet” – kéri az embereket Hien, akit úgy tűnik sok bántás érhet.

– 21:21: Az utóbbi években beleszerettem Hien zenéjébe, a “Túl szép” az egyik kedvencem tőle. Sokat vártam ettől a daltól is, de egyelőre nem sikerült annyira beleszeretnem, mint amennyire szeretnék, de azt hiszem jó úton haladok. Ó, és a gitáros srác tök helyes, asszem ugyanaz, aki a videoklipben is szerepel. Ütős csapat ez, Hien hihetetlenül tehetséges, ráadásul maga írta a dalát. Még egy kört mindenképp meneteljen.

– 21:23: “Délután hallottuk Hient énekelni, ez most sokkal jobb volt. Neked több dinamikára lenne szükséged, jobban ki kellene énekelned” – próbált tanácsot adni Kovács Kati, de asszem ő sem értette, hogy mit szeretne mondani. Nehéz dolog élőben véleményezni, ugye? 🙂 “Ez a te pályád, a te világod. Ha ezt a dalt te írtad, akkor jó az ízlésed, de még keresed az utad” – Csiszár dicsér, nagyon bejött neki a produkció. Összesen 32 pontot kapott, amivel nem fog automatikusan továbbjutni, kell a nézői voks 🙂

– 21:25: Szabó Leslie, Oláh Ibolya és a Group’N’Swing áll a továbbjutó helyen jelenleg. “Mivel magyar vagyok, ezért magyarul tudom igazán átadni az érzéseket” – mondja Laura hevesen, hogy miért nem a dal angol változatát énekelte el. Eközben Lil’C beégett a kommentjével (van ez így).

– 21:28 – Depresszió: “Az egyik legnépszerűbb pop-metál zenekarnak mondható Magyarországon” – mondja büszkén a frontember, aki azt reméli, hogy új emberek ismerik meg őket. “Nem vagyunk vadállatok attól, hogy rockzenészek vagyunk, és bulizunk.”

– 21:30: Nyert már metál zenekar Eurovíziót, de remélem emiatt nem zavarjuk ki a Depressziót. Viszont mivel ők azokat, akiket élből elutasítok, ezért ők fogják megnyerni az egész műsort, ebben teljesen biztos vagyok. Nem lenne amúgy ez vészesen rossz, csak egyszerűen utálom ezt a zenei stílust, és a frontember hangja sem elég erős az én fülemnek.

– 21:34: “A nyugdíjas klubbokban biztos nem ezt fogják hallgatni, de… Nekem ez nagyon tetszett” – Kovács Kati meg is dícsérte az énekest, amiért betegen tisztán énekelt. “Milyen jó, hogy ilyen szőrös hangot lehetett hallani. Én bírom ezt a zenét, otthon is hallgatom. Jó, hogy ebben a műsorban is beindult a zúzás” – mosolyog Ruzsa Magdi. Összesen 33 pontot kaptak, juhú, ennyivel nem biztos továbbjutók. No majd a nézők gondoskodnak róla :/

– 21:35 – Marge: “A dalszövegírás számomra nagyon intim dolog. Ez egy terápia is az életemben. A Morning Light egy folyamatos nyitottságérzetet közvetít, ami nyilván azért is van, mert kisbabát várok” – mondja Marge, akinek a magzatát megnyugtatja, ha ő énekel.

– 21:37: Mennyivel megnyugtatóbb ezt a dalt hallgatnom. Van benne egy aranyos egyediség, tetszik ez a különleges dallamvezetés. Hangilag egész tiszta, a dalszöveg is szimpatikus. A színpadi kép varázslatos, imádom ezt a fényjátékot. A trükkös ruha pedig jópofa, alig látni, hogy terhes (vagy én vagyok vak :)).

– 21:40: “Meg sem mert moccanni a magzat” – lelkendezik Marge, aki március végére várja a babát, ergó mehet az Eurovízióra, de maximum nézőként fog. “A zenének gyógyító ereje van. Ez gyógyító három perc volt” – örül Rákay, aki a harmóniát is sugározni vélte. “A dal hallatán az jutott eszembe, hogy tetszetős, kellemes, intelligens popzene. Ezeket hozta ki belőlem a dal. Ez is abba a kategóriába tartozik, amit kétszer-háromszor muszáj meghallgatni, és a bőr alá megy” – mondta Csiszár Jenő, a táncost pedig külön megdícsérte Kovács Kati. Összesen 36 pontot kapott, amivel vezeti is a mezőnyt, átvéve az első helyet Szabó Leslie-től.

– 21:44 – Király Viktor: “Ez a dalom arról szól, hogy érezzük jól magunkat, örüljünk az életnek” – mondja büszkén Viktor, akinek a dalának a megírásában az apukája is tevékenyen részt vett.

– 21:45: Imádom ezt a dalt, szépen-lassan beleszerettem, ahogy többször is meghallgattam a héten. A színpadi kép nagyon színes, nagyon trendi, nagyon sok, de mégis működik – és talán nem csak azért, mert Viktor nagyon helyes. A dalt tehát szeretem, Viktor élőben is Király, szóval, ha ő menne az Eurovízióra, nekem azzal semmi problémám nem lenne. És nektek? 🙂

– 21:49: “Bruno Marsról szokták azt mondani, hogy a retró röpíti. De be kell jelentenem, új világsztár van, Király Viktor” – próbáltam idézni Csiszártól, nem sikerült, össze-vissza beszélt. Kovács Kati szerint Viktor nagyon profi. “Bevallom, hogy amikor a Fire sikere után meghallottam, hogy indulsz, nagyon féltem, mert arra gondoltam, hogy azt nehéz lesz felülmúlni, de tévedtem” – szólt őszintén Rákay Philip. Összesen 40 pontot kapott, megkapta a maximumot. Megérdemelte?

– 21:50: A zsűri voksai alapján a továbbjutók Király Viktor, Marge és Szabó Leslie. Mostantól kezdve a nézői voksok döntenek, hogy kik kerülnek be a középdöntőbe. Hajrá Oláh Ibolya, küldök is rá öt sms-t 🙂 A szavazás elindult!

– 21:54: “Hússzor lehet egy telefonszámról vagy IP címről szavazni” – mondja Kriszta. “Mindenkinek van joga a szavazókhoz szólni” – szólt Harsányi. Group’N’Swing: “Célunk a szeretet és lendület viszonzása, amit a közönségtől kapunk“. Depresszió: “Aki magát a zenekart szereti, vagy ismeri, vagy megdobbant a szíve, mert rockzenét hallott a tévében, szavazzon“. Extensive: “Reméljük, hogy továbbjutunk, mert megint egy hatalmasat szeretnénk bulizni. Csak bulizzunk“. Hien: “Köszönöm azoknak, akik eddig is támogattak. A többieknek ha átjött a dal, szavazzanak“. Cserpes Laura: “Ha átjött a dalomnak az üzenete, és <úgy szálltatok>, akkor segítsetek, hogy én is <úgy szállhassak> a középdöntőben.”. Lil’C: “Képviselni szeretném azokat az embereket, akik elvesztették a hitüket az álmaikban. Van miért küzdeni“. Oláh Ibolya, aki jól elbújt: “Mivel egy nagyon ösztönös ember vagyok a színpadon, ezért okozhatok meglepetést neked, meg magamnak is“. Ibolya 🙂

– 21:57: Cserpes Laura, Hien és Oláh Ibolya jusson még be a középdöntőbe, de valószínűleg a Depresszió fog. No, küldök még öt smst Ibolyára, tíznél megállok, mégha’ alapdíjas is.

 21:59: ByeAlex visszaemlékezik, osztja az észt, én pedig nem idézek.

– 22:02: Visszaidézik a hét dalt, amire lehet még szavazni. Oláh Ibolya dalától továbbra is elalélok. Annyira jó és különleges. Bár továbbjutna!

– 22:09 Kovács Kati & Bereczki Zoltán: Színpadon az élő legenda. Annyira szeretem ezt a nénit, olyan jól énekel még ennyi idősen is. Csodálatos volt őt együtt hallanom őt Bereczkivel énekelni. Ha nem énekelt volna Oláh Ibolya azt mondanám, hogy ellopták a showt 🙂

– 22:11: Ismét megmutatják a szavazható hét produkciót – még egyszer hallani a Depressziót és az Extensive-t, “köszönöm”, pont erre van most szükségem…

– 22:13: Király Viktor mindenkit továbbjuttatna, és sajnálja, hogy nem lehet mindenkit továbbjuttatni. “Aki itt volt, nagyon jó dalokat hozott, ezért megérdemelne egy szavazatot” – folytatta Viktor. Mily meglepő, Marge a Group’N’Swing-nek drukkol. Szabó Leslie-nek két kedvence volt, azok meg ott állnak mellette. “Köszönöm szépen” – reagál Harsányi, behalok 🙂 Leslie Marge-ra és Viktorra gondolt – de miért nem egykori Megasztáros sorsársára, Oláh Ibolyára?

– 22:17: A zsűri mond néhány szót: Magdi: “Ibolya, Hien Laura, mindenképpen szavazni kell“. Jenő: “Amikor elindult a verseny, azt mondtam, hogy bárki kerül ki az Eurovízió döntőjére, méltón fogja képviselni Magyarországot.” Kati: “Hien olyan szépen ritmusra énekelte a szöveget. Sajnálom, hogy zsűrizni kell, mert mindenkinek tíz pontot adtam volna.” Philipp: “Már most nem tudom, hogy egyszerűen hogyan fogjuk ezt a következő néhány percet átvészelni, mert annyi tehetséget láttunk. Kalapot kell emelnünk előttük“.

– 22:21: Már csak egy perc van szavazni, hajrá Oláh Ibolya! (hm, mintha beragadt volna nálam a lemez 😀 De a lemezen Ibolya dala van :))

– 22:24: A nézők voksai alapján a továbbjutók – Oláh Ibolya (ezaz!); Group ‘N Swing (tényleg jók voltak) és a Depresszió zenekar (ők nyerik meg majd A Dal-t is, 100%. Előre is azt dúdolom, “Úgy fáj”).

– 22:26: Nos, véget ért ez az adás is. A továbbjutók személye valahol várható volt, habár Cserpes Laura kiesése meglepett, pláne mert rádiósláger lett a dala. A kisfilmek végén a dán szöveg felolvasása elég erőltettett volt, ahogy látszik, hogy ByeAlex-szel sem tudnak mit kezdeni, de maga a műsor továbbra is pöpec, öröm volt néznem. Ne feledjétek, jövőhéten Újra szól a dal, akárcsak az Élő Blog 🙂