X-Faktor 2013 – Dóra és Tünde, a családegyesítők Téma: Egyéb kategória

Ez volt az eddigi legjobb X-Faktor adás ebben az évadban. Tele volt meglepetésekkel, egy csomóan megmutatták olyan oldalukat is, ami meglehetősen jól állt nekik. Most még a mentorok is jobb fejnek tűntek, mint amúgy. Geszti Péterrel nagyon jót tett a párbaj, mert visszavett az arcából, így pedig sokkal hitelesebb az, amit a többi fellépőnek mond. Az este hangulatát nem csak a mentorok, hanem a műsorvezetők is jól megalapozták. Nem tudom mennyire művi és mennyire valódi az évődés, ami Lilu és Istenes Bence között folyik a színpadon, de amíg ilyen jól áll nekik, hát engem nem is érdekel különösképpen.

Visszatérve a mentorokra, leginkább Szikora Róberten vagyok meglepődve. Anno nem értettem egyet a beválogatásával, de mostanában kinyílt a szája. A címben is emlegetett “Dóra, te családegyesítő vagy” beszólása nem csak hatalmas volt, hanem az este legjobb kritikai észrevétele is. Szikora a családegyesítőt amúgy a hangos szinonímájaként értelmezte – és mennyire igaza van! A többi mentor is jól lavírozott a saját mentorának a poponyalása, és a többieknek adott komolyabb kritikák és/vagy éljenzések között. Jó ötlet volt a zsűri lecserélése, Keresztes Ildikó és Nagy Feró nagyon nem hiányzik, de még Malek Miklós sem. Következzék a hat döntős értékelése:

 ByTheWay: A Torn-t Olivér kicsit elrontotta, legalábbis az elején, de amúgy aztán jól kijöttek belőle a srácok, úgyhogy jár a pacsi. Azonban úgy érzem a Torn elég középszerűre sikeredett, mintha lenyomta volna a srácokat a dal. Kevésbé éreztem a BTW-feelinget, amit sajnáltam is. A Létezem című R-GO dalt azonban olyan jól előadták, hogy ezzel ismét az övék az est legjobb produkciója. Én legalábbis így vagyok vele, de persze nem kötelező egyetérteni velem. 🙂 Nagyon remélem, hogy a srácok versenyben maradnak, és a közeljövőben inkább magyar dalokat adnak elő, felőlem az R-GO többi slágerét is elhozhatják, mert ez piszok jól állt nekik.

– Csordás Ákos: Nagy meglepetés volt nekem ma este ez a srác. Korábban nem nagyon kedveltem, és kevés olyan dal volt, amit jól elő tudott adni, egyedül a pálinkás volt az, amire úgy igazán felkaptam a fejem. Ma viszont Usher “More” című dalát bitangul elnyomta, azok a rekesztések és hajlításik isteniek voltak, a dalt pedig olyan dinamikusan, és erővel telve nyomta végig, ami hallatán nem tudtam nem éljenezni. Sose hallottam még ilyen jól énekelni Ákost – tegyük hozzá, nem a hatodik adásban kellett volna “megérkeznie”. A csapból is én folyok inkább komikus volt, de azt is tisztán és erőteljesen adta elő, szóval, ma nem lehet rá panaszom. És nincs is.

– Danics Dóra: Nahát, ez a lány. Nem kellene neki érzelmes dalokat énekelni, mert nem tud. Az egy dolog, hogy családegyesítőként ordibál, az ordítás végére pedig hajlít egyet, és elvárja, hogy elájuljon tőle mindenki. Viszont annyira nincs benne érzelem, annyira színpadias és mű ezekben az érzelmes, lírai jellegű dalokban, amit egyszerűen rossz nézni és hallgatni. Bezzeg a Geri Halliwell dalt milyen jól elnyomta már. Az pörgős volt, nem énekelte sikította le a magas c-t, és pont ettől volt jó a Look at Me. A második produkcióját pedig szeretném inkább elfelejteni.

– Krasznai Tünde: A családegyesítő szerepből ő is bőven kivette a részét. Bármennyire is el volt ájulva mindenki az Alexandra Burke daltól, nekem a sok üvöltéstől kábé a dobhártyám szakadt ki. Dórával ellentétben azonban Tündénél látok érzelmi töltetet, nála nem érzem műnek az előadást, ez pedig még a sikítós dalait is befogadhatóbbá varázsolja a szememben. A Gyere kislány pedig az este egyik legjobb produkciója volt, sőt, hirtelen nem is tudom ez, vagy a BTW Létezemje tetszett jobban. Nagyon jól áll Tündének ez a pörgős, mozgós dal, és hú, nekem ezt meg kell hallgatnom még egyszer.

– Péterffy Lili: Korábban olyan semmilyen volt a szememben ez a lány, és emlékszem, sokáig nem is emlékeztem rá, hogy kicsoda is ő. Most eljutottam arra a szintre, hogy akkor sem tudnám elfelejteni, ha el akarnám. Remekül elénekelte mindkét dalát, és ezért jár a virtuális pacsi. Nem akart olyan erőltetetten jól énekelni, mint anno a Wrecking Ball esetében, hanem inkább Csobot Adélosra vette a figurát. Azonban míg Adél irritáló egy némber személyiség, addig Lili tökre kedvelhető. Jól áll neki a színpad, Alföldi pedig mostanában jól választ neki dalokat. Nem énekelteti túl a lányt, nem bíz rá megoldhatatlannak tűnő feladatokat, ezt pedig Lili ütős produkciókkal hálálja meg.

– Szabó Ádám: Kétségkívül a mezőny leggyengébbje. Visszaemlékezve eddig is ennyire rossz volt, de most ez az egész fokozódott. A Dear Darlin’ értékelhetetlen, de még mindig jobb, mint ahogy a Jöjj még-et lenyomta. Valóban, az egyik legjobb Tóth Gabi dalt kapta meg, de nem tudott mit kezdeni vele. Okos ötlet lenne a kezébe adni a harmónikát, hátha úgy ki tud izzadni magából valamit.

Ami a holnapi napot illeti, ha mákunk van, akkor Szabó Ádám végre kiesik. Párbajra szívem szerint Ádámot és Dórát küldeném. Utóbbinál nem elég a nagy hang, az nem feltétlenül egyenlő az X-Faktorral. Ami pedig az e-heti szavazásunkat illeti, legtöbben a ByTheWay győzelmének örülnétek, a srácok a voksaitok ötven százalékát söpörték be. A végeredmény itt tekinthető meg. Holnap este pedig a pénzes voksok alapján eldől, ki távozik az X-Faktorból. Én jelen leszek, és most először érzem úgy, hogy igazán élvezetes magyar X-Faktor nézni – és nem csak a ByTheWay miatt.