Pilotkritika: Dracula Téma: Egyéb kategória

Párszor már leírtam, hogy unom a vérfarkasokat meg a vámpírokat is, így aki ebben a témában akar valamit mutatni a számomra, akkor annak valamit nagyon jól kell csinálnia. Az igazat megvallva a premier előtt kétkedve fogadtam a Dracula c. újdonságot. Jonathan Rhys Meyers dögössége, és a magyar forgatási helyszínek előttem is vonzóvá tették látatlanban a produkciót, de a pilot megtekintése után rá kellett döbbenjek, ez volt az idei újoncok általam látott drámáinak a leggyengébbje. Konkrétan azt a 40 percet három részletben néztem meg, mert annyira untatott az egész, hogy képtelen voltam egyben megtekinteni. Egyszerűen unalmas és semmilyen volt ez a pilot, mert inkább csak alapozott, de alig mutatott valamit.

A sztori Draculáról szól, aki feltámadt, és Alexander Grayson néven Nagy Brittaniában telepedett le, mint egy technológus, aki a föld mágnesességéből akar energiát nyerni – vagy valami ilyesmi. A technikai, fizikai bla-bla számomra mindig is bla-bla marad. Hogy legyen benne némi románc kiderül az egyik nőről, hogy ő Dracula feleségének a hasonmása (Hello Moonlight!), aki amúgy párszáz éve halott. Mármint, a nő. Akció szálon pedig pörög egy összeesküvés elmélet, Dracula ugyanis a segédjével szét akar robbantani valami rendet, aminek kapzsi és gonosz gazdagok a tagjai, és még egy belső vámpírvadászuk is van, méghozzá egy Lady személyében. Ja, azt mondtam már, hogy 1896-ban vagyunk?

Az igazat megvallva a pilot egyetlen jó momentumát az jelentette, amikor Dracula kiszállt a kádból (lásd lent), de amúgy semmilyen és unalmas volt az egész. A helyszínek tényleg szépek, de az egész sorozat sötét. Persze, vámpírok, és végre egy vámpír aki nem megy a napra, de könyörgöm, hát legalább lámpák meg gyertya legyen már dögivel. Az epizód végén például volt egy bunyó, amiből kvázi semmit sem láttam, mert tiszta sötét volt az egész, így csak a hangok alapján próbáltam kitalálni, hogy mi a fene is történik. Ez a sötétség pedig az egész epizódot jellemezte, ami totálisan elvette a kedvemet. Persze, tudom, vámpíros sorozat, naná, sötét, de akkor is, létezik olyan sötétség amiben kiveszem az alakokat, tudom mi történik, és van a Dracula-féle sötétség, amiben semmit sem látok. Na utóbbi nem nyerő. A jelmezek meg a többi persze szép volt, már amit láttam belőle.

Anno a netre került egy Dracula évad-trailer, ami az évad legizgalmasabb pillanatait gyűjtötte egybe. Na az tényleg jónak tűnt, de csak amiatt nem vagyok hajlandó tovább szenvedni a többi részt. Nem nagyon tudom elképzelni azt, hogy minőségben jobb lehet a folytatás. A romantikus szál és a felvázolt szerelmi háromszög már most untat, különösen azért, mert a Moonlight – Holdfény, Alex O’Loughlinnal -, c. sorozatból lopták el a halott feleség feltámadásos ötletét, az ilyen egyértelmű lopásokért pedig harapok. Másfelől az akciós szál, a rend legyőzése és így tovább számomra érdektelen, mert nem vázolták a pilotban megfelelően az indokokat. Oké, megölték a családom, oké gonoszak, oké, ők uralják (majd) a világot, de valahogy mégsem keltette fel a kíváncsiságom.

Értékelés: 2/10
A kádas jelenet eleve egy pont, a maradék egy pont járjon a szép ruhákra (már amit láttam belőlük), a többi pedig a számomra értékelhetetlen volt. Csalódott vagyok, mert valahol bíztam ám a pilot jóságában. Több esélyt ennek a sorozatnak ezek után nem adok, de ti tegyétek meg, mert a legtöbb általam olvasott kritika olyan 6/10 körüli raitinget állapított meg, szóval valószínűleg az én ízlésemnek nem feküdt Dracula. Ízlésben, a sorozat-ízlésre nem gondolok, nem pedig Jonathan Rhys Meyersre, mert utóbbi még 36 évesen is nagyon hot. Nézzétek csak: