Homeland: Barack Obama is imádja – Írta: Caroline Téma: Egyéb kategória

A Homeland az amerikai Showtime csatorna sikeres thriller/dráma sorozata, amely az izraeli Hatufim (jelentése: Elrabolt) című széria feldolgozása. Az amerikai verziót Howard Gordon és Alex Gansa nevei fémjelzik, akik a 24 kapcsán már dolgoztak együtt. A premierje óta a Homeland szinte minden fontosabb díjat bezsebelt, már itthon is közönség kedvencnek tekinthető. Következzék tehet egy áttekintés napjaink egyik legnépszerűbb sorozatáról.

A Showtime 2010 szeptemberében rendelte be a pilotot, majd 2011 áprilisában a tizenkét részes első évadot, végül a sorozat 2011 október 2-án debütált a csatornán.  A sorozat kezdetén nyolc év után Irakban nyomára bukkannak Nicholas Brody őrmesternek, akit már mindenki halottnak hitt. Mindeközben a CIA Irakban fülest kap, hogy egy katona elárulja Amerikát és az egyik ügynöknek, Carrie-nek gyanús lesz Brody, azonban a kormány hősként kezeli a férfit. A bipoláris személyiségzavarral küzdő Carriet megformáló Claire Danes a kövezkezőképpen nyilatkozott a karakterről: „Ő csodálatos, de ugyanakkor szomorú is, egyszerre hős és szörnyeteg.”

A casting során csak Brody feleségének karakterével ütköztek problémába, ugyanis először Laura Frasor, ír színésznőnek adták a szerepet, akit azonban még a pilot forgatásának idején lecseréltek Morena Baccarinra. Brody szerepét Damian Lewis, Carrie-ét pedig Claire Danes kapta meg. Többen is megkérdőjelezték a brit színész kiválasztását, akiről Howard Gordon így nyilatkozott: „Mindig is nagyon csodáltam őt, és amikor egy visszatérő amerikai hősre gondolunk, akkor nem egy brit színészt képzelünk el, de Damiannek hibátlan amerikai akcentusa van és elég különleges az arca egy amerikai megformálásához.

A szereposztás telitalálatnak bizonyult, ugyanis a 64. Emmy díjátadón mindketten díjat nyertek a Legjobb női/férfi főszereplő drámában, kategóriákban. „Nagy megtiszteltetés egy kategóriában lenni ezekkel a nagyszerű színészekkel a televíziózás aranykorában.” –mondta Lewis. A színész a gyerekeinek is üzent a díjátadókor: „A két gyermekem azt hiszi, hogy jelöltek az Emma díjra, nos, Manon, Gulliver apu most nyert egy Emmát.” Ezeken kívül a sorozat a Legjobb drámasorozat, a Legjobb castingnak és a Legjobb fényképezésnek a pilotért pedig a Legjobb írónak járó díjakat is bezsebelte. Összesen kilenc kategóriában jelölték és ebből hatot meg is nyert. A díjözön folytatódott a 69. Golden Globe-on, ahol a Legjobb drámasorozat, illetve Claire Danes a Legjobb színésznő – televíziós drámában díjakat hozta el.

A díjátadókon kívül is nagy sikereket ér el a sorozat, a Tv Guide a 2011-es év legjobb drámájának választotta, olyan sikersorozatokat maga mögé utasítva, mint a Trónok harca vagy a Genszterkorzó. Ezen kívül a show rajongói között tudhatja az újraválasztott amerikai elnököt, vagyis Barack Obamat is. Ezzel kapcsolatban az alábbi történetet mesélte el Damian Lewis: „Meghívást kaptam egy vacsorára a Fehér-házba, ami csodálatos és megismételhetetlen volt. Az elnökkel és David Cameronnal (angol miniszterelnök) szemben ültem. Egyszer csak az elnök David Cameron felé fordult és megkérdezte tőle, hogy látta-e a sorozatot. Cameron azt válaszolta: „Nem, mert Angliában csak a második résznél tartanak, de Samantha letöltötte a pilotot és megnéztük, miközben vacsorához készülődtünk. Nagyon jó!”  Azt kérdeztem tőlük, hogy mikor néznek Önök egyáltalán tévét? Erre Obama azt felelte: „Vasárnap délután Michelle és a gyerekek elmennek teniszezni, én meg azt tettetem, hogy az Ovális irodába megyek dolgozni, de helyette ülök a székemben és nézem a Homelandet.