Könyvkritika: Barbara Taylor Bradford – Kezdd velem újra az életed Téma: Egyéb kategória

Most már kezdem kapiskálni azt, hogy nem véletlenül a hölgyek az első számú Barbara Taylor Bradford rajongók. Életemben először vettem a kezembe ugyanis a bestseller írónő egyik regényét, miután éveken át azt lestem, ahogy édesanyám egyik Bradfordot olvassa a másik után. Amikor meghozta a futár a recenziós példányom a könyvből (köszönet az Európa Könyvkiadónak érte ), anyu egyből kikapta a kezemből, felvette a szemüvegét, és közölte, ezt ő azonnal elkezdi olvasni, úgyhogy gondoljam azt, a futár csak két-három nap múlva érkezik meg 🙂 Hamar a végére is ért, és napok óta azt hallgatom, hogy ez a könyv mennyire szép, a szereplők mennyire élettel teliek, és ő annyiszor könnyezett és zokogott a fordulatokon, hogy amint a végére érek, kéri még egyszer a regényt “Mert ezt egyszer nem elég elolvasni” – legalábbis, anyukám szerint.

Látjátok? Ennyit számít az, hogy ki a célközönség, Bradford kiadója pedig nem a fiatal srácokat, hanem a középkorú nőket/anyákat célozta meg ezzel a könyvvel. Kétségkívül jól tette, hiszen számos olyan dolgot tartalmaz a történet, ami az adott korosztály számára érdekes lehet. A csudába, hát a leírása alapján az én figyelmemet is felkeltette. A hősnő, Mally Keswick élete igazán idillikus. Gazdag, boldog házasságban él a férjével, az iker gyerekei kis tündérek, egyedül az idős anyjával vannak problémái, de az még belefér. Aztán egy nap minden megváltozik, és újra kell kezdenie az életét, hiszen a férje, Andrew meghal, de úgy tűnik ismét rátalálhat a szerelem. Igen, már ennyiből világos, hogy ez egy romantikus regény, de szeretem az erős nőkről szóló könyveket, és itt is bíztam abban, hogy ez nekem bejöhet.

Mit is mondhatnék: tévedtem. Több hasonszőrű könyvet biztos nem fogok elolvasni, és meg is mondom miért. Ezt a fajta stílust, amit ez a regény képvisel, hát, azt egyértelműen nem nekem találták ki. Ez a könyv nagyon túl van írva, és annyi plusz információt közölt, amik közül sok még később sem kapott jelentőséget. Sorra hozta be az új karaktereket, akiket egyre inkább megismertetett velünk, az egészből pedig csak annyi ragadt meg, hogy már megint meg kellene jegyeznem egy nevet, a csudába az egésszel. A dialógusoktól sem voltam elragadtatva, és most még óvatosan fogalmazok. Oké, a főszerepben gazdag emberek álltak, vélhetően ők szofisztikáltabban társalognak, de a legtöbb dialógus számomra attól még hiteltelen volt, egyszerűen elképzelni sem tudtam azt, hogy az emberek így beszélgetni akarnának.

Ami a történetet illeti, a közepe táján tényleg érdekes volt, az, ahogy Mal elfogadta Andrew halálát, és megtalálta az új szerelmet. Meglepően realisztikusnak tűnt az ábrázolásmód, ezt pedig pozitívumként hozom fel. Érdekes gondolatokat is ábrázolt az írónő, és tényleg fura belegondolni abba, hogy lehet-e szeretni két embert, és meddig kell gyászolni az elhunyt szerelmedet. Szóval, legalább ebben a részben jó volt, még ha az elején döcögősen is indult be a sztori. A fülszöveg amúgy nagyon óvatos volt, ott csak újrakezdésről beszéltek, de a prológus rögtön lelőtte a poént, van egy olyan érzésem, hogy azt nem feltétlenül kellett volna.

Értékelés: ??/10
Nem igazán tudok – és nem is nagyon akarok, – erre pontszámot adni. Egyértelmű, hogy nem én vagyok a célközönség, hanem sokkal inkább a hölgyek. Mint mondtam, anyu másodjára is el akarja olvasni, de én úgy érzem, hogy nekem egyszer is sok(k) volt. Azt hiszem ennyit számít az, hogy milyen korosztály veszi a kezébe a regényt. Szóval, ha valaki valamilyen könyv ajándékot szeretne adni az anyukájának, nénikéjének vagy valamelyik családtagjának, én szívből ajánlom a Kezdd velem újra az életed-et, de szigorúan 30 év feletti hölgyek számára.