Arap Bethke Interjú – Fordította: Elex Téma: Egyéb kategória

Habár Kenyában született, Arap Bethke százszázalékosan mexikóinak vallja magát. Öt évesen került Mexikóba, s egészen a húszas éveiig tanult, s ekkor utazott Ausztráliába is diplomát szerezni. Eközben, mint színész különböző országokban tevékenykedett. Azonban a megrendíthetetlen szeretet jelei mutatkoznak nála az Mexikó iránt. Ezért szeretné itt megmutatni magát, mint színész mit is tud. Visszatért Mexikóba hogy részt vegyen az „El octavo mandamiento” sorozatban, aztán pedig az „Amor Cautivo” főhősét formálta meg. Nekünk, magyaroknak azonban leginkább a „Második esély” c. telenovellából lehet ismerős, ahol Robertót alakította.

– Kérlek, mesélj nekünk Fernandóról, akit az „Amor Cautivo” c. sorozatban alakítasz.
Nagyon elégedett vagyok vele, úgy érzem ez a karakter a lehető legjobbkor érkezett. Nagyon sokat dolgoztam ezért a főszerepért, s sikerült megkapnom. A kezdetkor nagy kihívásnak éreztem, majd apránként sikerült közel kerülnöm hozzá és a magaméra formáltam. Sokat tanultam még mindig a forgatások során, nagyon érdekes módon fejlődött a személyisége.

– Milyen visszajelzéseket kaptál a közönségtől?
Az emberek szerették a sorozatot, sok pozitív hozzászólást kaptam és olvastam. Különösen az tetszett nekik, hogy másnak érezték az átlag telenovelláktól. Nagyon örülünk, mert a kezdetektől fogva természetesebb, reálisabb megvalósításra törekedtünk. Függetlenítettük az eddigi sorozatoktól és mozifilmektől, mert így még inkább lehetett vele azonosulni, nem csak a melodramatikus tónussal.

– Melyik történeteket kedveled inkább: a klasszikusakat vagy inkább a realistábbakat?
Inkább a realista történeteket kedvelem, mert ha néző vagyok, akkor én is elvárom, hogy tükrözze a társadalmi valóságot, legyen valami üzenete, ne csak pusztán a szórakoztatás. Példaként szolgálhat az „Amor cautivo”, melynek szerves részét képezi egy emberrablás. Az emberrablás ma nagyon gyakori problémaként jelentkezik Mexikóban. Számos kihasználható helyzet adódik belőle, amit érdemes bemutatni. A nagy sikerekhez nagy javaslatok kellenek: a lényeg, hogy legyen minél hétköznapibb és hihetőbb.

– Érdekesen közelít a sorozat a rendőrség felé.
Igen, határozottan. Szeretem a rendőrös thrilleres filmeket, sorozatokat; s amikor olvastam a forgatókönyvet ezek a részek rögtön megfogtak benne. Az intézkedések mindegyike bölcs húzásként jelenik meg benne, ez is adja a sorozat dinamikáját. Nincsen minden szál elzárva, mert az életben is folyamatosan jönnek újabb és újabb fejlemények.

– Dolgoztál külföldön, ahol felismerték a tehetséged. Itt Mexikóban is ugyanannyira értékelik a munkásságodat, mint kint?
Sokáig tanultam távol Mexikótól, majd más országokban dolgoztam; azért nem értékeltek először mert itt még nem voltam ismert. Nemrégiben tértem vissza egy projektben ide, mely tetszett nekem („El octavo mandamiento”), és szerencsére jól sikerült. Aztán elhívtak az „Amor Cautivo”-ba, ez adta meg a lehetőséget, hogy főszereplőként mutatkozhassak be a mexikói közönségnek, amiért nagyon hálás vagyok és szerencsésnek tartom magam. Nem éreztem úgy az elején sem, hogy elhanyagoltak volna, csak egyszerűen nem voltam jelen itt előtte, de most már szerencsés vagyok, minden flottul megy, és sikeresnek mondhatom magam.

– Szeretnél maradni vagy inkább ismét valahová máshová szegődsz el dolgozni?
Egy ideig itt szeretnék maradni, Mexikó az én hazám, nem itt születtem, de itt nevelkedtem. Mivel itt nőttem fel, szeretném, hogy a karrierem is itt érjen a tetőfokára, mert nagyon szeretem ezt az országot.

– Keverednek benned a kötődések a különböző nemzetekhez. Hogyan befolyásolta ez az életedet?
Van annak egy nagy előnye, hogy keverednek bennem a különböző kultúrák. Jelentősen bővült a rálátásom a világra, és nagyobb kulturális örökségre tehettem szert. Az által, hogy bővült a világról alkotott képem, rájöttem, hogy az egyes helyek tele vannak meglepetésekkel, s azon vagyok, hogy folyamatosan előre menjek, és egyre többet fedezzek fel belőlük.

– Gyakran illetnek a szépfiú jelzővel. Egyetértesz velük?
Nem szeretem, ha egyetlen szerep után ilyen jelzőkkel illetnek, mert ez a szépfiúság nem az én saját érdemem, hanem a sorsé és a genetikáé. Szeretnék még sokkal több projektben részt venni, mint színész. Más és más karaktereket akarok, nem érdekel, hogy jó vagy rossz. A szépfiúság egyszer úgyis véget ér, viszont én életem végéig színészkedni akarok.

– Több éve vagy már a szakmában…
Igen, még fiatal fiúként kezdtem, közel tizenegy évet töltöttem el eddig ebben az iparban, de volt egy megszakítás, amikor szüleim nyomására főiskolára mentem. Majd miután lediplomáztam a média és kommunikáció szakon, Miamiba hívtak a „Hazugságok Hálójában” telenovellába, s onnantól kezdve foglalkozom igazán magas szinteken a színészettel.

– Mesélj még végezetül egy kicsit az írói szenvedélyedről!
Gyerekkorom óta sokat olvasok, nagyon fontos eszköz ahhoz, hogy felfedezzük a körülöttünk lévő világot. A könyveket nem szabad semmibe vennünk, mert a könyv kulcs mindenhez, rengeteg ajtót nyitnak meg előttünk. Eleinte  rövid történeteket írtam, majd pedig apránként növelni kezdtem a terjedelmet. Habár eddig még nem publikáltam a nyilvánosság előtt, de ennek is eljön az ideje. Szeretném magam kipróbálni magam sok más területen is, jelenleg két forgatókönyvön dolgozom.

Fordította: Elex