Eurovíziós Dalfesztivál: Második Elődöntő – ÉLŐ BLOG Téma: Egyéb kategória

Hamar itt lett a csütörtök, és ma este végre Magyarország előadója, ByeAlex is megmérettetheti magát Európa előtt, az Eurovíziós Dalfesztivál színpadán. Őszintén szólva fogalmam sincs arról, hogy ByeAlex tovább juthat-e a szombati döntőbe, ugyanis ahogy az sejthető volt, Svédországban is ugyanolyan megosztó személyiség lett, mint itthon. Sok a külföldi drukker, de sokan tartják őt unalmasnak és megjátszottnak is. Én nem merek tehát találgatásokba fogni, majd ma este eldől az, hogy Európát mennyire hatja meg a magyar hipszter produkciója.

Nagy valószínűséggel magyar nyelvű stream-et nem fogok találni az este folyamán, ezért ismét az Eurovízió hivatalos oldaláról fogom nektek “közvetíteni” az estét, amit nagyon sajnálok, mert így sokkal nehezebb dolgom lesz, plusz a fellépőkről sem tudom meg a plusz infókat, de hát, sajnos az m1 hivatalos oldalán kedden se volt élő adás, ADal.Hu-n pedig folyamatosan lefagy a Silverlight. Ez van, ezt kell szeretni. Alig egy óra és kezdünk, remélem ma este is sokan leszünk

– 20:52: Nahát, úgy tűnik működik az m1 magyar stream-je, oda meg vissza vagyok! Remélem egész este így lesz, mert hiányzott ám kedden Gundi kommentárja.

– 21:00: És elkezdődött! Sajnos most nem gyerekek énekelnek Loreennel kiegészülve, hanem “csak” pár táncos van, akik érdekesen táncolnak, de ez közel sem akkora feeling, mint ami kedden volt. Bocsánat, de nekem ez a tánci unalmas, önmagában csak a táncot nagyon ritkán tudom értékelni. És ez nem a ritka kivételek egyike.

– 21:06: Végre, vége. Megérkezett a svéd műsorvezető, és olyan jó Gundel Takács Gábor hangját hallanom. Csak működjön az m1 streamje könyörgöm, műűűködj! Ma este mi is szavazhatunk, de értelemszerűen Magyarországra nem. Ma este én is hallatom majd a hangom, mármint, egy sms formájában, meg persze itt, a blogon is!

 

– 21:12 – Lettország (PeR – Here We Go): És már kezdődik is! Nahát, olyan ismerős nekem ez a dal, és olyan nagyon hasonlít egy slágerre, különösen a Here We Go része. No, ezzel a dallal egész jól megalapozták az este hangulatát, tetszik ez a bulizós dal. Ó, és ők csak negyedjére nyerték meg “a norvég Dal c. műsort”, ergó még Giginek is van bőven esélye 🙂 Egyébként ez a dal nem rossz, hallgatható és van benne valami. Egy biztos, a vidám dallamvezetésével ki fog tűnni a többi előadó közül. Szerintem be fog jutni a döntőbe, és ha bejut, nem is fogom bánni. Az pedig külön pozitív, hogy bevonták a közönséget is a produkcióba.

– 21:15 – San Marino (Valentina Monetta – Crisalide Vola): Oké, ennyi. Hogy lehetett ilyen hamisan elindítani egy dalt? Ezzel megalapozta az egésznek a rossz hangulatát, legalábbis, az én részemről biztos. Ami a folytatást illeti, az már egy fokkal erősebb volt. Az előadás nagyon színpadias, és örülök annak, hogy a nemzeti nyelvén énekel, bár így érthetetlen, miért szorongatja annyira azt a gömböt. A színpadi kép egyszerűsége, az, hogy nem öltözött dívának számomra pozitív, és a dal se rossz, de sok volt benne a hamis hang, amit nehezen tolerálok. Oké, most látom, máris levette a szimpatikus köpenyt, és előbújt belőle a díva. Essél ki. Oh, amúgy önazonos volt a nő, mert hamisan kezdte, és hamisan fejezte is be 😀

– 21:21 – Macedónia (Esma és Lozano – Pred rad se razeni): Jééj, az Eurovízió színpadára küldték a macedón Bangó Margitot. A pasinak nagyon szép hangja van. Igazából addig tetszett nagyon a dal, amíg meg nem érkezett a hetven éves roma dalkirálynő. Tényleg egyedi a néni hangszíne, és viszonylag passzol is a srác hangjával. Most mit mondjak, ez ettől vált igazán különlegessé, és így meg is jelentek a tradíciók a dalban. Talán ez lenne a lényege ennek a dalversenynek, nem? Az, hogy megmutassuk a különféle zenei irányzatokat is, és vegyítsük azzal, ami általános. Nem tudom, lehet. Mindenesetre ezen szerintem még sokat kellett volna dolgozni, mert számomra ez így kultúrsokk.

– 21:25 – Azerbajdzsán (Farid Mammadov – Hold Me): Na erre mondom azt, hogy ezt az Eurovízióra kalibrálták. Ideküldtek egy rendkívül dögös, iszonyúan jóképű különleges srácot, akinek hangja is van, és tudja is azt használni. Kapott egy tipikus eurovíziós dalt, plusz egy érdekes színpadi képet, amire nehéz nem odafigyelni. És ezzel el is dőlt Farid sorsa, a döntőbe biztos bekerül, sőt, a top tízen sem lepődnék meg. Egyébként nem tudok úúúgy belekötni a dalba, vagy az előadásba, mert jó. Mesterkélt, de mégis jó.

– 21:29 – Finnország (Krista Siegfrids – Marry Me): Akárcsak az azeri fiú, a finn lány is látványos produkcióval készült, de ez valahogy jobban átjön, talán a dalba rejtett történet miatt. Az énekesnő hangja egész jó, és maga a dal is szerethető. Felőlem bejuthat a döntőbe. Eddig négy előadásból egybe sem szerettem bele igazán. Update: A lezárás tényleg vicces volt, de valahogy sejthettük, hogy nő-nővel lesz majd. De tetszik, ahogy poénra vették a figurát.

– 21:31: Nem tudom mondtam-e már, de odavagyok ezért a svéd műsorvezetőért, imádom a humorát. Basszad meg m1. De nagyon nagyon. Elvettétek a stream-et. Folyt. köv. És nem kérek elnézést a káromkodásért.

– 21:37: Hogy én mennyire utállak m1. Annyira de nagyon, hogy keresem a szavakat. Elveszik az élő stream-et a hivatalos oldalukról átirányítanak ADal2013.Hu-ra, ahol persze olyan a stream, hogy 2 másodpercenként lefagy. Most kereshetek egy külföldi oldalt. Az én hibám. Meg mertem bízni egy magyar tévében. Egy olyan magyar tévében, amit az adónkból tartanak fent. Az adónkból pedig nem telik online streamre, amit nem kapcsolnak le. Ó, te nyavalyás m1.

– 21:40: Hát igen, hiába élek Magyarországon, hiába próbálom a magyar közszolgálati csatornák legnagyobbját online nézni, ez nem lehetséges. Ezért kell nekem egy külföldi oldalon néznem kommentár nélkül. Ó, m1, annyira utállak. Lemaradtam a máltai és a bolgár produkcióról. Ó, m1, úúúúúgy gyűlöllek. Amint véget ér a műsor írok nekik egy felháborodott levelet. Most dühös módban vagyok.

– 21:42 – Izland (Eythor Ingi – Ég á lif): Nahát, ez nagyon jó! Csak a felét láttam (mondtam már? gyűlöllek m1), de ez alapján nagyon tetszik a dal. A döntőben a helye!

– 21:46 – Görögország (Koza Mostra és Agathon Iakovidits – Alcohol is Free): Micsoda vidám produkcióval jöttek a görögök is. Most először hallom a dalt, de az “ingyen van az alkohol” cím sokat sejtetett már előre is. Tetszik ez a vidámság, és a kultúrális sokszínűség is. Az öreg bácsi bevonása a produkcióba aranyos volt, és tök jó ezt a sok hangszert látni és hallani. Díjazom ezt az optimista, bulihangulatot, amit a görögök ma árasztanak 🙂

– 21:50 – Izrael (Moran Mazor – Rak bishivlo): Tudom, ezt nem kellene előhozni, de nem értem, hogy Izrael mióta tartozik Európához (ugyanez igaz Azerbajdzsánra is)… Mindegy, ezen jobb túllendülni. Örülök neki, hogy nem egy modell alkatú, hanem egy kicsit teltebb, de mégis szép lányt küldtek ki a versenyre. Viszont Moran hangszínében van valami irritáló, vagy csak én érzem így? A dallamvezetés nem rossz, megvannak benne a kellő mélységek és magasságok is (Így meg lehet mutatni az énekesnő tehetségét is), csak az a fránya hangszín, nekem irritáló.

– 21:55 – Örményország (Dorians – Lonely Planet): Na srácok, már csak öt perc, és eljön az igazság pillanata, mármint, ByeAlex lesz a képernyőn. De előttünk az örmények! Nem tudom mit gondoljak erről a dalról, mert nekem a középszeren kívül semmi más nem jut az eszembe. Nem volt rossz, az énekes se volt hamis, de nem nevezném kiemelkedőnek sem, ahogy a dalt sem. Ahogy mondtam, középszer.

– 22:00 Magyarország (ByeAlex – Kedvesem): De jó a magyar tájat a képernyőn látni. Hehe, ByeAlex Maradj Talpon adásából is kiragadtak részletet. Nahát, a közönség máris elkezdett tapsolni, ez jót jelent. Nagyon jót jelent! A színpad egész jó ezzel a háttérgrafikával, és ki merem jelenteni, hogy ma este ByeAlex színpadi képe A legszebb. Úgy érzem hangilag sokat fejlődött a srác, de még mindig nem az igazi. Nem fogok beleszeretni ebbe a dalba, ahhoz már túl késő, de azt hiszem ByeAlex kihozta magából a maximumot. A közönség reakcióiból ítélve bejutunk a döntőbe. Ó, csak jussunk be!

– 22:01: Hm, azt hiszem Alex tényleg kihozta magából a maximumot. Sose rajongtam ezért a dalért, és nem is fogok, mégis, azt hiszem ez így jó volt. Csak önmagamat tudom ismételni: ByeAlex kihozta magából és a dalból a lehető legtöbbet. Ezt pedig el kell ismerni. Elismertem.

– 22:04 – Norvégia (Margaret Berger – I Feed You My Love): Hm, mennyivel másabb típus nóta ez, mint amit az előbb hallhattunk. Nekem nem tetszik ez a dal, az én ízlésemnek túlságosan rockos, azokat pedig utálom. Simán bejuthat a döntőbe, hiszen sokan szeretik a keményebb dalokat, de én ebből nem kérek, nekem ez túl rossz, túl kevés. Túl semmilyen.

– 22:06: Jééj, a képernyőn az Eurovízió első nyertese. De megijedtem, mikor franciául kezdett el beszélni, de aztán megnyugodtam. Hehe, elfelejtette a dalszöveget, amikor énekelte a dalát, de aztán megoldotta. Nagyon jófejnek tűnik az öreglány, ha fogalmazhatok így 🙂

– 22:10 – Albánia (Adrian Lulgjuraj és Bledar Sejko – Identitet): Első gondolat: hát ez meg mi a kutyafüle? Második gondolat: ki engedte ezeket színpadra? Harmadik gondolat: az idősebb pasihoz képest még ByeAlex is egy Radics Gigi. Végső gondolat: jujj, ez a dal nagyon nem nekem lett kitalálva. Nem tetszik ez nekem, csodálkozom, hogy ezzel színpadra engedték őket. Mikor lesz már vége?

– 22:14 – Grúzia (Nodi Tatishvili és Sophie Gelovani – Waterfall): Nahát, milyen sokáig vártam és vártam, de aztán végre, megérkezett. Ennek a dalnak kell megnyernie a dalversenyt, ha nem jut be a döntőbe, hát nagyon szomorú leszek. Egyszerűen imádom ezt a dalt, annyira szépségesen szép! És ahogy Nodi és Sophie együtt és külön-külön is szól, hát az valami csodálatos. Tudom, kicsit nyálas, és tegyük hozzá, rendkívül hatásvadász is, engem elsősorban az Agárdi Szilvia & Pál Dénes párosra emlékezetet, csak ők valóban tudnak is énekelni. Szóval, bármennyire is Eurovízió-biztos ez a dal, engem megvett kilóra. Beleszerettem a Waterfallba, és elképzelni sem tudom azt, hogy kiessenek ma este. Remélem nem fognak. Hajrá Grúzia!

– 22:18 – Svájc (Takasa – You and Me): Vajon hány ilyen című van még? Csak mert tavaly is indult egy You and Me, akkor a hollandok jöttek ezzel a címmel. Plusz Lady Gagának is van egy ilyen slágere, ez így not funny. Maga a dal: ebbe se tudok belekötni, de nem is akarok, mert annyira középszerűnek érzem. Nem rossz, van benne valami, de nem is olyan, amire felkapom a fejem, és elkezdem dúdolni, vagy csak nagyon megtetszik. Egytucat, egy ilyen versenyen pedig azt hiszem ez nem jó dolog.

– 22:22 – Románia (Cezar – It’s My Life): És a ma esti utolsó fellépő a szomszédos Romániából. Jesszusmariska, ki ez a Dracual-klón? És hol maradtak a vámpírfogak? Belefutottam már ebbe az “operás” előadóba Facebookon, és már akkor se jött be, mint ahogy most sem. Nem hiszem, hogy az opera az Eurovízióra való lenne, viszont egy biztos, a románok emlékezeteset alkottak, mert erre a “produkcióra” szerintem jó ideig emlékezni fogunk, de nem túl pozitívan. Én legalábbis mindenképp így vagyok vele. A táncosok amúgy egész jók voltak.

– 22:23: Ha jól értelmezem, megnyitották a vonalakat, már lehet szavazni. Szavaznék én Grúziára, de nem tudom mennyibe kerül, nem látom rendesen a telefonszámot, és Petra-műsorvezetőnő nem magyarázza el annyira, mint Gundi szokta. Ez van, az m1-re meg még mindig haragszom a stream eltüntetése miatt.

– 22:27: Na, most ismételték meg a dalokat. Az egész adásból Grúzia az egyetlen, aminek a dala nagyon nagyon megtetszett, de rajtuk kívül Lettország, Málta (ó, de keveset látok most belőle) és Izland  azok akiknek drukkolok. Oké, elismerem, Azerbajdzsán is megérdemli a döntőt, de ők úgyis bejutnak. Elnézve a felhozatalt, szerintem ByeAlexnek van esélye a döntőbe jutásra, nagyon örülnék, ha összejönne. Az viszont a rövidített összevágásokból nagyon látszik, hogy ByeAlex dala a többi fellépőétől mennyire eltér, talán ez lehet a siker kulcsa. Hú, már csak fél óra és kiderül, mire ment a Kedvesem.

– 22:31: Ismét a Green Room-ban vagyunk, no vajon beszélgetnek majd ByeAlexszel? A magyar zászlókat nagyon bőszen lebegtetik a háttérben 🙂 Az izraeli lány hét évesen látta az első eurovíziós műsorát, és ma ünnepli a szülinapját (remélem jól értettem :)). Ó, és folytatódik az Eurovíziós visszatekintés, jönnek a ’80-as évek!

– 22:35: “Nálad az erő, az előadók sorsa a te kezedben van” -> nahát, de költői ez a Petra-műsorvezető 🙂 Ismét a dalok rövidített verziója fut, kábé még 26 perc a végig.

– 22:39: Máris lezártrák a szavazást, el is telt a tizenöt perc.

– 22:41: Hm, ki ez a srác a színpadon? Asszem Darren-t mondtak. Nem ő az idei induló? Gundi kommentárjai úgy hiányoznak! Buta M1! Ez a dal viszont nagyon tetszik, jobban, mint a versenyprodukciók nagy része 😀

– 22:44: Aha, szóval Darin Zanyar (köszi Hoysz :)). Jók ezek a külön produkciók, ez a hölgy is egész jól nyomja az ipart. De nemsokára eredményhirdetés, már rá vagyok pörögve. Hajrá Grúzia, hajrá Magyarország!

 22:47: Az eredményhirdetés előtt az automatikus döntős dalokból mutatnak részleteket. Jófélék ezek a dalok, várom a teljes verziót majd szombaton. A franciák dala különösen bejövős, plusz a zseniális Bonnie Tyler-é is. Hiszed benned Bonnie Tyler!

– 22:53: Oké, ha jól értem, akkor összesítették a szavazatokat, és mindent rendben találtak, no nem mintha mást mernének mondani. Nemsokára kiderül, melyik tíz ország jut a szombati döntőbe. És el is jött az idő, Petra elmondja, kik kapták a legtöbb szavazatot. Véletlen sorrendben mondják az országokat.

– 22:55: SIKERÜLT! MAGYARORSZÁG A DÖNTŐBEN! A továbbjutó országok: Magyarország; Azerbajdzsán; Grúzia (juhú!), Románia, Norvégia;  Izland (ezaz!); Örményország; Finnország; Málta valamint Görögország.

Na, véget ért a második elődöntő is, és ami a legfontosabb nekünk, magyaroknak az, hogy ByeAlex sikeresen bejutott a szombati döntőbe. Ma este vegyesek voltak a véleményeim a dalokról (eh, de ronda kifejezést használtam), de ettől eltekintve én jól éreztem magam, és remélem ti is. Ha lesz időtök és kedvetek hozzá, akkor találkozzunk szombat este is, amikor is egy maratoni adás keretében jó sokáig talpon leszünk, hogy minden egyes pontért drukkoljunk, amit remélhetőleg Magyarország majd kapni fog.