Bűnök és szerelmek – Rossz az üzenet Téma: Egyéb kategória

Biztos ismeritek azt a bizonyos mondást. Idézem: “Olyan rossz, hogy már jó“. No, valami hasonlót éreztem minden este, amikor megnéztem a tv2 új szappanoperájának az aktuális részét. És tényleg, a Bűnök és szerelmek tökéletesen kimeríti az idézett mondás lényegét. Mert önmagában semmi értékelhetőt nem tud felmutatni a szappanopera, és annyira gagyi, hogy az nevesre sarkallt. Például amikor a maffiózóvezért az ebédlő asztalon műtötte meg az egyik maffiózó fia, akinek a fején egy bányászkalap volt világítással az elején, és a golyót egy körömcsipesszel akarta kiszedni apuka lábából, akinek a szájába egy libacombot dugott a menye. Na most ezen, hogy a csudába ne röhögtem volna? Pláne amikor mellé állt a nő, törölgette a “professzor úr” fejéről az izzadtságot, és öntötte a szájába a pálinkát. A másik részlet, amikor röhögőgörcsöm támadt, az a Valter nevű karakter vallomása volt, amikor azt hitte, meghalt a barátnője. Én még életemben nem láttam olyan rossz színészi játékot, és azon röhögtem, hogy mennyire gagyi az egész.

Pár hete az unokahúgom elrángatott az iskolai előadásra. Valami ostoba színdarabot nyomattak, aminek a címére sem emlékszem. Az összes kiskölyök elrontotta a szöveget, rosszkor jöttek a színpadra, az egyik srác pedig meg sem szólalt, egy kiscsaj pedig hasra esett és addig bömbölt a földön, míg az anyja ki nem vitte onnan. Mégis, piszok jót nevettem rajtuk, akárcsak az egész közönség. No, valami hasonlót képvisel a Bűnök és szerelmek, csak ott nem egy általános iskolai osztály próbál előadni egy darabot. És nem csak ötven embert akarnak szórakoztatni hanem az egész országot, mindezt főműsoridőben, a második legnézettebb tévén. A színvonal pedig mondhatni ugyanaz, mint amit a kisgyerekek produkáltak. És rajtuk is hasonlóan nevettem, mint a Bűnök és szerelmek részein. Pedig nem kellene nevetnem, és néznem se kéne. És nem azért, mert kínosan rossz.

Most el lehet vitatkozni azon, hogy egy sorozatnak közvetítenie kell-e valamilyen üzenetet. Mennyire fontos az, hogy legyen benne ilyen a mélységben? Az a fontos, hogy szórakoztasson, nem? Alap esetben igen. Valóban, a fontos a szórakoztatás. De a Bűnök és szerelmek egy iszonyúban bűnös üzenetet közvetít, ha akarja, ha nem. És mi lenne az? Hát egyszerű: az összes roma bűnöző. Az összes roma gengszter és szarvas pörköltet eszik. Az összes roma cselédként használja a nőjét. Az összes roma embernek hülye neve van, mint Frenki, Rómeó, Lorenzo és persze Szöszi. És mi az ellentétes üzenet? A fehér ember a rendőr, az ártatlan, akiknek rendes nevük van. Így is épp elég pattanásig feszült a roma helyzet Magyarországon, és nem is akarok bele menni annak a mikéntjébe, mert az nem való a Media Addict virtuális hasábjaira. Egyszerűen csak az a lényeg, hogy akarva-akaratlanul undorító üzenetet közvetít a szappanopera.

Illene valamit mondanom a történetről is, nosza, belekezdek. Több központi alak van, az egyik például a roma Bodzás maffiózó család, ahol meghal Margó asszony, mert lövöldözik, mikor rájön, hogy az “urának” szeretője volt és egy zabi gyereke is van, Bodzás Rómeó. Akkor a két másik Bodzás csóka meg ideges, mert Frenki meg Lorenzo is gengszter vezér akar lenni. Vannak amúgy csicskásaik is, Szöszi, a kopasz például arról panaszkodik, hogy ő lusta, mert dobozokat kell cipelnie, amikről messziről lerítt, hogy üresek. Másik szálon pörög a rendőrök élete, mert ott van a rendőr lánya, a 17éves Blanka aki szerelmed Bodzás Rómeóba, de nem lehet pasija amíg nem tölti be a tizennyolcat -.- Harmadik szál pedig a nevelőintézetis árváké, akik természetesen mind bűnözők, a most az árvaházból kijövő Fruzsi is az lesz, mert a pasija Valter már el is adta őt 40.000 forintért prostinak. De Fruzsi – még, – tartja magát, meg is próbált öngyilkos lenni, mert ő bizony nem lesz prosti. És üzenet ám az is, hogy minden intézetisből bűnöző lesz, és egyik sem él hétköznapi életet, de nem ám. hadd féljen mindenki az intézetis emberektől.

Látjátok? Nem szól ez semmiről. Undorító, mocskos üzenetet közvetít, és egy olyan Magyarország képét próbálja általánossá tenni, ami szerencsére nem az. Mindezt pedig kezdő, amatőr és rettentő béna színészek tolmácsolásában teszi. A történet pedig kiszámítható, unalmas és mesterkélt, amiben semmi elegancia vagy egyedi íz nincsen. A Bűnök és szerelmek annyira rossz, hogy már jó. A jósága pedig kimerül abban, hogy végig röhögtem öt részt, mert annyira rossz volt az egész. Jövőhéten már biztos nem fogok időt szánni rá.