Kari Szecsődi – A transznemű Megasztár Téma: Egyéb kategória

Nem nagyon szoktam magyar bulvárt olvasni, de igazából amerikait se gyakran, csak azt, ami szembejön velem, mikor sorozatos híreket böngészek. Ami a magyar bulvár sajtót illeti, ha egy ismerősöm valamit megoszt Facebookon, arról értesülök, de alapjáraton nem keresek utána semminek. Éppen ezért ért meglepetésképpen, amikor az egyik barátom megmutatta nekem Szecsődi Károly, a Megasztár felfedezettjének a szilveszteri képet, ami a Club Hedonisban lévő fellépése alatt készült. Első ízben meglepett, hogy női ruhában van, de eme klipp után úgy voltam vele, hogy nem újdonság, de mikor a mellére néztem, átfutott az agyamon, milyen valódinak tűnik… Na erre már rákerestem, és kiderült, hogy Kari Szecsődi – ez az új művészneve – bizony legbelül lány, csak rossz testbe született, és ezen szeretne változtatni, ennek első lépése pedig a mell implantátumok betétele volt.

Az igazat megvallva, én drukkolok Karinak, hogy valóra válhassanak az álmai, és úgy élhessen, ahogy szeretne. Sokan nem értik a transzexualitást, hiába készültek már a témában olyan igényes és többszörös díjnyertes filmek, mint a Transamerica, vagy a Fiúk nem sírnak. Persze, azt nem is logikus elvárni, hogy egy film miatt megváltozzon az emberek értékrendje. A transzexualitás lényege az, hogy az adott egyén rossz testbe születik, ennél egyszerűbben nem lehet elmondani, legalábbis szerintem. Ennek az a lényege, hogy például Kari esetében, női lélekkel van megáldva, és nőként gondolkodik, de férfi testben született meg. Az ilyen műtétek pedig lehetővé teszik azt, hogy úgy élhessen az illető, amilyennek belülről érzi magát.

Persze, tegyük hozzá azt is, hogy az, aki ezt az utat választja, és műtétek sorozatával teszi magát nővé – avagy férfivá, – számos kihívással kénytelen szembenézni, hiszen ha megnézzük például Kari képeit, szerintem nagyon részegnek kell ahhoz lenni, hogy valaki tényleg nőnek nézze – de ez tényleg csak magánvélemény, amivel nem szeretnék megbántani senkit. Persze, vannak olyan operáción átesettek is, akiknél észre sem lehet venni a különbséget, mint a Thaiföldi “LadyBoy-”ok. Visszatérve Karira, ő még eleve celeb státuszban működik Magyarországon, így sokkal nehezebb dolga van. A Hír24 portálnak adott interjújából ragadnék ki egy részletet: “A barátaim előtt sosem kellett álarcot hordanom. Amúgy is azt vallom, inkább öljenek meg azért, amilyen vagyok, mint hogy egész életemben alakoskodnom kelljen.” Igazából szerintem ezzel el is mondta a lényeget az egészről kapcsolatban.

Nos, elítélni egyszerű a másikat, mint ahogy azt sem nehéz, hogy lenézzük, kiközösítsük azt, aki más, pláne ha ennyire extrém, és egyértelmű, mint Kari esete. Mindenesetre, szerintem jó úton jár nem csak az önelfogadáshoz, hanem ahhoz is, hogy másokkal is megértesse azokat a lelki folyamatokat, amik ezt a változást előidézték. Jó dolog, hogy végre valaki nyíltan beszél róla, és az emberek meg is hallják a szavait. A BagiNacsa páros például kiparodizálta őt, amire Kari lazán reagált a Facebookon: “Lehet sok híresség celeb vagy énekes ezen kiborulna, de nekem kifejezetten jókedvet csinált és imádtam. Annak idején mondtam anyukámnak, hogy egyszer belőlem is készül paródia, mert híres leszek. Hahahaha, ez nekem fura, köszi nektek.” Hozzáállásnak pedig ez tökéletes, ugye? Friss hír továbbá, hogy Kari hamarosan új videoklippel rendelkezik, amire kíváncsi leszek, mert, amit Nkuya Sonia társaságában énekelt el, még viccnek is rossz.