Elindult az amerikai X-Faktor második évada Téma: Egyéb kategória

Végre, elindult az amerikai X-Faktor is, nekem pedig ma sikerült megnéznem a már leadott három epizódot. Igazából öt részről van szó, mert szerdánként dupla adással jelentkezik a tehetségkutató. Szóval, úgy érzem, ez alatt az öt rész alatt sikerült egy átfogó képet látni a szériáról, a mentorokról és az egész műsor felépítéséről, az összkép pedig egyelőre nagyon tetszetős, és azt kell mondjam, alig várom a holnapot, mert akkor ismét nézhetek egy részt az X-Faktorból. És igen, ennyit arról, hogy bevárom a magyar premiert a Cool TV-n. Mert bizony az amerikai X-Faktor annyira jól sikerült eddig, hogy a franc akar heteket várni a részekkel. Plusz nem kell olyan nagy angol tudás ahhoz, hogy megértsd mit is mondanak a mentorok és a jelentkezők, így tényleg nincs oka annak, hogy kimaradjak pár hétig a mókából.

Idén mentorokat is váltott a show, Nicole Sherczinger és Paula Abdult kihajították maradt a megmondó ember Simon Cowell és L.A. Reid, utóbbi többek között Rihannát is felfedezte. Melléjük érkezett a gigasztár Britney Spears és generációjának legtehetségesebb énekese, a példakép, Demi Lovato. Először én is attól tartottam, hogy fognak majd ők négyen kijönni a kamera előtt, meglesz-e az a kémia, ami egy ilyen műsorhoz elengedhetetlen. Szerencsére nem csalódtam, nagyon jól összeszoktak ők, és sokkal jobban produkál Demi és Britney, mint ahogy azt elvártam volna.

Amellett viszont nem tudok szó nélkül elmenni, hogy kvázi Britney Spears show lett az X-Faktorból, hiszen a készítők legtöbbször őt mutatják, és olyan emberek tévedtek be a válogatókra eddig, akik Britneyhez köthetők. Felbukkant például egy “őrült rajongó”, akinek Britney az “I Love You” kitörését a fenti képen látható arckifejezéssel honorálta. Drámai vendégként pedig jött Don valaki, akivel Spears évekkel korábban felénekelt egy duettet, de azóta a srác karrierje megfeneklett, és most lehetősége lehetett volna dobbantani, de még Britney se mondott igent a gyenge produkciójára. A legdurvább viszont az, hogy a stúdióból kifelé nem azon nyavalygott, hogy kiesett, hanem mert csalódást okozott Britneynek. Az ilyenre mondom azt, hogy fake avagy magyarosan bunda, megjátszott és megírt.

Viszont Britney mint mentor nagyon jól működik egyelőre, mert tényleg gondolkodás és mindenféle “ó, sajnállak miatta, de nem” nélkül mondja azt, hogy “no”. Értitek? Kőkeményen közli azt, ha valaki nem oda való. A poén viszont az, ha ő jelentkezne egy ilyen tehetségkutatóra, neki se sokan mondanának igent, mármint az ő hangjára – feltéve, ha nem lenne az, aki. Szóval értitek. Amúgy kíváncsi leszek hogy fog majd teljesíteni Britney a további szakaszokban, mert az feltűnt, hogy mintha kerülné az emberek közelségét és távolságtartó lenne mindenkivel. Persze már annyi kellemetlensége támadhatott a rajongók miatt az életében, hogy ez nem lepne meg, de viszont így elképzelhető, hogy nehéz lesz fejlesztenie a mentoráltjait. Amúgy slussz Britney poén az, amikor megjelennek a személyes csicskái – asszisztens, fodrász stb., – akkor a kamera gyorsan átvált egy másik mentorra. Mintha nem tűnne fel Britney saját személyzete 🙂

Az igazság az, hogy Demi Lovato kapcsán sokkal többet vártam, mint amit kaptunk belőle. Persze, szimpatikus, meg aranyos, de mindenkit lecukizik, és igazából nem adott még teljesen értékelhető kritikát senkinek. Viszont azt imádom, hogy Demi annyira diplomatikus és empatikus, hiszen rajta látszik leginkább az, mennyire együtt tud érezni a jelentkezőkkel. Ez valószínűleg azért is van, mert Demi a legfiatalabb, és ő emlékszik arra legjobban, milyen az, amikor az álmaid eléréséért kell küzdened, azért, hogy azok megvalósulhassanak. És hiszem, hogy Demi jó tulajdonságai a bootcamp-ben lesznek majd hasznosak. Egyébként imádom ezt a lányt, az X-Factor miatt pedig egyre jobban, annyira király őt a képernyőn látni. Már csak akkor lennék boldogabb, ha a FOX adna neki egy sorozatot, mondjuk egy olyat, ahol egy fiatal tinédzser csak énekelni szeretne, de Mickey Mouse kihasználja, kizsigerli és majdnem tönkreteszi az életét, de hála a kitartásának és az erejének végül meggyógyul, és boldogabb lesz, mint valaha. Jajj, várjunk csak … ez így túl ismerős.

Ami a maradék két mentort illeti, úgy érzem kicsit eltörpülnek a lányok mellett, és a jól ismert Simon Cowell féle megmondás is csak a tegnapi részbe fért bele. Persze ennek ellenére jó a srácokat is hallani, és LA Reid néha nagyon odatalál kritika mondás terén. Amúgy meg kell még említenem a vágásokat is, mert azok zseniálisak lettek. Az első részben van egy montázs arról, hogy Britney nemeket mond. Erre megszólal Simon, hogy még őt nevezik gonosznak. És akkor a dal: It’s Britney Bitch. Telitalálat.

Ami a jelentkezőket illeti, akadtak jók és rosszak, de az fix, hogy a dráma faktort kicsit túladagolták. Volt egy lány, akit éveken át szivattak de most visszavág azzal, hogy nagyon jó hangja van, de a sírás, az összeborulás Demivel meg minden részlet annyira mű lett, hogy azt nézni is fájt. Persze Demi nagyon cuki volt, meg a lányt is sajnáltam, de tudjátok, a kevesebb néha több, és annál a jelenetnél határozottan azt éreztem. Egyébiránt imádom azt, hogy itt csak a hang számít, mármint, még a képen lévő fiút is tovább engedték, pedig menyasszonyi fátyolban és felsőben, egy bugyifélében és magassarkú-harisnya kombinációval érkezett a válogatásra. Nálunk ilyet biztos nem tettek volna meg.

Egyébként a válogatókon feltűnt arcok közül volt pár emlékezetes, például a fenti képen látható szőke ambíciózus csaj, akinek a produkciója annyira béna volt, hogy a testvére is abbahagyta az ujjongást amikor meghallotta (a bekezdés alatti képen :)). Nagyon jó volt amúgy a karakter, tök jól megalapozták a kis pi…át, és tényleg élvezetes volt nézni, ahogy kiesik. De például a néger srác is emlékezetes volt, akinél csak úgy kisétáltak a mentorok az előadása alatt, mert annyira szörnyű volt. A kedvencem még az a srác volt, aki flörtölt Demivel 🙂 Összességében jó volt a felhozatal a szereplők terén. És akkor ahogy ígértem, a fintorgás:

Értékelés: 8/10
Csak azért nem kap maximális pontszámot tőlem, mert túl sok zenei elemet használtak fel, még a mentorok értékelése alatt is szólt egy-egy dal, ami azért volt gáz, mert néha a dal annyira hangos volt, hogy elnyomta a mentorok hangját. Mindenesetre nekem eddig nagyon tetszik az X-Factor, Demi és Britney nagyon jól debütált, és ha így folytatják, akkor ez a szezon mérföldekkel jobb lehet, mint az előző.

Ui.: Ő volt amúgy a cuki fiú aki aranyosan mosolygott Demire és megpróbálta elvarázsolni a tekintetével, ami amúgy Miss Lovato arcából úgy tűnik, sikerült is. De azért nem-et kapott, mert nem volt olyan tehetséges énekes, mint ahogy kinéz *-*