Demi Lovato, a legerősebb ex-Disney sztár ma 20 éves Téma: Egyéb kategória

Magyarországon a mai nap az Államalapításról és Szent Istvánról szól, így mi, magyarok elsősorban ezt ünnepeljük. De idén, ez a nap más miatt is jelentős. Úgy érzem, ki kell fejeznem azt a mélységes tiszteletet és csodálatot, amit egy olyan fiatal művésznő iránt érzek, aki ma töltötte be a húszadik életévét. Igen, jól olvasod. Demi Lovato most lett húsz éves, és ilyen kevés év alatt sikerült olyan tiszteletet ébresztenie bennem, amit más évtizedek munkájával sem tud elérni. De mégis mitől olyan különleges ez a lány?

Őszinte leszek. Nem különleges, maximum a hangja és a tehetsége révén tűnik ki a többi ember közül, de attól még ő sem változik szuperhőssé. Ő is csak egy közülünk, egy olyan ember, akit fiatal kora ellenére az élet jól seggberúgta, és mindezt kamerák és a rivaldafény kereszttűzében. Nem sokan élnek át akkora megrázkodtatásokat és megaláztatásokat, amiken ennek a lánynak keresztül kellett mennie. De ahelyett, hogy engedett volna a Sorsnak, és a földön maradt volna, ő felállt, helyre pofozta az életét, a bánatát pedig a művészetbe fektette. Igazi példakép ő a generációja számára, egy olyan csodalény, akit csak imádni és szeretni lehet. Mert Demi Lovato megjárta a poklot, túlélte azt, és immáron emelt fővel néz szembe az élet kihívásaival.

De mégis mi történt ezzel a szegény lánnyal? Mitől volt olyan nehéz az élete? Már gyermekként rivaldafénybe került, alig hat évesen lett sztárrá, a Barney & Friends című műsornak hála – mellesleg ott ismerkedett meg Selena Gomezzel is. Demi karrierje töretlenül ívelt felfelé, de a hirtelen jött népszerűség és az elvárások miatt már tíz éves korától depressziós.

Miután aláírta a szerződését a Disneyvel, az élete még nehezebbé vált. A Camp Rocknak hála világsztár lehetett, tinédzserek milliói rajongtak érte és a dalaiért. Lovato bulémiás lett, hánytatta magát azért, hogy karcsú maradhasson. Mert hiába szerette a jó ételeket, ha a Disney azt követelte tőle, hogy tartsa meg a Disney-lányok alakját. Az évek során Demi depressziója és az étkezési zavarai egyre nagyobb bajt okoztak. 2010-ben, a Camp Rock 2 turnén kért végül segítséget, bevonult egy központba, és nem sokkal később megszakította a kapcsolatot a Disneyvel. Kiszállt Mickey Egér kínzókamrájából, és végre, önmaga lehet.

Az elmúlt években megerősödtt, a betegséget ugyan teljesen nem győzte le, de emelt fővel járhat, hiszen mindent megtesz annak érdekében, hogy egézséges maradhasson. Fiatalok millióinak segít, azoknak, akik olyan problémákkal küzdenek, mint ő. Kampányokon vesz részt, interjúkban osztja a nézeteit, miszerint mindenki úgy szép, ahogy van – és ez tényleg így is van. 2011 szeptemberében jelent meg Unbroken című albuma, amiben dalszerzőként is részt vett. Az album egyik legmeghatóbb dala a For The Love of a Daughter, amiben Demi kiírta azon fájdalmát, hogy az apja elhagyta őt. ”Nem emlékszel arra, hogy én vagyok a te kislányod? Hogy zárhattál ki engem a világodból?” Be is szúrom ide, érdemes meghallgatni, ha még nem ismered.

Az Unbroken legnagyobb sikere a Skyscraper lett, ami egyfajta himnusszá avanzsálódott a Demi Lovato rajongók körében. Én legalábbis annak érzem. A Skyscraper az újrakezdés, az egészség és az elérhető boldogság himnusza a számomra, ami Demi Lovato fiatal kora ellenére is hitelesnek tűnik a számomra. Mert nem az számít, hogy ez a lány hány éves, hanem az, hogy mit élt át. Stay Strong – Maradj erős címmel dokumentumfilm is készült az életéről, érdemes megnézni, ebből is meg lehet ismerni ezt a csodálatos lányt, és mindazt, amit átélt eme röpke húsz év alatt.

Demi Lovato az egyik legnagyobb idolom, a példaképem, és az egyik olyan ember, akit feltétel nélkül csodálok. Az sem számít, hogy fiatalabb, mint én. Boldog születésnapot, Miss Lovato. Maradj örökké erős!