Dallas – A pilot Téma: Egyéb kategória

Hála a fordítónak, végre-valahára már mi is megnézhetjük magyar felirattal az új Dallas első részét, ami tulajdonképpen nem spinoff, nem újragondolás hanem az eredeti széria folytatása. Ismét ugyanazokkal az alap konfliktusokkal találkozunk, amiről az eredetileg ismert Dallas szólt: a “rosszak” az olajat és a pénzt akarják, míg a “jók” az erkölcsi értékrendek által vezérelve próbálnak valami jót tenni. Első blikkre talán unalmasnak tűnhet a dolog, de nálam az első rész sikeresen átugrotta az általam felállított, amúgy igen magas akadályokat, habár, lehetett volna ez jobb is.

Rendkívül erősen érződött a nosztalgia faktor, emlegették Pamelát, az elhunyt Ellie mamát, de megjelent a meghízott Lucy és Ray is, a visszatérő főbb szereplőként közreműködő Jockey, Samantha és Bobby mellett. Habár ők is fontos részét képezik majd a történetnek, a pilot alapján egyértelmű, hogy a fiatal generáció lesz majd a középpontban. Ennek lehet örülni is, meg nem is, én egyelőre nem tudom mit tegyek, mert elég sótlannak éreztem a srácokat, és az, hogy Jesse Metcalfe még mindig egy “álom-kertész“, nem feledteti el azt, hogy mennyire semmilyen volt a karakter.

Félreértés ne essék, nem volt különösebb baj a fiatalokkal, egyetlen epizód meg elég kevés ahhoz, hogy alaposan felvázolják a konfliktus forrásokat, de abból, amit az első részben láttam, nehezen tudom elképzelni azt, hogy hosszú távon is izgalmas meg érdekes maradhasson az alap felvetés. Ami ugyebár az, hogy a családi farm alatt olajat találtak, Ellie megtiltotta a fúrást, amíg élt, de Johhny, és persze Jockey ezt pont letojja, nekik csak a pénz kell, meg az olaj, ami szerintük sűrűbb, mint a vér. Ellenpontnak ott van Bobby és a balkézről származó fia, Christopher, akik az alternatív energia forrásban hisznek, és persze minden áron be akarják tartani az Ellie mamának tett ígéretet. Ez lenne az alap felállás, a két fiatal csődör és a két, szarvát vesztett öreg bika feszül egymásnak, és már most lehet sejteni, hogy melyik oldalban van nagyobb potenciál.

Az egyetlen érdekes karaktert pont az produkálta, akitől legkevésbé sem vártam volna, az pedig Elena. Szimpatikus a lány, tetszik ez a törtető mentalitás, az pedig külön építő jellegű a karakter szempontjából, hogy a pénz nem minden számára, és megvannak azok az erkölcsi normatívák, ami alapján igazán kedvelhetővé vált. A rész végén kiderült “WTF” momentum egy kicsit sem volt meglepő, de elég jól megkreálták azt a jelenetet, így minden bizonnyal nem csak az olaj, de a szex, meg a vágyak is központi szerepet játszhatnak a folytatásban. Ezzel pedig nekem semmi bajom nincs, de kéretik néhány minőségibb forgatókönyv, és pár hangsúlyosabb karakter.

Ami a színészeket illeti, nagy meglepetést egyik sem okozott, mindenki azt hozta, amit vártam tőle. Patrick Duffy soha sem lesz már jobb előadó, ahogy Linda Grey sem fog hirtelen empatikusabbá válni, és azt is nehezen tudom elképzelni, hogy Josh Henderson valaha hitelesebb legyen a rosszfiú szerepkörben. Ezzel talán nincs is semmi baj, ha tartják azt a színvonalat, amit a pilotban, akkor hosszú távon problémák ezügyben nem lehetnek. Külön pacsi az alkotóknak a csodálatos tájakért, a lenyűgöző jelenetekért, amik miatt tényleg úgy érezhettük, mintha mi is ott lennék a farmon – nekem legalábbis teljesen olyan feelingem volt. Ami miatt viszont nagyon haragszom, az a főcím, úgy tűnik luxus lett volna képekkel bemutatni a színészeket…

Értékelés: 7/10
Nem volt tökéletes, de a nosztalgia faktor erősen közrejátszott még nálam is, holott nem nagyon emlékszem a korábbi részekre. Annak, aki régen szerette a Dallast, szerintem ez is tetszeni fog, nekünk pedig, maradt ez a fajta újragondolás, ami nem rossz, de nem is kifejezetten jó. De még bármi lehet belőle – az utolsó percek pedig bizalomra adnak okot. Én maradok a folytatásra is. És ti?