Filmkritika: The Way Way Back – Az első igazi nyár (2013) Téma: Egyéb kategória

Végre, egy jópofa tinifilm! Amikor elkezdtem nézni, tulajdonképpen semmit sem vártam tőle, csak hagytam magam sodródni az árral. Végül meg is lepődtem, mert sokkal többet adott ez a film, mint amire az első percek alatt számítottam.

Ilyen egy igazi fejlődéstörténet, amivel tulajdonképpen bármi tud azonosulni. A film főszerepében a tizenéves Duncan, aki eléggé dühös az anyja új pasija miatt, a családja elnyomja, nem foglalkoznak vele, nem találja a helyét. Nyárra a férfi nyaralójába mennek, ott találkozik egy csinos lánnyal, majd állást kap, és végre kinyílik, legalább abban a közegben, ahol jól érzi magát.

Szeretem az olyan filmeket, aminek a központi eleme a karakterfejlődés. Nincs olyan ember, aki ne lehetne jobb, ne léphetné át a saját korlátait, és egyszerűen jó látni, hogy még ha egy fiktív, kitalált alaknak is, de hé, neki sikerült!

Duncannel rohadt egyszerű volt azonosulni, hiszen mind éreztük már magunkat elnyomva, megalázva, vagy éppen egy szerencsétlen lúzernek. Ahogy a srác kiállt magáért, megtanulta elfogadni önmagát és felfedezni az értékeit, az egyszerűen meseszép volt – különösen a film utolsó jelenetei.

Duncan anyja, a Toni Collette által alakított Pam is érdekes volt. Nála is megvolt a karakterfejlődési ív, és kifejezetten jól ábrázolták a középkori válságot, hogy a szerelem, és a “nem akarok egyedül maradni” félelem jegyében mennyi mindent vagyunk képesek benyelni, még akkor is, ha tudjuk, hogy ez így nem jó. A pasija pedig az első perctől idegesítő volt…

A harmadik szál, a vizipark tulajdonos Owené volt, aki végül Duncan mentora lett. Owen egy jópofa középkorú pasi, aki mindent akar, csak felnőni nem, de naná, hogy itt is történtek pozitív változások. Ó, és imádtam ám a viziparkos jelenteket, leginkább Duncan táncát, és a bulin történteket.

Értékelés: 9/10

Majdnem tökéletes, felemelő, elgondolkodtató és időnként nagyon vicces film Az első igazi nyár. Könnyedén megtalálhatja benne az ember önmagát, erőt meríthet a saját életéhez, és eközben még jól is szórakozhat. Feltétlenül ajánlom a megtekintését.