Filmkritika: A hihetetlen Hulk (2008) Téma: Egyéb kategória

A hihetetlen Hulk a tökéletes példa arra, hogy mi történik akkor, ha klisékből építkezik egy film, de nincs mögötte kellő kreativitás, ami miatt a klisé nem idegesítő, hanem szerethető. Kár érte, de nagyon.

Miről is szól a Hulk? Adott egy tudós, aki egy félresikerült kísérlet miatt idegbeteg zöld szörnnyé válik. Őt üldözi a kormány, élükön a gonosz ezredessel, aki fegyverként akarja használni Hulkot. Egy gonosz katona is a nyomába ered, aki még erősebb akar lenni. És hogy a lehető legcukibb legyen a helyzet: a gonosz ezredes lánya Hulk szerelme. Na, elaludtatok már?

Klisé klisé hátán, és a megvalósítás is rémesen unalmas. A film minden egyes perce kiszámíthatóan gagyi lett, egyetlen pillanatnyi meglepetést sem okozott. Az összes karakter úgy viselkedett, ahogy azt az első percben megjósoltam – és ehhez nem is kell különösebb tehetség, vagy írói véna. Annyira papírmasé karakterekkel volt dolgunk, ami Lifetime tévéfilmeknél is ritkán fordul elő.

Hiába volt itt szép látványvilág, és olyan tehetséges színészek, mint Edward Norton és Liv Tyler. Nem elég a körítés, ha a forgatókönyv egy katasztrófa, akkor a szarból Edward Norton sem tud mit kihozni. Persze, a színészek megtették a tőlük telhetőt, nem az ő hibájuk volt, hogy a végeredmény mennyire gagyi lett. Legjobban Nortont sajnálom, mert ő érezhetően kihozta a maximumot a karakterből, nála érződött, hogy mennyire próbálkozik. Abszolút nem az ő hibája, hogy ez ilyen lett.

A történetről meg inkább nem mesélnék, mert az egész film menekülésből, harcokból, némi romantikából, és sok-sok unalmas pillanatból áll. Nincs karakterfejlődés, hiányzik a meglepetés-faktor és sokszor teljesen hiteltelen a film. Azért egy jót kiemelek: a film elején egész jó volt a Brazíliában lévő üldözés. Na azt izgalmasan csinálták meg. (De azért szerencsétlen jobban is sajnálhatta volna kutyáját, aki a védelmében halt meg)

És hogy megemlítsem a legkínosabb perceket. A végén, amikor a két szörny verekszik, na az mindennek az alja. Pláne amikor Hulk összecsapta a tenyerét és eloltotta a kigyulladó repülőgépet, ahol felrobbant a benzin. Most komolyan… De maga a verekedés is kritikán aluli volt. Nem feltétlenül látványvilágban, mert az hozta a kötelezőt, hanem történetvezetésben, pláne a végén Liv Tyler üvöltésével.

Értékelés: 3/10

És még így is felül pontoztam… Hatalmas csalódás volt a film, mert sokkal jobbat vártam. Némi tehetséggel a forgatókönyvből valami jó is elsülhetetett volna. Viszont érzésem szerint a biztonságra mentek rá, klisékből építkeztek nulla kreativitással. Nem is lep meg, hogy nem készült azóta sem újabb Hulk film – remélem, hogy nem is fog.