Könyvkritika: Melissa de la Cruz – Az Elveszettek Szigete Téma: Egyéb kategória

Az utóbbi évek legjobb Disney Channel filmjének tartom az Utódokat, így naná, hogy kíváncsi voltam az előzményekre. Vajon milyen lehetett az élet az Elveszettek szigetén, mit éltek át a főhősök, akik a gonosz szüleik árnyékában nevelkedtek. Ez egy előzménykötet, romantikus szál tulajdonképpen nincs is, de még így is szerethető volt a történet, pláne mert imádom a Disney-meséket, így minden egyes utalás láttán elmosolyodtam.

A történet tehát az Utódok film előtt veszi fel a fonalat, és megmutatja, hogyan alakult ki a barátság Szörnyella de Frász, Jafar, a Gonosz Mostoha és Demóna gyerekei között, és megismertették a szigeten való élet nehézségeit is. De a lényeg a karaktereken volt, akik vívódtak a szüleik elnyomása alatt, folyamatosan azon feszengtek, hogy megfelelnek-e a túlzott elvárásoknak, miközben tudják, soha nem tudnak igazán megfelelni.

A regény lelki része nagyon működött, ezerrel átéreztem minden egyes karakter nehézségeit, a fájdalmaikat, és a személyiségük is csodálatosan kibontakozott. Tényleg előzménykötetként lehet hivatkozni a műre, megágyazott nem egy jelenetnek a filmből, és mindemellett sok apró utalást tett a már jól ismert mesehősökre is, felbukkant Morgó, Ficánka, Dzsinni és a gonoszok csatlósai is tiszteletüket tették. A “nosztalgia faktor” – ha fogalmazhatok így, nagyon működött, ahogy az apró poénok is, mint amikor a tévében Dove Cameron (a filmben Malt alakítja) Liv & Maddie sorozatát nézték, a főhős meg hasonlított Malhez, csak szőke volt.

Sok ponton viszont nevetségesnek éreztem a könyvet. Például amilyen “gonoszságokat” kitaláltak a srácok, annyira gyerekes volt, és eleve a sziget felépítése a rothadt ételekkel, amiket esznek, a hierarchikus rendszer, az állandó lopás, az iskola felépítése… Értem én, hogy a főhősök próbáltak a szüleikhez hasonlítani, azt hitték ez az elvárás, de maga a kivitelezés sajnos gyenge lett, még úgy is, hogy a karakterizálás nagyon működött. Tehát a dolgok lelki része remek volt, maga a kivitelezés, a “célok elérése” viszont sokszor gyermeteg, leginkább a regény elején.

Mire közeledtünk a végéhez, erőre kapott a könyv, és úgy lett egyre jobb, egyre izgalmasabb. Amikor Demóna varázslatos botjának a keresésére indultak, ott éreztem igazán, hogy magára talált az író, és volt értelme a korábbi alapozásoknak. Imádtam, ahogy a négy utód összebarátkozott, a trükkös út is tetszett, a szüleikről való kérdések, a kastély védelmi rendszere, és eleve az, ami utána jött.

Értékelés: 6/10

Előzménykötetként jól funkcionált, és szerethető is volt a történet, meg a karakterek is, de sokszor éreztem azt, hogy az író nem hozott ki mindent az alapanyagból, itt-ott pedig túlontúl gyerekes volt. Vagy csupán arról lenne szó, hogy nem én vagyok a célközönség? Akárhogyis, örülök, hogy elolvashattam.

Hogy tetszik a borító? Elképesztően szép! Elsősorban emiatt figyeltem fel a könyvre is. Az alma, a betűtípus, a színek, mesés! És maga a könyv is gyönyörű, kemény kötés, védőborítás, szép belső tipográfia. Minden elismerésem a kiadó munkatársainak.

Kinek ajánlom elolvasásra? Disney fanok mindenképpen vessék rá magukat, és persze azok is, akik szerették az Utódokat.