Könyvkritika: Becca Prior – A tanítvány Téma: Egyéb kategória

Az első magyar erotikus meleg regény – így reklámozzák ezt a One Direction fanfictiont, ami regény formátumban is napvilágot látott. Nyugodtan rásüthetjük a szexkönyv jelzőt, nem járunk messze a valóságtól. Most aztán igazán megértettem, miért szeretik az emberek annyira A szürke ötven árnyalatát. Tisztában vannak a hibáival, de elismerik az erényeit – pont így voltam A tanítvánnyal. Faltam a lapokat, naná, hogy élveztem a szexjeleneteket, de messziről ordítanak a könyv hibái.

A történetnek két narrátora van: Harry, a tizenhét éves gimis srác, aki nagyon heteró, nagyon csajozik, aztán meglátja a jóképű tanárát, a huszonéves meleg Lewist, és egyből beleszeret. Csak úgy, bumm! Persze Lewisnak is bejön a srác, elkezdődik a becserkészés időszaka, aztán végig szexelik a fél könyvet, hogy a végén bejöjjön egy konfliktus, amit messze túldramatizáltnak érzek. A srácok amúgy szimpatikusak, a köztük kialakult szerelem is az, lehetetlen nem drukkolni nekik.

A könyv különlegessége a dupla narráció, de más formában, mint a megszokott. Az összes jelenetet elmeséli mind a két karakter, így az adott történés mindkét nézőpontból megismerhető. Nem találkoztam még ilyen formával, és azt hiszem meg is értem az okát. Az elején még érdekesnek tűnt, a végére már unalmassá vált, hogy ugyanazt mondja el, ráadásul a két elbeszélési mód – stílus is durván egyforma volt, tehát teljesen egybement a szöveg, és nehéz volt elkülöníteni, és ugye dupláztunk is. Ha lettek volna kiemelt mellékszereplői a könyvnek, és a karakterek rájuk is koncentráltak volna, láttam volna értelmét az ilyen típusú narrációnak, de mindezek hiányában tényleg unalmassá vált hosszú távon.

Amit nagyon hiányoltam a könyv mellől, az egy véres kezű szerkesztő. Nagyon jót tett volna neki, ha kap egy komoly segítséget, mert rengeteg olyan hibája volt, ami javítható lenne, ami némi megbeszélés – átbeszélés után hitelesebbé tehette volna a történetet. Például Harry alig dilemmázott azon, hogy egyik percről a másikra megkívánt egy fiút. A regény végén a nagy drámai pont sem lett rendesen megalapozva, egy-egy elejtett mondattal, miszerint szerződés várja Amerikában Lewist, amit nem bonthat fel, máris hitelesebb lett volna az egész. A környezetük sem gyanakodott semmit kettejük viszonyáról, ami szintén fura, ahogy az is, hogy egy tanár házában egész nap ott lógtak a diákok, hogy videójátékozzanak. Csupa apróság, amire az ember legyintene, de annyi van belőlük, hogy ha neki állnék felsorolni, holnap is itt ülnék. Mindegyik egyszerűen javítható lett volna.

A regény legnagyobb erőssége a szex. Nem ál-prűdösködöm, nagyon szexin voltak leírva a jelenetek, írtó izgató volt, amit az a két pasi művelt egymással… jóformán minden helyszínen. Az írónő elmondta, a szexjelenetek megírásán dolgozott a legtöbbet, és ez látszódott is. Brutál jók lettek, nem csak erotikusak, hanem néhol még romantikusak is. A halványan megjelenő BDSM viszony még érdekesebbé tette a Harry és Lewis közti dinamikát. A srácok szerelme amúgy is tetszett, ha még nem is tartottam teljesen hitelesnek. Viszont a szexjelenetek tényleg ütöttek, és hitelesnek is tűntek a szememben, szóval ezért mindenképpen tapsvihart érdemel az írónő.

Értékelés: 7/10

A hibáitól eltekintve A tanítvány egy szerethető regény, ami nem is ad többet, mint amit ígér: sok szexet, erotikát, romantikus pillanatokat. Mindazonáltal bízom benne, hogy a november végén megjelenő második résznél már egy erős szerkesztői háttér is Prior mögött volt, és még ütősebb lehet a folytatás. Kíváncsian várom!

Hogy tetszik a borító? Nem igazán fogott meg. A puzzle-ös megoldás alapvetően érdekes, csak a kivitelezés nem varázsolt el. Jobban örültem volna egy szexibb borítónak, ami passzol is a sztorihoz.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha nem riadsz meg a meleg történetektől és kíváncsi vagy, hogy működik egy meleg szex könyv, mindenképpen olvasd el A tanítványt! Persze az sem hátrány, ha nem rühelled a One Directiont.