Fresh Off the Boat: Kritika a nagyon vicces első évadról Téma: Egyéb kategória

Alig pár nap alatt sikerült bedarálnom a Fresh off the Boat első évadát, holott csak azt terveztem, hogy ránézek a pilotra, mert annyi pozitív dicséretet kapott, hogy elkezdett érdekelni, miért is szeretik annyira. Látva a teljes évadot most már mindent értek, hiszen a Fresh off the Boat az egyik legjobb képernyőn lévő komédia. Vicces, egyedi, igazi humorbomba családi köntösbe csomagolva.

A sorozat Eddie Huang emlékirataiból készült, noha Huang újabban rengeteget támadja a sorozatot, és elhatárolódik tőle. Engem ez speciel nem foglalkoztat, egyszerűen élvezem a showt. A főszerepben tehát egy tajvani család, akik Washington kínai negyedéből a napfényes Floridába költöznek, hogy éttermet nyissanak és megvalósítsák az amerikai álmot. A széria 1995-ben játszódik, és a család beilleszkedését mutatja be, vagyis azt, mennyire nehéz dolguk van.

Már a ’90-es évek hangulatával megfogott a sorozat. A gyerekkoromra emlékeztetett, a rengeteg Melrose Place utalástól pedig hevesebben dobogott a szívem. A legjobb mégis a humor, hiszen írtó karaktereket alkottak meg, akiknek szuper vicces jeleneteket írnak. Tele van király egysorosokkal és olyan képsorokkal, ami láttán nem tudok nem röhögni. Leginkább a Raising Hope első évadaira emlékeztet, annál jobb ajánlólevél pedig nincs is. (Szipp, az a sorozat is hiányzik).

A kedvencem amúgy a két legkisebb gyerek, Emery és Evan, a stréber kis ázsiaiak, akik kvázi anyuci kis kedvencei. Legalábbis ez a felütésük, aztán az évad végére már egymás ellen gonoszkodó, a másikat bárányhimlővel megfertőző kis viccbombák lesznek, akiken nem tudok nem sírva röhögni. Egy csomószor fordult elő, hogy vissza kellett tekernem egy-egy jelenetet, mert annyira vicces volt, hogy újra át akartam élni.

A gyerekek közül a kiemelt szerepet persze Eddie kapta, ami alapvetően nem is gond, jófej a srác. Olyan kis menő tizenegy éves, aki oda van a rapért meg a hiphopért, és ennek megfelelően öltözködik, beszél és viselkedik. Tetszik, ahogy nála egyértelműen szembemennek az ázsiai sztereotípiákkal, és segítik az elfogadást, miszerint nem húzhatunk rá egy sémát egy adott rassz összes képviselőjére, mert az a séma bizony hamis lesz. Ezen felül Eddie-nek is voltak őrült jó jelenetei, a sztriptízes odacsapott, amikor meg összeeresztik vetélkedni az osztálytársaival, ott aztán nincs menekvés!

A szülőket is marha jól megoldották a készítők. Jessica ütős anyuka lett durván jó beszólásokkal. Azokon röhögtem a legjobban, amikor előadta a zsugori nőt, az pedig ahogyan megtalálta álmai munkáját egészen elképesztő. (Nem kapcsolta be a légkondit, mert hogy drága, ezért eladó házakban lebzselt, majd eladott egyet. Őrület :)). A kemény, határozott stílusát egyszerűen imádom. Az apuka is hasonlóan jó fazon, az éttermi kollégáival oltáriak a jelenetek. Szeretem az ilyen “félig még gyerek vagyok, de amúgy már felnőttem és tudok komoly döntéseket is hozni” típusú karaktereket, nagyon egyszerű azonosulni velük.

Értékelés: 10/10

Maximális élvezetet nyújtott a Fresh off the Boat első évada, így mindenképpen ajánlanám nektek darálásra. Egyedi humorral operál, gyilkos egysorosai és ütős karakterei vannak és árad belőle egyfajta hangulat, ami csak rá jellemző. A ’90-es évek és a család ázsiai mivolta pedig zseniális felütést biztosít.