Olvasmánylistám: 2015 február – 9 könyv Téma: Egyéb kategória

Úgy gondoltam érdekes és hasznos, ha minden hónap elején összegyűjtöm, hogy mely regényeket olvastam el az előző hónapban. Jó látni összesítve az aktuális listámat, amit a moly profilom segítségével raktam össze.

Kiderült, hogy februárban kilenc könyvet olvastam, ami hű de soknak hangzik, de volt köztük egy 60 oldalas kisregény, és több 200 oldal körüli mű is. Amire nagyon büszke vagyok, hogy a kilenc regényből öt magyar. Remélem a márciusi arányom is ennyire jó lesz.

Ha ki kellene választani a kedvencem a februári könyveim közül, akkor gondban lennék, mert a Carlo Párizsban, a Soha Senkinek és a Leányrablás Budapesten is 5 csillagos élmény volt. Legkevésbé a Waiting, Hoping, Wishing tetszett, azt félbe is hagytam, hiába volt LMBT könyv.

Alább bővebben is kifejtem a véleményem az olvasmányaimról.

1. Bódis Kriszta – Carlo Párizsban

– Tilos az Á könyvek (2014)

– Olvastam: január 27 – február 4.

– Kritikám: már megírtam, jövő héten publikálom

– Online megrendelés: most 15% kedvezménnyel

Nagyon mélyen megérintett ez a mű. A történet egy romatelepen játszódik, a főszerepben az ott élő, tinédzserek, akik megpróbálnak kitörni a nyomorból, több-kevesebb sikerrel, és eközben kénytelenek szembenézni a diszkriminációval, ami nem túl egyszerű. A regény mégsem volt depresszív hangulatú, rengeteget nevettem olvasás közben!

2. Charles Benoit – Te voltál

Móra könyvkiadó (2012)

– Olvastam: február 7 – 10.

– Kritikám: Értékelés: 8/10

– Online megrendelés: most 15% kedvezménnyel

Annyira szerettem olvasni ezt a könyvet. Remekül bemutatta, hogy mit él át a gimnáziumban egy kirekesztett tini fiú, és mennyire romboló hatással tud lenni, ha azt érzi, nincs senki, aki támogatná őt az életben. Az út, amit a főhős bejárt döbbenetes, ahogy a végkifejlet is. A regény utolsó sorai viszont kikészítettek, utálom, ha rám bízza az író, hogy döntsem el én, mi történt a karaktereivel…

3. Demcsák Zsuzsa – A másik életem

Athenaeum Könyvkiadó (2014)

– Olvastam: február 10 – 17.

– Kritikám: Értékelés: 9/10

– Online megrendelés: most 15% kedvezménnyel

A bulvársajtóból ismerjük már Zsuzsa kálváriáját, aki a családon belüli erőszak áldozata. Könyvet írt az életéről, és bemutatta több nőtársát is, akik elmesélték, milyen nehéz időszakon vannak túl, és mennyire megkeserítette az életüket az a férfi, akinek szeretni és oltalmaznia kellett volna őket. Mélyen megérintett a mű, örültem, hogy Zsuzsa a nemes cél mellé állt, csak az bánt, hogy kimaradt a férfi nézőpont, és nem került szóba milyen a másik oldal, amikor egy nő bántalmazza a férfit, akivel kapcsolatban él.

4. Kae Westa – A démon és a papnő

Könyvmolyképző Kiadó (2014)

– Olvastam: február 13 – 20.

– Kritikám: még nem tudom, hogy írok-e róla

– Online megrendelés: most 15% kedvezménnyel

Az I. Aranymosáson fedeztem fel a történetet, az elmúlt évek során jó barátságba kerültek a szerzővel, így a regényt is kíváncsian vettem a kezembe. Abszolút nem csalódtam, Kae stílusa erős és lendületes, már-már szépirodalmi. A karakterei hitelesek és szerethetőek, a történet pedig pörgős és tele van WTF pillanatokkal. A fantasy jelleg miatt pár dolog nem tetszett, de a könyvet összességében imádtam, bárkinek szeretettel ajánlom.

5. Komal Kant – Mire jó a rosszfiú?

LOL Könyvek (2015)

– Olvastam: február 20 – 21.

– Kritikám: Értékelés – 6/10

– Online megrendelés: most 20% kedvezménnyel

Bajban voltam ezzel a könyvvel. A főszereplőnőjét nagyon nem szerettem, hiába éreztem azt, hogy a szerző próbálja árnyalni a karaktert, és szerette volna megmagyarázni, miért olyan szemét a környezetével. Mégsem jött át, és emiatt valahogy a könyv sem nyerte el annyira a tetszésem, hiába volt szórakoztatóan megírva.

6. Böszörményi Gyula – Leányrablás Budapesten

Könyvmolyképző Kiadó (2014)

– Olvastam: február 21 – 24.

– Kritikám: Értékelés – 10/10

– Online megrendelés: most 15% kedvezménnyel

Olyan pozitívan csalódtam ebben a könyvben 🙂 Kicsit szkeptikus voltam, mikor elkezdtem olvasni, mert hogy nyomozós, ráadásul az 1900-as évek eleje, és így tovább…. De az író hamar meggyőzött arról, hogy milyen tehetséges, a könyve pedig kiemelkedően jó. A stílus fogott meg a leginkább, egyszerűen imádtam olvasni.

7. Beate Teresa Hanika – Soha senkinek

Móra Könyvkiadó (2011)

– Olvastam: február 24 – 25.

– Kritikám: Értékelés – 10/10

– Online megrendelés: most 15% kedvezménnyel

Ismét egy nagyon kemény témájú könyv… Egy tizenhárom éves kislányról szólt, akit a nagyapja folyamatosan fogdos és zaklat, s hiába szól a családjának, azok nem hisznek neki. Mélyen megrázott a könyv, elgondolkodtatott és egyben meg is ijesztett, mert ilyen simán előfordulhat a valóságban, és sajnos elő is fordul…

8. Nic Starr – Waiting, Hoping, Wishing

Amerikai magánkiadás (2014)

– Olvastam: február 25 – 28.

– Kritikám: nincs, és nem is lesz.

Az idei egyik újévi fogadalmam az volt, hogy több angol nyelvű könyvet is el fogok olvasni. A választásom most erre a 62 oldalas LMBT regényre esett, ami sajnos idővel annyira nem nyerte el a tetszésem, hogy félúton egyszerűen abbahagytam az olvasást. Pedig tetszett a fülszöveg, csak a könyv kivitelezése nem. Két meleg barátról szólt amúgy, akik közül az egyikük fülig szerelmes a másikba, aztán meg a végén vagy összejönnek, vagy nem. Őszintén, annyira unalmas volt már a közepén, hogy a végére sem tekertem, hogy lássam, összejött-e a két főhős.

02-sor

9. Kemény Zsófi – Én még sosem

Tilos az Á könyvek (2014)

– Olvastam: február 25. – március 2.

– Kritikám: még nem írtam meg, de jövőhéten sort kerítek rá.

– Online megrendelés: most 15% kedvezménnyel

Nagyon kíváncsi voltam már erre a könyvre, hiszen a szerzője Kemény Zsófi, a slam magyar hercegnője. (És jah, a könyvben természetesen a slam is megjelenik). Volt pár problémám olvasás közben, ezt majd a kritikában bőven kifejtem, de alapvetően tetszett a könyv, mert félelmetesen realista és őszinte volt. Ágó karaktere pedig annyira zseniális volt, sose fogom elfeledni a srácot.