Könyvkritika: Stephen King – Az Álomdoktor Téma: Egyéb kategória

Most is Petra egyik könyvkritikáját olvashatjátok el, korábban A sátán lányai, és a Behálózva kapcsán már megosztotta velünk a gondolatait. Most Stephen King sikerregénye, azÁlom doktor a téma, ami a klasszikus Ragyogás folytatása. Érdemes elolvasni a kritikát!
A regényről röviden: Nagyon vártam már, hogy elolvassam végre az Álom doktort, mert igazán kedvelem az író könyveit, és a stílusát úgy szintén. Úgy tartom, hogy King egyik legjobb műve a Ragyogás. Már az első kötettel magasra tette a mércét. Féltem tőle, hogy nem sikerül, hozni az első szintjét, de szerencsére alaptalanul. King továbbra is megkerülhetetlen alakja a kortárs irodalomnak, és ez így van jól. Az Álom doktor pedig legalább annyira izgalmasra sikeredett, mint a Ragyogás. Sőt, néhol talán még túl is szárnyalta azt.

A történetről: Tulajdonképpen ott folytatjuk, ahol a Ragyogást abbahagytuk. Danny, a ragyogó kisfiú felnő, és az életét továbbra is nagyban befolyásolja a múltja, és a különleges képességei. Megismer egy lányt, aki még nála is különlegesebb, és erősebb. Együtt veszik fel a harcot a gonoszak ellen. Utóbbi a negatív oldal, akik már halottak, de az élők halálából táplálkoznak.

Nagyon tetszett!: A regény izgalmas volt, végig fenntartotta a feszültséget. Izgultam a két oldal összecsapása miatt, mert csak remélni lehetett a pozitív végkifejletet.

Ami kevésbé tetszett: Rosszat nem igazán tudnék mondani róla. Általában mindig találok egy-két pontot a könyvekben, ami nem igazán nyeri el a tetszésemet, de itt és most erről szó sem volt. Az Álom doktort végig szerettem, eközben s izgultam Dannyért, és Abraért. Méltó folytatása a Ragyogásnak.

A karakterekről: Az Álom doktor karakterei szerethetőek, emberiek. Meg van a  sötét és a jó oldal is. King megteremt nekünk megint egy különleges világot, a halottakról, akik visszatérnek. Jól elkülönül a két világ, jó és gonosz harca. De semmi sem fekete vagy fehér, a jókban is ott a rossz, a gyarlóság.  A főszereplő jól volt ábrázolva, tipikusan önmarcangoló, érzelgős ugyanakkor határozott és jólelkű figura,könnyű volt megszeretni,és drukkolni neki, ahogy a másik főhősnek is Abrának, különleges ízt adott a könyvnek,hogy egy középkorú lecsúszott, de jólelkű, pasi, és egy aranyos, okos kislány a  vezető a karaktere a regénynek. Akiket nem köt össze semmi, csak a ragyogás. Ennek tökéletes ellenpólusa volt  a gonosz, gátlástalan Rose, és csapata, bár bennük is felehetett fedezni mélyen azt a kevés jót. Hiányoltam a könyvből a szerelmet, ami azért általában helyett szokott kapni az író történeteiben. Itt inkább a barátság volt hangsúlyos, ami viszont nagyon tetszett.

Némi spoileres gondolatmenet: Danny tulajdonképpen azért Álom doktor, mert segít a betegeknek meghalni, hogy ne szenvedjenek. Haldoklókat vezet a túlvilágra. Talán emiatt is, de az élete kisiklik, és ugyanaz a szenvedély ragadja el, mint az apját. Az alkohol segít nekü menekülni a  képek, és a jövőbeni látomások elől. Nagy utat tesz meg, amin segítségére lesz Abra, és a régi, és újonnan szerzett barátai. Ez az ötlet nagyon tetszett, feldobta az egész regényt.

Konklúzió 10/10: Izgalmas ,fordulatokban gazdag szerethető, néha igazságtalan,és szomorú. Ez az Álom doktor. Újra ki kell emelnem, hogy mennyire méltó folytatása a Ragyogásnak. Eltudnám képzelni, hogy legyen még további folytatás is. Kíváncsi vagyok hogyan alakulnak  a szereplők élete, a lezárás,félig-meddig nyitott ,úgyhogy akár lehetőség is lenne rá. Csak ajánlani tudom mindenkinek aki szereti, a minőségi thillert, a miénkénél kicsit misztikusabb világot, és a kitűnő karaktereket.