Könyvmánia: Így olvasok én Téma: Egyéb kategória

Többek közöttZoey és Liliane_Evans is felkért, hogy töltsem ki az “Olvasási szokások TAG“-et, amit már amúgy is meg szerettem volna tenni, mert jópofák ezek a könyves kérdőívek. Szóval, íme a válaszaim 🙂

1. Szoktál nassolni olvasás közben?

Volt már rá példa, például amikor nagyon jó a könyv, nem tudom abbahagyni az olvasást, de majd’ meghalok éhen. Így jártam például nyáron a Vámpírakadémiával, nem tudtam letenni egy percre sem, így az éhségemet csillapítandó megettem egy csomag chipset olvasás közben. Ja, és nem sokkal később meg is ebédeltem úgy, hogy közben olvastam. Igen, ennyire jó a Vámpírakadémia.

2. Mit szeretsz iszogatni olvasás közben?

Igazából semmit. Maximum vizet, ha megszomjazom.

3. Szoktál írogatni a könyvekbe, vagy kivagy magától a gondolattól is, hogy firkálj beléjük?

Volt már rá példa, hogy beleírtam. A Hátsó bejárat olvasása közben például a nekem tetsző dolgokat szövegkiemelővel kisatíroztam, és azokat a leírásokat is, amiket nagyon utáltam. Kicsit színes lett így a könyv, de nem bánom, mert ha majd felnyitom valamikor egyből látni fogom, mi a rossz, és mi a jó benne, így szerzőként ezeknek hasznát vehetem.

4. Hogyan jelölöd, hogy hol tartasz a könyvben?

Régebben egyszerűen csak félbehajtottam a lapot, ahol éppen tartottam. Mostanság azért már könyvjelzőt használok, ha éppen papírkönyvet olvasok. Szerencsére a legtöbb olvasnivalóm e-könyv, a Kindle pedig megjegyzi hol tartok éppen, így azért egyszerűbb az élet.

5. Mindig el kell jutnod egy fejezet végéig, vagy le tudod tenni bárhol?

Nem szoktam ezzel bajlódni, ott hagyom abba, ahol éppen tartok.

6. Olyan ember vagy, aki elhajítja a könyvet a szoba másik sarkába, ha nagyon idegesítő regényt olvas?

Volt már rá példa. Konkrétan A Végzet ereklyéi sorozatot dobtam el néha a szoba másik végébe, hogy aztán felkeljek, megkeressem hol is tartottam, és olvassak tovább. Egyszerűen máig nem hiszem el, hogy merészelt Cassandra Clare előállni azzal, hogy Clary és Jace testvérek. A telenovellákban is ritkán mernek előhozakodni ezzel, és okkal. Ez a klisék legalja, ettől már csak “az amnéziás lettem, így nem emlékszem rá, hogy szeretlek” a cikibb.

7. Ha szembejön veled egy ismeretlen szó, azonnal rákeresel?

Nem szokásom. Általában annyira belemerülök a könyvekbe, hogy nem esik jól a géphez menni, hogy beleírjam, melyik szót nem ismerem. De az igazság az, hogy ritkán találkozom számomra ismeretlen szavakkal. Persze, elsősorban Young és New Adult irodalmat olvasok, így ebben semmi meglepő nincs.

8. Mit olvasol most?

A hétvégén két könyvet is befejeztem. Szombaton a Geek Girl-t, ami nagyon cuki volt, alig várom a folytatást, vasárnap pedig a Hátsó bejárat c. regény végére értem. Utóbbin még mindig agyalok, nem tudom eldönteni, mennyire kell komolyan venni azt a könyvet. Ma kezdem majd el komolyabban a Hogyan szeress olvasását.

9. Van kedvenc helyed, vagy időpontod az olvasásra?

Időpontom nincs, mindig akkor olvasok, ha éppen ráérek és kedvem van hozzá. Hely pedig, nos, az ágyam. Fekve szeretek a legjobban olvasni, ezért is jó a kindle, bármilyen pozícióban kényelmesen tarthatom.

10. Milyen könyvet vettél legutóbb?

Még júniusban a Párválasztó történeteket. Olyan gyorsan megrendeltem, ahogy csak tudtam, mielőbb el akartam olvasni.

11. A sorozatokat vagy az egyrészes könyveket szereted jobban?

Passz. Egyrészes könyvekből is vannak nagyon kiválóak, mint a Tizenhárom okom volt, vagy a Csillagainkban a hiba. Viszont a Vámpírakadémia hat, vagy a Párválasztó-trilógia három részét egyáltalán nem éreztem túlzásnak. Szóval, én annak a híve vagyok, hogy amíg van miről írni, addig szóljon a rock n’ roll, ha valaki sorozatot tervez, de amikor szemmel láthatólag csak azért jön a negyedik-ötödik-hatodik rész, mert sikeres a regény, akkor azt nagyon nem csípem.

12. Van olyan könyv, amit mindig előrehozol, és szeretettel ajánlasz mindenkinek?

Persze, vannak ilyenek. Újabban az Oh, boy! és a Vámpírakadémia könyvsorozat az, amit minden olvasni szerető ismerősömnek szívesen ajánlgatok.

13. Hogy rendszerezed a könyveidet?

Magasság szerint. Utálom amúgy, hogy nem egyforma magasak a könyveim.