Trónok Harca: Szinkron nélkül nem az igazi Téma: Egyéb kategória

A Trónok harca számomra már nem ugyanaz. Egyáltalán nem élvezem a megtekintését annyira, mint eddig. Kénytelen voltam átváltani ugyanis az eredeti verzióra, és elborzadva hallom a színészek eredeti hangját. Magyarul sokkal erőteljesebben, színesebben és jobban szólalnak meg a karakterek, gondolok itt elsősorban Cersei-re, meg arra a pasira akinek levágták a micsodáját és kiskorában úgy élt, hogy a popóját felkínálta megvételre. (Igen, ennyire vagyok tisztában a nevekkel). És miért kellett váltanom? Az emberek és a weboldalak miatt. Nem tudom úgy átgörgetni a Facebook falamat, hogy ne futnék bele egy-egy spoilerbe, arról nem is beszélve, hogy az [origo]vagy a comment:com leadjeiben és sokszor még a címben is mennyire spoileresen értekezik a sorozatról. Mivel jómagam spoilerfóbként jobban szeretek meglepődni az adott epizódon, mint előre tudni annak a tartalmát, kénytelen voltam áttérni a feliratos verzióra. Utóbbit egyébként nagyon sajnálom, mert magyarul sokkal jobban tetszett a sorozat. Ég és Föld a kettő közti különbség. Persze, értem én az álláspontot, miszerint eredetiben minden jobb, és tényleg vannak brutálisan rossz minőségű szinkronok, de speciel a Trónok Harcáé nagyon is ütős. Mondom mindezt úgy, hogy (sajnos) három részt „kellett” feliratosan néznem.

De hogy magáról a sorozatról is beszéljek, ne csak arról, hogyan hallom, ideje számot vetni a negyedik évad első három részéről is. Nos, továbbra is követhetetlen számomra, sokszor csak kapkodom fejem, hogy akkor „ő most ki is?”, és sajnos időbe telik, mire leesik. A nevek megjegyzését már réges-régen feladtam, örülök, ha be tudom azonosítani arc alapján az adott karaktert. A sok felé húzás miatt pedig kicsit úgy érzem, mintha nem pörögne maga a sorozat. Szerencsétlen Dany is már négy éve menetel, hogy végre célt érjen, de még mindig a rabszolgákkal foglalkozik. Tudom, vannak frankó online térképek, amik megmutatják mekkora bitang távolságok vannak a sorozat világában, de egy mezei néző sem fog csak úgy rákeresni, éppen ezért kellene valahogy még inkább érzékeltetni mégis, mekkora távolságok vannak a Trónok harca univerzumában. A kosztümök, a látványvilág no meg a CGI továbbra is nagyon Pazar, konkrétan a második részben lévő templomos jelenet, meg az azt követő percek annyira nagyvolumenűek voltak a látványát tekintve, hogy nem tudtam nem élvezni. Spoileresen folytatom a kép alatt.

 

A sorozat az apróbb hibái ellenére mégis ütős, mert a legjobb elemei, a WTF momentumok megmaradtak, emellett pedig néhány szereplőnél nagyon jól működik a karakterizáció. Aryát például nagyon szeretem, nála pedig hatványozottan csípem azt, hogy milyen utat járt be. Ahogyan szánt szándékkal megölte azokat a katonákat az zseniális volt, és még ütősebb lett az egész, amikor az erkölcsi iránytűjét felfedve megmutatta, mennyire nem tetszik neki, amikor Sandor (?) kirabolta azokat a parasztokat. Szóval, ebben még mindig ütős a show, csak ne lenne annyi szereplő, és ne próbálna meg annyi helyszínen játszódni egyszerre. Utóbbinak pedig az még nagy hátránya, hogy sok olyan karakter van, akit megszerettem, és pont ezért sajnálom, hogy kevés idő jut rájuk. Sansáról például akár egy külön részt is megnéznék, úgy szeretem. Ó, és az új biszexuális karakter, a herceg, na remélem ugyanilyen sokat szerepel majd a későbbiek folyamán is, mint most

Annyira imádom, amikor derült égből villámcsapásként megölnek egy főbb szereplőt. Sorozatnézőként nem ehhez vagyok szokva, azt pedig mindannyian tudjuk, hogy az átlag-szériákban milyen ritkán nyírnak ki egy igazi főszereplőt. Joffrey halála számomra hatalmas meglepetés volt, pedig a Vörös Nász után akár számíthattam is volna hasonlóra. Ahogy korábban írtam, engem nem idegelt annyira a srác, úgy érzem vannak tőle nagyobb gonoszak is a sorozatban, szóval, mindenképpen hiányozni fog. A színész hihetetlenül jól hozta a figurát, és azok a jelenetek, amikor Joffrey megalázta mindenki előtt a törpét (Tyrion?) na az brutál volt. Szerettem még azt is, ahogy a Joffrey felesége (valamilyen Tyrell asszem) beszélt a nagyanyóval arról, hogy ő most akkor királynő-e. No meg amikor Joffrey nagyapja (valamilyen Lannister) magyarázott az új királynak, Joffrey öccsének, no azt a részletet is nagyon szerettem.

Értékelés: 7/10
Mindent egybevetve továbbra is remek szórakozás a Trónok harca, tényleg ütős darab, csak magyar felirattal sajnos sokkal kevésbé élvezhető a számomra, mint magyar szinkronnal. Ez persze csak az én véleményem, teljesen megértem azt, ha mások másként vélekednek a témában.