2013-AS OLVASMÁNYLISTÁM – 47 KÖNYVKRITIKÁT ÍRTAM IDÉN Téma: Egyéb kategória

Habár mindig is nagy könyvfaló voltam, de a blogon ennek nem nagyon volt nyoma, ugyanis csak áprilisban fogadtam meg azt, hogy minden egyes általam elolvasott könyvről kritikát írok. Ezt a döntést pedig azóta is áldom, hiszen rájöttem mennyivel jobban el tudom magamban raktározni az élményt, ha írok róla, leírom mi tetszett és mi nem. Ez számomra elsősorban kezdő szerzőként is fontos, hiszen ha meglátom másnál a szerkezeti hibákat, azokat a lehetőségeket amiktől jobb lehetett volna az adott kötet, az hatalmas előnyt jelent a saját kézirataimnál is. Természetesen a legjobb az, ha a profiktól tanulhatok, amikor az élményen túl érezhetően bővül a szókincsem, ha jobban ki tudom fejteni a mondandóm köszönhetően egy remekül megírt regénynek. Aki olvas, az tényleg tanul 🙂

Azt még mindenképp meg kell jegyeznem, hogy bloggerként mennyire örülök annak, hogy mennyien szeretitek a könyvkritikáimat, az pedig csak hab a tortán, amikor jelzitek, miattam elolvastatok valamit és nektek is tetszett. Szóval, a 2013-as év csak bemelegítő volt, jövőre még több könyvkritikát olvashattok az oldalon. Bár, azt hiszem idén sem panaszkodhatott senki, ugyanis 48 könyvről írtam kritikát áprilistól kezdve. Juhú 🙂

Nem is szaporítom tovább a szót, íme, az idei könyvkritikáim.

ÁPRILIS

  • Leiner Laura – Szent Johanna Gimi 7 +8: Az április egy része az SZJG jegyében telt, hiszen egymás után olvastam el a sorozatzáró köteteket. A lezárások ugyan nem tetszettek annyira, mint a sorozat első részei, de ettől függetlenül kellemes emlékként él bennem Laura története.

MÁJUS

  • Meg Cabot – A Neveletlen hercegnő naplója: Csodálatos májusom volt, ugyanis felfedeztem tinikorom kedvenc sorozatát. Igen, bő másfél hónap alatt nem csak a teljes sorozatot olvastam el, hanem Cabot pár könyvét is, mint Az a balfék Tommy Sullivan, a Hogyan legyünk népszerűek? és a a Tinibálványt is. Sajnálom, hogy utóbbiakról nem írtam kritikát :/
  • Lakatos Levente – Bomlás: Talán az időzítés volt rossz, talán a krimi/thriller műfaja az, ami még mindig nem nekem való, ugyanis 2013 egyik legsikeresebb magyar könyvét nem sikerült teljesen megszeretnem. Mindazonáltal annak örülök, hogy többen elolvastátok a Bomlást a kritika után.
  • JÚNIUS
    • Shin-Kyun Sook – Vigyázzatok anyára: Rendkívül megható volt ez a regény, ahol a szereplők az idős anyjukat keresték rendületlenül, aki eltűnt a Szöuli metróállomáson. Ha nem E/2-ben íródik, akkor biztos jobban megszeretem.
    • Ryan Loveless – Ethan & Carter: Életem második meleg könyve amit elolvastam, és imádtam minden egyes sorát. Nemsokára újra elolvasom, mert ez egy olyan könyv, amit egyszer átélni nem elég.
    • Szepesi Nikolett – Én, a szexmániás: Nyáron (is) divat volt utálni ezt a könyvet, én viszont nagyon szerettem. Még mindig úgy gondolom, hogy egy hölgy annyit és úgy szexel, ahogy akar, emiatt pedig hülyeség bárkit is elítélni…
    • Kemese Fanni – A napszemű Pippa Kenn: Az I. Aranymosás győztesének debütáló regénye elnyerte a tetszésem, a történet jó volt,  a stíluson néhol lehetett volna csiszolni, de ettől függetlenül várós a folytatás.
    • Katona André – Mennyi időnk van: Az év legnagyobb csalódása volt ez a könyv. Talán az LMBT téma miatt is, de sokkal többet, és sokkal jobbat vártam attól, mint amit végül megkaptam. Úgy sajnálom :/

JÚLIUS

  • Csukás István – Berosált a rezesbanda: Olyan jó volt egy kicsit újra gyereknek érezni magam, és egy aranyos Csukás-könyvet olvasni 🙂
  • Veronica Roth – A Beavatott: Hú, hogy ez a nyitás mennyire odacsapott! Az a világ amit Roth felépített, már az első kötetben is rendkívül impozáns volt.
  • Max Brooks – Wolrd War Z: Elképesztő volt ez a könyv. Dokumentarista jelleggel készült, egy fiktív zombi világháború eseményeit rekonstruálta a túlélőkkel történő beszélgetés által. A film meg sem közelíti a könyv okozta élményt.
  • Kirstin Gier – Smaragdzöld: Ha már a Rubinvörös trilógia végére értem, úgy gondoltam érdemes egy kritikában elmondani a három könyvről alkotott véleményem. A lezárás sajnos túl gyors és hirtelen volt, de maga a trilógia jó és szerethető.
  • Kiera Cass – A Párválasztó: Az idei esztendő másik nagy szerelme volt Ámerica története, a szegény lányé, aki a palotába kerül, mint a 35 kiválasztott egyike, a győztes pedig királynő lesz. Az első kötettől már csak a második volt jobb.
  • Beverly Donofrio – Fiúk az életemből: A filmet direkt csak a könyv elolvasása után csekkoltam. Mindkettő tetszett, Beverly igaz történeten alapuló regénye pedig varázslatos olvasmány.
  • Tammara Webber – Egyszeregy: Amikor olvastam ezt a New Adult könyvet nem hittem volna, hogy idén ez lesz a legjobb NA olvasmányom. Utólag visszatekintve aranyos, szerethető és komoly mondanivalóval felruházott könyvről van szó.
  • Barbara-Taylor Bradford – Kezdd velem újra az életed: Azt hittem nagyon fog tetszeni, és nagyon fogom szeretni, de abszolúte nem varázsolt el ez a könyv.
  • Jennifer Armentrout – Obszidián: Bár a Luxen-sorozat első része kísérteties hasonlóságot mutatott bizonyos elemeiben az Alkonyatra, az Obszidiánba mégis beleszerettem – vagy talán Daemonba 🙂 -, szóval, a polcon a folytatás, hamarosan rá is vetem magam.
  • Cora Carmack – Szakítópróba: Rendkívül üdítő volt ez a könyv. Nyers, de szerethető stílus, egy kicsit bugyuta történet, de Bliss szüzességének az elvesztéséről szóló sztori meglepően megnyerő.
  • AUGUSZTUS
    • Candace Bushnell – Carrie Naplója: A sorozat miatt nagyon kíváncsi voltam már a könyvre is, így alap volt, hogy mielőbb elolvashassam azt is. A kritikám leginkább a könyv és a sorozat közti különbségekről szólt. Egy biztos: mindkettőt imádom.
    • Candace Bushnell – Nyár és New York: A Carrie naplója folytatása sem okozott csalódást, sőt, utólag belegondolva talán az elsőtől is jobban tetszett. Úgy sajnálom, hogy nincs harmadik kötet.
    • Isaac Marion – Eleven testek: A filmet februárban láttam és nagyon bejött, de szokás szerint a regény az még jobban tetszett. Azt azért meg kell jegyeznem, egész ütős könyvadaptációt álmodtak a vászonra a film kreátorai.
    • John-Elder Robinson – Nézz a szemembe: Egy meglepően őszinte és felkavaró memoár ez, ahol a szerző az asperger szindrómájáról és a kalandos életútjáról beszélt. Jó érzés volt megismerni egy ennyire eredeti életutat és magát az aspergert is.
    • Joanna Trollope – A másik család: Fertelmes volt. Ezután fogadtam meg magamnak, hogy ritkábban merészkedem a komfortzónámon kívülre, és ezentúl inkább a saját ízlésvilágom alapján választok olvasnivalót.
    • Sophie Hannah – Idegen arcocska: Itt csak a könyv felét olvastam el, mármint, minden második fejezetet, ahol az anya narrált. Izgalmas volt az, ahogyan így felépült a bűntény, tetszett. Viszont, ha a nyomozó nyomozását is olvasnom kell, tuti nem értem volna  végére.
    • Cat Patrick – Forgotten: Úgyis elfelejtem: Varázslatos volt ez a könyv. Hihetetlen módon megcsavarta a “lány, aki elfelejti mi történt vele aznap” elméletét, a szerelmi szál ábrázolása pedig emlékezetes maradt. Szerettem ezt a könyvet.
    • Stephen Chobsky – Egy különc srác feljegyzései: Az év egyik legemlékezetesebb olvasmánya volt ez. A film is odacsapott rendesen, de írásban látva a történetet felemelő érzés volt. Annyi mindent megmozgatott bennem a történet, olyan sok dologról elgondolkodtatott. Okkal kötelező olvasmány sok amerikai iskolában – bár itthon is az lehetne.

SZEPTEMBER

  • Maros Edit – Hűvösvölgyi suli 1.: A két tini-ikerlány gimis kalandjai aranyosak voltak, az első kötet vége különösen tetszett. Érdekes volt még az e-mailes/skype-os/narrálós megoldás, mégha’ néha az őrületbe is kergetett vele a szerző. Azt hiszem elolvasom valamikor a két folytatást is.
  • Jay Asher & Carolyn Mackler – Kezünkben a jövőnk: Először is ’90-es évek rulz 🙂 Az alapsztori, miszerint a ’90-es években egy tinilány gépén megjelenik a Facebook, és a 15 évvel későbbi kiírásait látja, egyrészt elképesztő volt. A megvalósításnál már akadtak némi gyengeségek, de mindent egybevéve remekül szórakoztam, míg olvastam.
  • Szepesi Nikolett – Orgazmuspontok: Mit is mondhatnék… Nekem már az első rész is nagyon tetszett, de a folytatás azt hiszem még jobban bejött. Tetszik ez a “nagyvárosi csaj vagyok, aki azzal kefél akivel akar“-stílus. A közfelháborodás továbbra is hidegen hagy, mert nekem tetszik, mások pedig gondoljanak azt, amit szeretnének 🙂
  • Bruck András – Elárult szavak: Kortárs magyar szépirodalmi műről van szó, amiben bár lehetett volna spiritusz, végül egy kifulladt lufinak tűnt számomra az egész. A nyelvezet, a szókincs viszont szép volt.
  • Allan Hollinghurst – A szépség vonala: A brit klasszikus könyv csak most jutott el hozzám, pedig LMBT irodalom. Sebaj, élveztem minden egyes sorát, még akkor is, ha a szépirodalmi jelleg miatt nehézkesebben ment az olvasás, mint egy átlagos regény esetében. Imádtam Nick történetét, a kétes döntéseit és a brit csillogó pompa bemutatását a ’80as években. Még több ilyen könyvet kérek szépen 🙂
  • Leiner Laura – A Szent Johanna Gimi Kalauz: Az SZJG-korszak lezárásul szolgált számomra a kalauz elolvasása. Leginkább a kimaradt jelenetek tetszettek. Habár  bolti ára enyhén sok(k), de igényes, szép és tartalmas kiadványról van szó, SZJG-fanoknak ajánlott elolvasásra.

OKTÓBER

  • Lylia Bloom – Ellopott életek: Ha engem kérdeztek, szerintem ez volt az év legjobb magyar könyve, legalábbis azok közül, amikhez szerencsém volt. A fiatal lány története, aki a testvére keresése közben végül egy bordélyházban köt ki, teszem hozzá, nem önszántából, egyszerűen zseniális lett. Lylia Bloom nevét érdemes megjegyezni!
  • Kalapos Éva – D.A.C. Egy új élet: Végre, egy olyan tinikönyv, ami valós problémákat fest le, mint a droghasználat és az étkezési zavarok 15 éves kor alatt. Kellett már egy ilyen remek könyv a magyar piacra. Alig várom a folytatást.
  • Elizabeth Richards – A sötétség városa: Rettentő jól indult ez a könyv, a világ felépítése is ütős volt, csak sajnos félúton valami elromlott, a vége pedig Éhezők viadala klónná alakult. Nem tudom érdekel-e a folytatás.

NOVEMBER

  • Beth Reekles – Kissing Both: Csókot vegyenek: Alapvetően aranyosnak nevezném, de a hősnő rém idegesítő volt, és maga a konfliktuskezelés is bőven hagyott kívánnivalót maga után… Ami pedig a borítót illeti, pfuj, nagyon ronda, vagy csak én gondolom így?
  • Meg Rosoff – Majd újra lesz nyár: Szintén hatalmas élmény volt a könyv olvasása. Rosoff világképe a harmadik világháborúban egymást kereső szerelmesekről fergetegesre sikerült. Plusz végre egy olyan Young Adult disztópia, ami csak egy kötetes. Habár olvastam volna tovább is, de azt hiszem ez így, egy könyvben lett tökéletes.
  • J. Sterling – A hibátlan játék: Szintén nagy csalódás volt ez a könyv, de persze az is lehet, hogy én vártam sokkal többet attól, mint amit ez nyújtani tudott. Akárhogy is, ebből a sztoriból bűn trilógiát kreálni, mert a töltet egy kötetre is kevés…
  • Becca Fitzpatrick – Vihar előtt: Mákom volt, mert a Csitt Csitt sorozat harmadik kötetében Nórának amnéziája lett, így velem együtt elevenítette fel a korábbi részeket – ami számomra csak jó, mert kezdtem elfelejteni mi történt benne korábban. Amúgy szerethető volt ez a vörös pöttyös is 🙂
  • Kiera Cass – Az Elit: A Párválasztó folytatása talán még az első résznél is jobban tetszett. Érdekes a szerelmi háromszög,  világ ábrázolása is nagyon tetszik, és már alig várom, hogy a történet végére érjünk, és minden kérdésemre választ kapjak. 2014 legjobban várt könyve perpillanat a Párválasztó 3 része 🙂
  • Szűcs Vanda – Egy ikerpár titkos naplója: Ha azt nézem, hogy a szerző csak 13 éves, ahhoz képest egész jó ez a könyvecske, viszont ha eltekintek a szerző korától, akkor nem tudok sok pozitívumot felsorolni mellette.
  • Kimberly Derting – Eskü: Nagyon tetszett az első kötet, és izgalmas világképet mutatott be a szerző. Királynők, mágia, hatalomra jutás, ármány, intrika és szerelem, kell ennél több? Ráadásul kapcsolódott hozzá egy szerethető hősnő, egy aranyos hugica és egy tehetséges írónő, aki mindezt ütősen prezentálja nekünk.

DECEMBER

  • Shannon Massenger – Vihar szeli ketté: Végre, olyan természetfeletti lények bújtak tinitestbe, akikről korábban nem olvastam 🙂 Jól felépített sztori, király természetfeletti erők és egy imádnivaló szerelmi páros. Nagyon várom itt is a folytatást.
  • Cora Carmack – Színjáték: No ez már sokkal ütősebben sikerült, mint a Szakítópróba. Cade és Max szerelmének alakulása annyira zabálnivaló volt, a múltból felbukkanó drámai szálakat pedig nagyon szerettem. Ez a Cora könyv már nem guilty pleasure volt, hanem csak simán pleasure.
  • Majka – Tetszik, nem tetszik: Majka könyvétől pont azt kaptam, amit vártam. Pimasz volt, szókimondó és egy csomó érdekességről beszélt nem csak a saját élete, hanem a média működése kapcsán is. Junkiek számára mindenképp kötelező olvasmány.
  • Veronica Roth – A Lázadó: Hűha. A Beavatott folytatása nagyon kellemes volt. Akadtak benne ugyan néhol idegölő részek, de például Tris és Tobias szála nagyon tetszett, akárcsak némely szereplő személyiségfejlődése is. Ide a harmadik kötettel!
  • Tavi Kata – Nyitótánc: A II. Aranymosás egyik győztes könyve nem okozott kifejezetten nagy csalódást. A szerző stílusa jó és szerethető, a történet alakítása kicsit Szent Johannás lett, de a hősnőt nagyon megkedveltem, ez pedig már jó támpont.
  • Kristine Barnette – A szikra: Időhiány miatt még nem írtam róla kritikát, de eme hiányosságom mindenképp pótolni fogom. Az autista fiút nevelő nő története magával ragadó olvasmány volt, mégha néhol fogtam is a fejem az amerikai tökéletességtől.