Matty Shepard: 37 éves lenne a homofóbia áldozata Téma: Egyéb kategória

Matthew Shepard már 37 éves lenne, szeretnék őt a barátai, a kedvese. Valószínűleg környezetvédőként dolgozna, de mivel politológia szakon tanult, így akár valamilyen köztisztviselői posztot is betölthetne az Egyesült Államokban. Mindezt megtehetné, ha élne. Matty Shepard ugyanis a homofóbia áldozata lett, és minden év december 1-jén rá emlékezik az Egyesült Államok és a világ. Matty története Magyarországon nem olyan ismert, az Államokban viszont a legtöbben hallottak róla, és a brutális haláláról.

Matty Shepard Casperben, Wyoming államban született, 1995-ben a Svájci Amerikai Iskolában érettségizett, majd a Wyoming Egyetem politológia szakára járt. Ugyanabban az évben Marokkóban kirándult az osztálya, ahol bántalmazták, megerőszakolták, aminek következtében érzékeny, és depresszív lett, igaz, legalább nem ölték meg. Ami késett, az viszont nem múlt. Három évvel később, 1998. október 6-án éjjel éppen egy buli után találkozott két évfolyamtársával, Aaron McKinney-vel és Russel Hendersonnal, akik felajánlottak számára egy fuvart. Mivel Matty ismerte őket, ezért elfogadta azt. A sofőr azonban letért az útról, egy elhagyatott helyre vitték Mattyt, ahol megkínozták, pisztollyal bántalmazták, kikötözték egy kerítésre, majd otthagyták. Másnap egy kerékpáros talált rá, Matthew akkora már kómában volt. Az életéért hat napig küzdöttek, amíg a kórházban feküdt gyertyafényes virrasztás tartottak érte. 1998. október 12-én vesztette el a harcot. 21 évesen meghalt a homofóbia áldozataként.

A rendőrség gyorsan cselekedett, elfogták a két elkövetőt, és elegendő bizonyítékot találtak ahhoz, hogy elítélhessék őket. A két srác – akiknek barátnői voltak -, melegnek vallották magukat a kisebb büntetés reményében. 1999 április 5-én Russell elismerte bűnösségét, így megúszván a halálbüntetést. Tettestársát, Araront az esküdtszék azonban halálra ítélte, de az ítélet ellen azonban fellebbezést nyújtottak be a gyászoló Matthew szülei (!), így Aaron kétszeres életfogytiglani börtönbüntetést kapott, akárcsak Russel.

Az Egyesült Államokat a mai napig megrázta ez az eset, ami Harvey Milk halála mellett az egyik legemblematikusabb homofóbia elleni bűntény volt. Több dal jelent meg Shepardra emlékezve, mint Elton John “American Triangle” c. szerzeménye. Lady Gaga 2009-es emberjogi kampánya során emlékezett meg egy dalban Shepardről, az első nyíltan meleg amerikai profi kosaras, Jason Collins pedig a 98-as számú mezt viseli, emlékezve a tragédiára. Halála után nem sokkal megalakult a Matthew Shepard Alapítvány, amit a szülei hoztak létre, az alapítvány célja pedig az egyenlő jogok biztosítása minden állampolgár részére. A szervezet honlapját itt tekinthetitek meg. Judy Shepard, az elhunyt édesanyja önéletrajzi könyvében mesélt a tragédiáról, ami nem csak a családja, hanem valamilyen szinten Amerika életét is megváltoztatta.

Shepard nevével ellátott törvényjavaslatot pedig az amerikai Kongresszus elfogadta, ez a gyűlölettörvény, amit Barack Obama 2010 október 29-én törvénybe iktatott. “Több, mint egy évtizedes késlekedéssel ugyan, de most egy átfogó gyűlölet-bűncselekmények elleni törvényt hoztunk létre, ami segíthet megvédeni a polgárokat az erőszakos cselekményektől, mint kit szeretnek, kihez imádkoznak, vagy kik ők. Amerikában senki sem léphet félve az utcára, miközben annak az embernek a kezét fogja, akit szeret. Soha nem fogjuk megtudni hány incidens történt, amit nem jelentettek egyáltalán…” – nyilatkozta az Egyesült Államok elnöke.

Matthew Shepard tegnap lett volna 37 éves. Ha élne. De meghalt. Ha csak egy percig is, de emlékezzünk most rá. Nyugodj békében, Matty.