Sajtóközlemény: Interjú Stephen Chbosky-val Téma: Egyéb kategória

Kevés írónak adatik meg a rendezés, hát még az, hogy a saját regényébôl készíthessen filmet. Stephen Chbosky ifjúsági regénye, a The Perks of Being a Wallflower 1999-ben jelent meg Amerikában, 2012-ben pedig a szerzô filmet rendezett belôle a Harry Potter-filmekbôl ismert Emma Watson fôszereplésével. A regény – Egy különc srác feljegyzései címmel – immár nálunk is siker, és a filmváltozat sem késett sokáig. A regényíró-filmrendezôre e dupla premier alkalmából csörögtünk rá Los Angeles-i otthonában.

Több iskola is betiltotta a regényt. Mi történt?
Csak a szokásos; voltak, akiknek nem tetszett az ôszinte hangnem. A helyzet iróniája, hogy csupa olyasmit kifogásoltak, amik mindennaposak a fiatalok életében.

Mik voltak a kifogásolt részek?
Azok, amelyekben a drogokról, a tinédzserek szexuális életérôl, a homoszexualitásról és a családi erôszak bizonyos formáiról esett szó.

Mi szúrt szemet inkább: a drog vagy a szex?
A szex. Nem tudom, Magyarországon hogy vannak vele, de Amerikában a szex még mindig százszorta nagyobb tabu, mint például az erôszak ábrázolása. Amerika puritán gyökerei messzire nyúlnak.

És felvette a kesztyűt?
Hogyne, ha idôben értesítettek, ha volt lehetôségem még idôben tiltakozni, akkor igen, minden esetben. Nem engedhettem meg, hogy csak mert egy család panaszt tett, egy egész közösséget megfosszanak a könyvtôl.

Sikerült visszavonatnia az iskolai ítéleteket?
A legtöbb esetben igen. Ott volt például egy wisconsini iskola esete. A könyvtáros értesített, hogy egy család panaszt tett, és a vezetôk azt fontolgatják, eltávolítják a könyvet. A hír hallatára akkora volt a felháborodás, hogy végül elálltak a döntésüktôl. Persze nem lehetek ott minden iskolában, s voltak esetek, amikor a betiltók sikerrel jártak. Ha késôn értesülök az ügyrôl, és már megtörtént a dolog, nem sokat tehetek.

Meglepték a betiltások?
Elôször igen. Noha nem kellett volna, hiszen számos ilyen, az enyémhez hasonló eset történt és történik az Államokban. És itt most ne valami rettenetesen konzervatív déli kisvárosra gondoljon, a legdurvább esetek ugyanis a keleti parton, Long Islanden és Bostonban fordultak elô. Egyébként mindig ugyanúgy kezdôdik; egy szülônek nem tetszik valami a könyvben, és agresszív kampányba kezd ellene. Mai fejjel azt mondanám, mindennapos jelenség nálunk a könyvek betiltása. Olykor még a klasszikusokat sem kímélik; megesett, hogy a Ne bántsátok a feketerigót!, a Zabhegyezô vagy Maya Angelou-tól az I Know Why The Caged Bird Sings is tiltólistára került, de maiak közül a Harry Pottert sem kímélték. Márpedig Emma Watson miatt igazi szívügyem a Harry Potter.

Emma Watson a regény filmváltozatának húzóneve. Hogy kerültek
kapcsolatba?
Emma túl volt már a Potter-sorozaton, és kereste a továbblépés lehetôségét. New Yorkban találkoztunk, és elég hamar megtaláltuk a közös hangot. Az sem volt éppenséggel hátrány, hogy nagyon bejött neki a forgatókönyv.

Nem volt macerás egy ekkora sztárral dolgozni? Watson szerzôdése nem volt tele mindenféle megkötéssel, például a meztelenséget illetôen?
Ugyanolyan szerzôdése volt, mint a másik két fôszereplônknek. Az pedig természetes, és meglehetôsen standard eljárás, hogy ha egy jelenetben félrecsúszott a ruhája, akkor azt utólag korrigáltuk. Au ember megvédi a gondjaira bízott színészeket.

A filmet elbíráló korhatárbizottság nem emelt hasonló kifogásokat, mint a könyvet támadó szülôk?
Mindent megtettem azért, hogy egy tizenhárom évest is beengedjenek a filmre. Nálunk Amerikában, ha egy filmben elhangzik egyszer, hogy fuck, az még elmegy, de ha már kétszer hangzik el, akkor a filmet súlyosabb korhatárbesorolással büntetik, és a tizenhárom éven aluliak mehetnek más filmre. A forgatókönyv egy korábbi változata tele volt fuckkal és más cifra kifejezésekkel – próbaképpen kihúztam az összes fuckot, és láss csodát, semmit sem romlott a szöveg.

Kismillió film készült a lázadó ifjúságról. Mik a kedvencei?
A Haragban a világgal, az Állj mellém!, a Harold és Maude, a The Breakfast Club és természetesen a Holt költôk társasága. Kedvenc jelenetem, amikor a diákok felállnak a padra. Minden idôk legjobb befejezése. Óriási hatást tett rám, amikor tinédzserként elôször láttam. Tom Schulman írta a forgatókönyvet. Vele sikerült is találkoznom, de ez már azután történt, hogy elkészítettem a filmet. Stewart Stern, a Haragban a világgal forgatókönyvírója viszont már a forgatókönyvírás során is sokat segített. Tizenkilenc éves korom óta a mentorom, ô volt az elsô, aki elolvasta a forgatókönyvemet. De Chris Weitz, az Egy fiúról rendezôjének a véleményét is kikértem.

A regényben gyakran elôkerül a Zabhegyezô. Mit gondol, Salinger klasszikusát olvassák még egyáltalán önszántukból a tinédzserek?
A lányom még csak kilenc hónapos, úgyhogy majd tizenhárom év múlva térjünk vissza erre. De szerintem olvassák.

Még miket olvasnak a tizenhárom éves amerikaiak?
Ott van például Laurie Halse Anderson könyve, a Beszélj vagy John Greentôl az Alaszka nyomában, illetve a Csillagjainkban a hiba. Nem hiszem, hogy bármelyikük is felér a Zabhegyezôvel, de nem is ez a dolguk. Zabálják ôket a tinédzserek.

A regény a kilencvenes évek elején játszódik; a kamaszok bôszen készítik egymásnak a mix-tape-eket, azaz válogatáskazettákat. Gimnazistaként ön is gyártotta a válogatásokat?
Én is nagy válogatáskészítô voltam, persze. Egy ilyen kazetta szép romantikus gesztus, a lányoknál mindig bejött. De elsôsorban nem csajozási szándékkal készítettem a válogatásokat, hanem mert imádtam a zenét.

Mi volt a kedvenc száma ebbôl a korszakból?
Az Asleep című szám a The Smithstôl.

Ma milyen számokat tenne egy válogatáslemezre?
Regina Spector száma, a Samson mindenképpen rajta lenne. Néhány évvel ezelôtt írta, nagy kedvencem. Rajta lenne még a Starstól a Your Ex-Lover Is Dead. Ez a szám ihlette a könyv alagutas jeleneteit. Nagyon bírom a The Swell Seasont, különösen a When Your Mind’s Made Up és a Lies című számaikat. Valószínűleg rákerülne a Mumford & Sonstól a The Cave is. Jobbára online vásárolok zenét, de a Mumford & Sons és a The Strokes legutóbbi albuma esetében kivételt tettem. Ezeket megvettem CD-n.

Mikor csinált utoljára válogatáslemezt?
Nem olyan régen, mint gondolná. A forgatás végén készítettem egyet Emmának, egy másikat Logannak és egy harmadikat a stábnak. Emmának és Logannak nagyon különbözô a zenei ízlése, de egy dalt mindkettejük lemezére rámásoltam: ez egy instrumentális szám, Jónsi & Alex száma a Happiness a Riceboy Sleeps című albumról. Nagyon jól működött csapatépítô dalként – amikor elôször elvittem Emmát, Logant és Ezra Millert a filmben is szereplô pittsburghi Fort Pitt alagúthoz, ezt a számot játszottam le nekik.

Az amerikai középiskolai évkönyvekben a diákok fényképe mellett gyakran szerepel egy rövid leírás is, olyasmik, mint „a legjobb sportoló”, az „osztály bohóca” vagy a „legvalószínűbb, hogy karriert csinál”. Az öné mellett mi szerepelt?
Én voltam a „legvalószínűbb, hogy karriert csinál”. Elég népszerű kölyök voltam, a sportolókkal, a kockafejekkel és a színházszakkörösökkel is jól kijöttem, de olyan népszerű azért nem voltam, hogy komoly esélyeim legyenek a szalagavató királynôjénél. Még szerencse, hogy a királynôk sosem voltak az eseteim.