Raising Hope – Napjaink legviccesebb komédiája Téma: Egyéb kategória

Párszor már mondtam nektek, hogy a Raising Hope napjaink legjobb komédia-sorozata, de idáig nem nagyon írtam még le nektek az okát. Na úgy döntöttem ezen ideje módosítani, így jöjjön egy kritika arról, hogy szerintem (!) miért a Raising Hope napjaink legviccesebb sorozata. Először is: mindenki mást tart viccesnek. Sokan a New Girl vagy a Modern Family poénjaira esküdnek, míg másoknak a kábeles humor fekszik. Ami engem illet, sok komédia sorozatot szeretek, legyen az a Hot in Cleveland, Melissa & Joey vagy a megboldogult 30 Rock, azonban van egy, ami a legnagyobb kedvenc. Igen, a Raising Hope-ról van szó.

Mondanom sem kell, szerelem volt első látásra, ugyanis már a pilottal levett a lábamról annak idején. Szeretem az olyan családi sorozatokat, ahol a főszereplők egyszerű emberek. Itt arra gondolok, hogy nem élnek fényűző módon valamilyen nagyvárosban, hanem kvázi nyomorognak, de mégis, a családi szeretet körbelengi a légkört, és így nem sajnálom, hanem valamilyen szinten irigylem őket, hiszen olyan légkör, ami a Chance családot körbelengi, igazán irigylésre méltó. A sorozat története amúgy nagyvonalakban a következő. Virginia és Burt tizenévesen házasodtak össze, mikor a lány teherbe esett. Húsz évvel később a fiúk, Jimmy összejön egy csajjal, akiről később kiderül, hogy többszörös gyilkos. A nőt végül kivégzésre ítélik, a babát Jimmy-nél helyezik el, így megkezdődik az őrült hajsza, hogy a kis Hope (lefordítva Remény) a lehető legjobb nevelést kapja.

Az epizódok pont annyira aranyosak és bájosak, mint amennyire az alaptörténet sejtetni engedi, de sokkal több lehetőség van benne, mint hinnénk. A sorozat le sem tagadhatná, hogy a kreátora korábban a My Name is Earl-t készítette, ugyanis az Earl-hangulat körbelengi az egész sorozatot, sőt, még párszor említve is lettek, a közös szereplőkről nem is beszélve. Ami a Raising Hope-ot igazán egyedivé teszi, az a mérhetetlen infantilis humor, amit használ. Nem is feltétlenül a szöveges poénok ütnek, hanem a helyzetkomikumok. Sokszor csak odapillantok, a szereplők nem mondanak semmit, de olyan kifejezés honol az arcukon, amit nem bírok röhögés nélkül hagyni.

Tetszik az, hogy a Raising Hope semmit sem szégyell. Mindenből poént űznek, legyen az öregkori szex (én imádom a sorozatban-lévő Mama June nagyit 🙂) vagy a melegek kérdéséből. Sőt, olyan dolgokon képesek elmerengeni, hogy nem bírom ki sírva röhögés nélkül. Hangulatában leginkább a My Name is Earl és a Malcolm In The Middle között helyezkedik el, méghozzá anélkül, hogy bármelyiket is utánozná, vagy lenyúlná. Meg kell említenem azt is, hogy milyen király színészek szerepelnek a sorozatban. Egyikük sem okozott még csalódást, és olyan arcjátékkal rendelkeznek, hogy az valami hihetetlen. Ami meg a vendégszereplőket illeti, Grayson Chance, mint “mini-Jimmy” eszméletlen volt, Melanie Griffith pedig Sabrina idióta anyjaként egyszerűen imádnivaló volt.

Az Egyesült Államokban már három évadot mutattak be, ezen a nyáron pedig a legutóbbi szezon második felét néztem meg egy nap alatt. Nem akartam én olyan gyorsan a végére érni, de egyszerűen képtelen voltam abbahagyni és megállj parancsolni saját magamnak. Sok sorozatnál előfordul az, hogy az évek múlásával csappan a minőség, a poénok valahogy más értelmezést nyernek, de ez abszolúte nem volt így a Raising Hope harmadik évada esetében. Olyan témákat vettek elő, és helyeztek új megvilágításba, ami valami hihetetlen volt. Kiparodizálták például a decemberi világvége lázat is, és abból is olyan gyönyörű családi ihletésű sztorit faragtak, hogy az valami hihetetlen. A Modern CSalád stílusára hajazó epizód – és az abban rejlő WTF momentum – hihetetlenül erős volt nem csak dramaturgiailag, hanem poén szintjén is. Ami pedig a szerelmi szálakat illeti, Sabrina és Jimmy imádnivaló, Burt és Virginia örökké azok lesznek, a kis Hope pedig annyira aranyos, hogy meg kell őt zabálni.

Értékelés: 10/10
Próbáltam egy spoiler-mentes kritikával/ajánlóval felhívni a figyelmeteket erre a sorozatra, mert tudom, hogy nagyon kevesen nézik itthon. Ha netán a felirat tántorítana el, akkor ne aggódj, itthon az HBO Comedy sugározta, mind a három évadhoz van minőségi szinkron. Tényleg ajánlom megtekintésre a Raising Hope-ot, és szerencsére ez egy olyan sorozat, aminek ha megnézed az első egy-két részét, le tudod szűrni azt, hogy érdekelni fog-e a továbbiakban. Az esélyt add meg, a csalódás pedig kizárt – legalábbis, szerintem 🙂