Könyvkritika: Max Brooks – World War Z Téma: Egyéb kategória

Gyorsan olvasok, de még így is ritka, ha egy nap alatt befejezek egy könyvet. A Wold War Z azonban annyira olvastatta magát, hogy egyszerűen képtelen voltam másra koncentrálni, egy nap alatt magamévá kellett tennem az egész kötetet. Őszinte leszek, még mindig beleborzongok. Még sose olvastam ehhez hasonló könyvet, az egyszer biztos. Ez tulajdonképpen egy novellás kötet, amit egy főszál köt össze: a harmadik világháború, avagy az Első Zombiháború, a World War Z. Persze, nem szeretik az “első” zombiháborút használni, mert az előresejteti azt, hogy lesz majd egy második is. Öhm, miről is van itt szó?

A középpontban ENSZ munkatárs, aki körbeutazza a földet, és elbeszélget olyan emberekkel, akik valamelyik országban, valamilyen hadszíntéren központi szerepet játszottak a Zombiháborúban. Kínában ugyanis kitört egy járvány, ami szép lassan az egész földön elterjedt. Az emberek sorra alakultak át élőhalottakká, akiket csak az agyuk elpusztításával lehet kiírtani. És ez azért illik be novelláskötetnek is, mert mindenki, akivel beszélget, szó szerinte elmeséli a saját sorsát. Megismerjük egy vak japán férfi és egy kocka srác közös harcát, amint megvédik Japán egyik szigetét. Mesél a háborúról a Brazíliában dolgozó orvos, aki egy fertőzött szívét ültette egy páciensébe, vagy egy olyan srácról, aki Izraelbe menekült a családjával, ahol először állítottak falat az élőhalottak kizárására. A sok apró történetből pedig kirajzolódik az, hogy milyen volt az emberiség első harca a zombikkal, akik még tíz év után sem tűntek el teljes mértékben a Földről.

Ez a regény egyszerűen zseniális. Minden úgy van leírva, mintha valójában megtörtént volna. Annyira részletesen és mindenre kiterjedően volt vázolva a járvány terjedése, az emberek védekezése és így tovább, hogy komolyan elgondolkodtam azon, “mi lenne ha”. Tudom, hülyén hangzik, de legalább egy dologban biztos vagyok: ha ellepik egyszer a Földet a zombik, akkor talán életben maradhatok egy ideig, végül is, annyi The Walking Dead és persze eme könyv után csak felszippantottunk némi tudást, nem? 🙂 Visszatérve a könyvre, nagyon megszerettem. Tényleg annyira érzékletesen ábrázolt mindent! Persze, volt egy-két olyan sztori, ami nem érdekelt különösképpen, de idővel kiderült, hogy azok is sajátos jelentőséggel bírtak. Külön tetszett az, hogy nem csak az Egyesült Államokat láttuk, hanem az egész világot. Szó volt a párizsi katakombákban rejtőző zombikról, az északon bújkáló emberekről, az izraeli gyors készültségről, sőt, még Magyarország is szóba került. Oké, nekünk csak annyi jutott, hogy ügyesen felrobbantottuk a diősgyőri várat, ahol bujkált pár honfitársunk, akik néhány láda nátriumos robbanószerrel játszadoztak. De legalább végre egy psoztapokaliptikus műben megemlítettek minket is.

Értékelés: 9/10
Nem nagyon szoktam ilyet írni, de most megteszem. Ez a regény (szerintem) elsősorban a srácoknak jöhet majd be, de lepjetek meg lányok, ugyanis úgy érzem mindenkinek érdemes elolvasnia ezt a regényt. Aztán meg drukkoljunk, nehogy valóság legyen az ott leírtakból 🙂