Az amerikai típusú mexikói sorozatokról Téma: Egyéb kategória

Ha a mexikói gyártmányú produktumokra gondolunk, akkor gyakran csak a telenovellák jutnak eszünkbe, holott a közép-amerikai ország mozgóképgyártása ettől sokrétűbb. Amellett, hogy minőségi mozifilmek és népszerű telenovellák készülnek az országban, az utóbbi években egyre nagyobb teret kaptak az amerikai típusú sorozatok. Utóbbiak pedig egyértelműen az északi rokonok filmművészetére hajaz, egyes évadok általában tizenhárom epizód hosszúságúak. Minőségét tekintve ezek a mexikói sorozatok is bőven megütik az amerikai mércét, hiszen a mexikói filmgyártás legjava dolgozik ezeken, ráadásul történetét és kidolgozottságát tekintve is méltán lehet rá büszke Mexikó.

Ami a nemzetközi eladásokat illeti, egyelőre nem túl jó a helyzet, de már egyre több ország érdeklődik a mexikói sorozatok iránt. A legfőbb vonzerejük az egyedi történetvezetés mellett a kiváló szereplőgárdában rejlik, ugyanis ezen szériák gyakorta alkalmaznak olyan ismert színészeket, akik telenovelláik kapcsán nemzetközileg is nevet szereztek maguknak. Utóbbiak pedig sokszor szívesen mondanak igent az amerikai-típusú, évados szerkezetű mexikói sorozatok főbb szerepeire, ugyanis a telenovelláktól eltérően sokszor olyan szerepeket kaphatnak, amik realisták és a színészi eszköztárukat is jóval többféleképpen fejezhetik ki ezáltal. A telenovellákkal hírnevet szerzett színészek pedig promóció szempontjából is jól jönnek Mexikóban és a világ többi részén egyaránt. Most engedjétek meg, hogy bemutassak nektek öt olyan mexikói sorozatot, amik érdekes történettel rendelkeznek, és Magyarországon is nagy sikert arathatnának. Ha valakit érdekel még pár mexikói sorozat, ezen a linken talál egy magyar nyelvű összefoglalót.

MUJERES ASESINAS

A mexikói gyártású sorozatokból kétségkívül ez a legsikeresebb és minőségét tekintve magasan a legjobb. Minden epizódban egy hétköznapi, megkeseredett nő a főszereplő, akit a körülmények gyilkolásra kényszerítenek. A történetek során több különösen megrázó élet helyzeteket is feldolgoznak, és akadt olyan is, amihez az élet adott ihletet. Az epizódok remekül lavíroznak a mértéktelen brutalitás, és a naturális emberi ábrázolás vékony mezsgyéjén, utóbbira pedig bőven akad példa. Az egyik gyilkos asszony például az áldozatát feldarabolja, megfőzi és felszolgálja az éttermében a vendégeinek, egy másik meggyötört, többszörösen bántalmazott és megalázott nő pedig savval maratja szét férje arcát.

Olyan nők történeteit meséli el ez a sorozat, akik nem önmaguktól akartak gyilkosok lenni, hanem az élet kényszerítette őket arra, hogy gyilkoljanak. Mivel minden epizódban új főszereplő van, ezért átkötőszálként a DIME szolgál, egy speciális mexikói bűnüldözési szerv, akiket direkt a nők által elkövetetet erőszakos cselekedetek felgöngyölítésére hoztak létre. A Mujeres Asesinas egyes részeiben olyan telenovellasztárok is gyilkos asszonyokká váltak, mint Angelique Boyer (Teresa), Letícia Calderón (Esmeralda), Jacqueline Bracamontes (Kettős játszma) vagy Maite Perroni (Árva Angyal). Ó, és William Levy is szerepet vállalt a harmadik évadban, ahol brutálisan meg is gyilkolják a karakterét.

Tekintve, hogy erősen 18 éven felülieknek ajánlott a sorozat megtekintése, ezért elsősorban az éjszakai műsorsávban, az AXN, Cool TV vagy a Viasat 3 képernyőjén tudnám elképzelni. Fontos megemlíteni azt is, hogy a mexikói Mujeres Asesinas az AXN által is vetített argentin Gyilkos nők feldolgozása, azonban sok esetben eltértek az eredetitől, és volt, ahol egyedi mexikói eseteket is feldolgoztak. Személyes véleményként annyit fűznék hozzá, hogy ebben a sorozatban a lényeg nem a gyilkoláson van, hanem azokon a drámai utakon, amik elvezetnek ahhoz, hogy egy asszony gyilkossá váljon.

CLOROFORMO

Egy mexikóvárosi edzőteremben öt boxoló és a menedzsereik életét követhetjük nyomon, ami találkozási pontként szolgál a főhősök életének megismerésére. Az álmaik, vágyaik, diadalaik, reményeik és vereségeik mint egy célt szolgálnak, ők akarnak lenni a legjobbak. A box világában nem számítanak a társadalmi osztályok, a fájdalmas ütés mindenkinek ugyanazt jelenti a nap végére.

Tavaly márciusban vetítették a Cloroformo első évadát, és már a folytatás is tervbe van véve. A főszerepben Zuria Vega, a Menekülés a szerelembe ártatlan hősnője itt boxolónőt alakít, de látható a sorozatban többek között Osvaldo Benavides (Megkövült szívek) is. Tekintve, hogy a férfias box világát mutatja be a sorozat, ezért elsősorban a pro4 vagy az AXN műsorán lehetne sikeres.

EL DIEZ

Salvador “Chava” Espinoza (Alfonso Herrera) egy álmokkal és vágyakkal teli, szegény családból származó mexikói fiatal srác, akinek a foci a mindene, és tehetsége is van hozzá. Egy mérkőzésen lévő jó teljesítménye egyik napról a msikra megváltoztatja az életét. Profi futballistává válik, és hamarosan az ország kedvencévé válik. Beleszeret egy szép riperternőbe, és a legjobb barátja is részesedni akar Chava sikeréből. Azonban néha az álmokért kemény árat kell fizetni.

Annak ellenére, hogy ebből a szériából csak nyolc epizód ért el, sokan szerették, és tekintve, hogy a foci Magyarországon A nemzeti sport, ezért vélhetően itthon is sikert arathatna az El Diez. Leginkább az m1 csatornán tudnám elképzelni, valamelyik nagyobb bajnokság, (EB, VB) környékére időzítve.

EL PANTERA

A sorozat főszerepében Gervasio Robles Vila, egy olyan férfi, akit egy indián nő meggyilkolásának a vádjával börtönöznek be. Amíg ártatlanul a büntetését tölti, egy titokzatos férfi, “El Indio” tanítja meg neki a Wushu művészetét. A rendőrség egyik alkalmazottja kideríti, Gervasio ártatlan, ezért kiengedik a férfit a börtönből, de csak egy feltétellel, titokban segítenie kell a rendőrség munkáját a bűnözők elfogása érdekében. Így felveszi A párduc nevet, és segíti a munkájukat. Eközben magánakcióba kezd, ki akarja deríteni, ki ölte meg egykori szerelmét, és találkozik egy gyönyörű nővel, Lolával, aki több titkot rejteget, mint hinné. Miközben Párduc a nyomokat követi, rájön, hogy sokkal árnyaltabb a kép, mint hinné, és szembekerül a drogmaffiával is.

Ha csak a történetét nézzük, szerintem bármelyik kereskedelmi csatorna főműsoridejében megállná a helyét, van annyira epizodikus, hogy egy rész kihagyása ne okozzon gondot, azoknak pedig, akik szeretik a különös nyomozós sorozatokat, vélhetően ínyére válna ez a sorozat is. A főszerepben egyébként Luis Roberto Guzmán áll és olyan Magyarországon is ismert színésznőkkel dolgozott együtt, mint Alichia Machado (Samantha) és Irán Castillo (Sonadoras).

TERMINALES

Abril Márquez egy sikeres újságírónő, aki egy népszerű divatmagazinnál dolgozik. Az élete úgy tűnik tökéletes, és valóban, az is, egészen addig, amíg leukémiát nem diagnosztizálnak nála. Abril döntéshelyzet elé kerül, vagy elkezd egy fárasztó szélmalomharcot a betegsége legyőzésének az érdekében, vagy szabadon él, amíg lehet. Végül utóbbi mellett dönt, újragondolja a céljat, a vágyait és ismét kapcsolatot teremt azokkal az emberekkel, akikkel korábban nem. A történet okkal lehet ismerős, az amerikai feldolgozás az ABC Family műsorára érkezik jövő télen.

Ez a lebilinecselő, emberi történet összesen tizenhárom epizódos lett, a főszerepben a mexikóiak egyik kedvence, Ana Claudia Talancón áll, párját pedig az RBD zenekar énekese, Alfonso Herrera alakította. Ugyan a negatív végkifejlet borítékolható, a mexikóiak mégis imádták a sorozatot, és végigbömbölték Abril Márquez életének utolsó heteit. Itthon ez is bármelyik csatornán sikert arathatna, a The Big C-vel pedig remek páros lehetne a fem3 csatornán.