Felbolydult a Net ByeAlex győzelmén + Alex üzenete Téma: Egyéb kategória

Felbolydult méhkasként üzemel a Facebook, a Youtube és minden egyes portál, ahol hozzá lehet szólni, és ami megírta hírként a tegnapi végeredményt, miszerint ByeAlex fogja képviselni hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ekkora differencia korábban még soha egy verseny végeredményekor sem volt, a fujjolók és a lájkolók arányát pedig még jóindulattal sem merném megsaccolni. Ha csak a Media Addict kommentelőit nézem, úgy állapíthatom meg, hogy 60-40% az arány, a fujjolók részére – de mégis a lájkolók az igazi győztesek, mert ők nagyon örülhetnek majd Májusban.

A saját véleményemet már elszajkóztam párszor, egyáltalán nem ByeAlex volt az, akit szívesen láttam volna az Eurovízió színpadán. Miután aludtam egyet a végeredmény hallatán, még ma is így látom, de van egy rossz hír: nem lehet mit tenni ellene. El kell fogadnunk, Alex most már minket képvisel, és innentől kezdve már csak bizakodhatunk azon, hogy nem hoz majd ránk szégyent az Eurovízió színpadán. Zárójeles infóként annyit tennék hozzá, hogy rájöttem, nekem nem Alex dalával van a legnagyobb bajom, hanem azzal, hogy ott volt ellene három olyan előadó, akik hangilag mérföldekkel előtte járnak, és európai szintű a zenei ipar, amit művelnek. (Jó, talán Vastag Tomira ez túlzás). Elképzelhető, hogy ezzel sokan vannak így: nem a Kedvesem a rossz dal, és nem feltétlenül ByeAlex a rossz előadó, hanem a többiek voltak mérföldekkel jobbak. Én legalábbis erre a következtetésre jutottam hosszas gondolkodás után.

A legjobb amit tehetünk pedig az, hogy megpróbáljuk elfogadni a tényt, hogy Alex győzött, és ő áll majd a színpadra. A jópofa figura ma megosztott a Facebookon egy üzenetet, amiből kiderül, hogy magyarul fogja előadni a dalát Malmőben. “Sokat fogok most készülni, hogy ott kint sokkal szebben tudjam előadni, és persze MAGYARUL. Mert engem cseppet sem érdekel semmiféle elvárás, nyomás, vagy konvenció, ami eddig jellemző volt. Ez a dal számomra – nem az éneklésről szól – , de tudom jól, hogy van mit tanulnom.” – írta Alex. Korábban, egy csütörtöki üzenetében pedig azt is elmondta, a kivetítőkön lesz majd angol dalszöveg leirata is, hogy mindenki megértse, miről is énekel. Az üzenetet inkább nem másolom be, de itt el lehet olvasni teljes valójában.

Amiről még érdemes beszélni, azok a bundavádak. Erre kitért Alex is, aki fontosnak tartja úton-útfélén elmondani, hogy ő csak egy egyszerű srác, aki beesett az utcáról, és mindenféle protekció nélkül jutott el idáig. Elképzelhető, hogy így volt. Tudtátok, hogy ugyan annál a Kiadónál van ByeAlex és a tavalyi győztes Compact Disco is? Ne feledjük, utóbbi énekesének, Walkó Csabának a hat pontja segítette Alexet a top4-be is. Összeesküvés elmélet? Higgyünk benne, vagy sem? Jó kérdés. Azt hiszem az a legegyszerűbb, ha elfogadjuk a megváltoztathatatlant: Alex a győztes, és immáron a Kedvesem a MI versenydalunk is.

A Youtube kommentek olvasgatása közben nem sok külföldi kommentelőt találtam, de akik írtak, ott is ilyen fele-fele arány volt a fujj és a lájk aránya. Íme, két rövid komment:

– “Thanks Hungary for sending this magic song to Malmo.” (Köszönöm Magyarország, amiért ezt a mágikus dalt külditek Malmőbe)

– “Terrible and boring. Bad choice Hungary. You had other very good songs to choose from in my opinion. Good luck though. I hope I am wrong.” (Szörnyű és unalmas. Rossz választás Magyarország. Sok nagyon jó dal közül választhattatok az én véleményem szerint. Sok szerencsét nektek. Remélem, hogy tévedtem)

No de mi esélyünk lehet odakint ezzel a dallal? Jó kérdés. Az Eurovíziós Dalfesztivál a meglepetések színpada. Ha Lordi tudott Eurovíziót nyerni, és tavaly az orosz nagymamák a “Party Bumm Bumm” blablával majdnem leverték az Euphoriát az élről, akkor azt hiszem bármi megtörténhet. A Kedvesem elég egyszerű dalocska, de tegyük hozzá, unalmaska is, és a dalszövege adja meg a valódi báját. Utóbbiból a külföldi szavazók egy szót sem fognak érteni, de talán megfogja őket a hipszter stílus, vagy a magyar nyelv különleges szépsége. Ki tudja. ByeAlex bája egyébként a jó dumáiban rejlik, utóbbiból nem sokat fog tapasztalni az egyszeri Eurovízió-néző, és éppen ezért is érzem azt, hogy az elődöntőn kihullunk. De mint mondtam, az Eurovízió a meglepetések színpada.

Egy szó, mint száz, sokunknak okozott meglepetést Alex győzelme, de bízzunk benne, hogy az ország jól döntött. Májusban Eurovíziós Dalfesztivál, amin már a Kedvesemen múlik az, hogy milyen eredményt ér majd el. Hajrá Magyarország.